TV-Nyt

De bortførte børn ny dokumentarserie på TV 2

Lige nu er omkring 100 danske børn bortført til udlandet af deres far eller mor. Mange bortførte børn får ingen hjælp. De lever i uvished langt væk fra Danmark. Børnene er blevet fjernet fra deres far eller mor og fra deres kammerater og trygge tilværelse i Danmark – og deres familier i Danmark oplever, at de danske myndigheder svigter de bortførte børn.

I TV 2s nye dokumentarserie ”De bortførte børn”, som er tilrettelagt af Lars Høj og Nikolaj Venge, går skuespilleren Janus Nabil Bakrawi sammen med TV 2 ind i fire sager om børn, der er bortført. De efterladte forældre har bedt om hjælp, fordi de er utilfredse med myndighedernes manglende indsats for at få børnene hjem, og Janus Nabil Bakrawi drager derfor sammen med et tv-hold ud i verden for at finde de bortførte børn og søge at løse konflikterne, så barnet igen kan komme hjem til sin far eller mor.

Det er blevet til fire dramatiske fortællinger i dokumentarserien ”De bortførte børn”, hvor vi møder de efterladte forældre midt i deres livs mareridt.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

– Serien sætter fokus på et overset og meget væsentligt problem. Når børn bliver bortført af deres far eller mor, oplever den efterladte forælder at stå helt magtesløs tilbage, og ofte er forælderen tæt på helt at opgive at få sit barn at se eller hjem igen, siger TV 2-redaktør Lasse Bjerre og fortsætter:

– Det skyldes, at myndighederne ikke giver den hjælp, som sagerne kræver, og som børnene og forældrene har behov for. I de sager, vi har afdækket, kan vi se, at hjælpen kommer alt for langsomt, og at den slet ikke rækker, hvis der skal findes hurtige løsninger, som kan bringe børnene ud af den dybt ulykkelige situation, der kan påvirke dem resten af deres liv.

De fire programmer tager udgangspunkt i den efterladte forælders situation, men forsøger også at se og forstå situationen fra bortførerens side. Programmerne afdækker, at politiet ikke får stoppet bortførere i lufthavnen, selv om der er slået alarm. At bortførere kan gemme sig i udlandet, mens politiet gør meget lidt for at finde barnet. Udenrigsministeriet får ikke de bortførte børn hjem fra lande i f.eks. Mellemøsten, fordi Danmark ikke har en udleveringsaftale. Selv når børn bliver bortført til lande, der har forpligtet sig til at sende de danske børn hjem, trækker sagerne i langdrag til skade for barnet og den efterladte forælder.

Det er dokumentaristen Lars Høj, der står bag serien ”De bortførte børn”. Lars Høj har tidligere været ophavsmand til TV 2-dokumentarer som bl.a. ”Er du mors lille dreng?” samt den opfølgende dokumentar ti år senere ”Er du stadig mors lille dreng?”.

Skuespiller Janus Nabil Bakrawi har en ganske særlig grund til at engagere sig i programmerne. Da Janus var syv år gammel, bortførte hans far ham fra en tryg barndom i Danmark til en fjern landsby i Jordan. Det var barske oplevelser for en syvårig dreng, der først kom hjem til Danmark fire år senere. Oplevelser, der har sat sit præg på Janus’ liv.  Det ligger derfor Janus meget på sinde at åbne offentlighedens øjne for den manglende hjælp, der gives til de bortførte børn. Janus’ historie fortælles i seriens program fem.

”De bortførte børn” har premiere på TV 2 mandag 2. januar 2012 kl. 20.00.


I samme kategori

Back to top button