TV-Nyt

Den rene vare – Nyt og anderledes forbrugerprogram på TV 2

Den rene vare TV 2
Sigurd Kongshøj Larsern er vært på TV 2s nye forbrugerprogram “Den rene vare”.
(Foto: Simon Weyhe / TV 2)

For langt de fleste danskere er dagligdagen travl, og indkøb af madvarer er noget, der bare skal overstås. Kun de færreste har tid til at sætte sig ind i, hvordan de daglige varer bliver fremstillet. Sådan har journalist og tv-vært Sigurd Kongshøj Larsen også oplevet sit eget liv som forbruger. Indtil nu.

I TV 2s nye forbrugerprogram ”Den rene vare”, der har premiere mandag 2. september klokken 21.25, har Sigurd Kongshøj Larsen sat sig for at kigge nærmere på en række af de fødevarer, som danskerne i stort omfang har taget til sig.

Det er blevet til seks programmer om så forskellige dagligvarer som dåsemakrel i tomat, æbler, hotdogpølser, fredagsslik, flaskevand og salt. Produkter, de fleste danskere elsker og indtager i stor stil, men som kun få ved, hvordan bliver til. Spørgsmålet er nu: Holder kærligheden til et nærmere kig bag etiketten?

– ”Den rene vare” er forbrugerjournalistik på en underholdende måde. Meget af det, vi køber og forbruger, aner vi ikke noget om produktionen af, men i de nye programmer giver vi viden og indsigt. Jo bedre og jo mere oplyst grundlag forbrugerne har, jo nemmere er det at træffe det rigtige valg for dem, siger TV 2-redaktør på ”Den rene vare”, Jes Schrøder.

Selv om der er prestige og status i at dyrke og lave sin kreative mad selv, og selv om danskerne taler meget om specialbutikker, unikke madopskrifter og følger tv med stjernekokke, er faktum, at danskerne især køber deres madvarer to steder: I supermarkedet og i discountforretninger.

Hvordan får de skindet af makrellen?
I ”Den rene vare” søger Sigurd Kongshøj Larsen tilbage til udgangspunktet og følger varerne på en forunderlig rejse fra samlebånd til supermarkedets hylde. På sin åbne, nysgerrige og underholdende facon møder Sigurd Kongshøj Larsen de mennesker, der fremstiller vores madvarer og stiller spørgsmål til de produktionsforhold, han møder:

Bliver æbler behandlet med skjulte stoffer, så de holder sig længere? Hvad skal der til for at få skindet af makrellen? Er der en grund til, at færdigmad indeholder megen salt? Er der forskel på vand på flaske og fra hanen?

For Jes Schrøder har programmerne givet ham indsigt i produktionsforhold, han ikke havde kendskab til – og det har i en række tilfælde været øjenåbnere for ham.

– Fabrikanter af fødevarer følger nøje love og regler, og derfor er vi blevet mødt med åbenhed, når vi har spurgt, om vi må se, hvordan et produkt bliver til. Der er ikke mange ulovligheder i fødevarebranchen, men der er uvidenhed, myter og meget, som er ubeskrevet og ufortalt. Det tager vi fat i, siger TV 2-redaktøren og fortsætter:

– Det må gerne være sjovt og underholdende at blive oplyst, som seerne gør i ”Den rene vare”. Det bliver ikke et forbrugerprogram, hvor man – som i en række andre forbrugermagasiner – føler, at man får lektier for, når man ser forbruger-tv.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button