Byg din egen netværks tv-tuner – Test af Octopus NET Rack
DIGITALT.TV har tidligere anmeldt en række produkter fra det tyske firma Digital Devices. Både tv-kort løsninger til montering i computer, men også en netværks tuner enhed kaldet Octopus NET med op til 4 tunere. Denne gang går vi skridtet videre og bygger vores helt egen netværks tv-tuner, baseret på Digital Devices Octopus Net Rack kort, der kan have op til 8 tunere.
Octopus Net Rack – Hvad er det og hvad kan den?
Med Octopus Net Rack køber du et printkort med 4 tv-tuner tilslutninger og 5 stk. Gigabit Lan porte, således den også fungerer som en netværksswitch.
Rack kortet alene giver således ikke nogle tv-tunere, dem skal du købe ved siden af. Octopus Net Rack er således bare grundstenen i dit netværks tunersystem, hvilket også gør den meget fleksibel. Du kan f.eks. starte med 1 tuner modul og udbygge hen af vejen. Selv om Rack kortet er det samme, som sidder i Digital Devices færdigbyggede Octopus NET bokse, så er forskellen med rack udgaven, at du kan have mere end 4 tunere og i et valgfrit kabinet.
Der er på Octopus Net Rack 4 stk. tilslutninger for kabler til tunermoduler eller CI modul. Du skal således købe Duoflex tv-tuner kort fra Digital Devices, disse leveres enten som twin tuner DVB-S2 eller twin tuner DVB-C/T2.
Med 4 tilslutninger på Octopus Net Rack kan du således have 4 x Twin tuner moduler tilsluttet, altså i alt 8 tunerenheder. Skal du modtage kodede kanaler, skal du tilslutte et Digital Devices CI modul. Med denne konfiguration kan du så maks have 6 tunere + 1 CI modul. Det er muligt at tilslutte op til 2 CI moduler, i dette tilfælde er maks så 2 stk. twin tuner moduler og 2 CI moduler.
Med op til 8 tunere så er du med Octopus Net Rack klar til at forsyne alle i familien med tv via computer, smartphone eller tablets. Flere smart tv vil også kunne se tv, uden du skal trække et antennekabel via netværket, så Octopus Net Rack f.eks. kan levere live tv til børneværelset. Men forvent ikke at alle Smart TV kan gøre det, det var ikke tilfældet med vores Panasonic TV, der nok kunne finde enheden, men ikke ville kendes ved formatet som noget den kunne afspille desværre.
Vi du optage tv med Octopus Net Rack, så skal du huske, at der ikke er tale om en enhed, der i selv optager tv, det skal du gøre på en computer på netværket. Vi er glade for DVBVIewer PC softwaren til denne opgave, men der findes også andre muligheder. Nogle NAS enheder har mulighed for at installere mediesoftware med optage funktion og her vil Octopus Net sikkert også kunne benyttes, vi har dog ikke testet dette.
Sat>IP
Sat>IP er en fælles standard, der gør det muligt at distribuere ukodet tv over netværk via kablede forbindelser (LAN, Power LAN) eller trådløst netværk (WLAN). Og netop Sat>IP understøttes af Octopus Net Rack her fra Digital Devices.
Der findes Sat>IP apps til smartphones og tablets og computer. Senest så har Panasonic introduceret Sat>IP support på nogle af deres 2014 fladskærme, dog endnu kun support for DVB-S2 og ikke kabel-tv signaler. Naturligvis bliver det for os danskere nok mere interessant, når DVB-C også understøttes, eftersom det er den primære signalkilde med ukodede kanaler.
DVB-C virker dog fint over RSTP/SAT>IP i vores favorit software DVBViewer.
Du kan se en liste her over understøttede produkter.
Du kan købe produkterne på Digital Devices hjemmeside her
Hvilke signaltyper / tv-udbydere virker Octopus Net Rack med?
Octopus Net Rack er bedst egnet til kabel-tv signaler fra f.eks. YouSee eller Stofa. Grundpakkerne er her med ukodede kanaler, og det er nu engang det nemmeste, når vi taler multituner enheder som denne.
Satellit-tv er naturligvis en mulighed, såfremt du har installeret Duoflex DVB-S2 tuner modul. Mest optimalt er det med de ukodede kanaler f.eks. de tyske på 19,2 øst. Canal Digital er muligt, såfremt du har et Canal Digital kort, der virker med CI moduler, og du har installeret CI enhed i dit Octopus Net Rack. Men bemærk at du kun vil kunne afkode 1 kanal af gangen pr. modul/kort, så vi vil ikke anbefale det.
Almindelig tv-antenne signal er også muligt, men eftersom det meste er kodet, bortset fra DR og TV 2 regionskanalerne, så er Octopus Net Rack nok ikke så relevant. Boxer SD kanaler kan afkodes med et kortlæser modul, men ikke HD kanalerne eftersom disse kræver CI+, som ikke understøttes på denne enhed. Og selv med kortlæser enhed og modul, så vil du kun kunne afkode 1 kanal af gangen pr. modul/kort.
Det er muligt at blande forskellige signaltyper. Så du kan godt lave en netværks tuner med f.eks. 1 DVB-S2 modul og 3 DVB-C/T moduler.
Octopus Net Rack – montering
Lad os komme i gang med at bygge…. Octopus Net Rack er beregnet til at du selv monterer det i et ITX eller Mini ITX PC kabinet. Der medfølger en bundplade, hvor Octopus Net Rack kortet monteres på, og denne plade monteres så i et PC kabinet.
Vi har valgt at købe et billigt kabinet til formålet, LC Power LC-1340mi, der koster omkring 300,-.
Du kan anvende intern strømforsyning, men eftersom Octopus Net Rack ikke selv kan tænde for en ATX strømforsyning, så vil vi anbefale en ekstern 12V strømforsyning.
Du kan dog godt vælge at montere denne internt i kabinettet Digital Devices har nemlig et adapterkabel som du kan bruge til 4 pin stikket på Rack kortet.
Der med følger også andet monteringsmateriale og strømadaptere, der skal monteres mellem Net Rack kortet og tunermodulerne du installerer.
Der er plads til 3 tuner kort på toppen og et på undersiden af beslaget.
Det på undersiden, har dog den udfordring, at strømporten på Rack kortet sidder noget i vejen, såfremt du tilslutter strøm til denne port. Vi vil her anbefale at du tilslutter et strøm splitter kabel og tager strøm fra en af de 3 andre strømporte.
BEMÆRK at Digital Devices har en ny udgave af Rack kortet hvor den 4 strømport sidder sammen med de 3 øvrige porte, og dermed ikke har dette problem. Det er denne type, de fremover vil levere som rack kort, oplyser de.
Vil du benytte CI Flex udvidelse, altså mulighed for kortlæser modul, så skal du have fat i et PC kabinet, der enten understøtter, at du kan montere et udvidelseskort, ligesom du f.eks. gør det med et grafikkort, eller et kabinet med en 3.5″ slot i kabinettet, sidstnævnte kræver dog, at du køber det passende ekstra udstyr til dette formål hos Digital Devices. Ingen af delene var muligt med vores kabinet, men vi bygger også en ren kabel-tv netværkstuner enhed til ukodede kanaler, så det gør ikke noget i vores tilfælde.
Med de 3 tunerkort monteret på beslaget, så er vi klar til at skrue det på bundpladen med selve Rack kortet. De er trange pladsforhold i det mini ITX kabinet, vi har valgt, så det er lidt en udfordring at montere det hele og skrue skruer i. Som man kan se er der strømforsyningsdel i kabinettet allerede, men det bruger vi ikk, vi bruger den medfølgende eksterne strømforsyning.
Også bagdækpladen var noget besværlig at få til at passe med tunerstik, men det lykkedes da selv om den buede lidt.
Efter monteringen var det bare at tilslutte strøm og tjekke om alt virker som det skal ved at gå ind under netværk på vores Windows PC og dobbeltklikke på Octopus Net logoet. Herefter får du et webinterface frem med oplysninger om enheden.
Vi vil undlade at gå dybere ind i software og opsætning, da vi allerede behandlede dette, da vi anmeldte Octopus Net boksen tidligere. Læs denne anmeldese her
Konklusion Octopus Net Rack
Flere og flere har ikke længere en stationær traditionel computer med mulighed for at montere tv-kort og her er Digital Devices løsninger som Octopus Net eller Octopus Net Rack, som vi anmelder her, en oplagt mulighed.
Med mindre du har et behov for mere end 4 tunere, så vil anbefale den færdigbyggede Octopus Net version frem for Rack udgaven. Det er nu engang væsentlig nemmere. Er du typen der godt kan lide at bygge selv, så er Rack udgaven dog en rigtig spændende fleksibel løsning. Vi vil anbefale at grundigt overvejer dine kabinet behov, altså om der skal være mulighed for CI modul og størrelsen.
DIGITALT.TV takker Digital Devices for at stille udstyr til rådighed for denne anmeldelse