Nyheder

Børnenes hemmelige verden – ny programserie på DR1

DR1_onair_logoDR følger 10 børnehavebørn i deres daglige liv i børnehaven. Hvad laver børn egentlig, når deres forældre ikke er der?

Mange forældre kender sikkert situationen, når de spørger deres barn ”Hvad har du lavet i børnehaven i dag?” og får svaret ”Ikke noget…”

I programserien ’Børnenes hemmelige verden’ får vi endelig mulighed for at tage med børnene i børnehave og se, hvordan deres dag udfolder sig.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Vi følger 10 børnehavebørn med kameraer og mikrofoner indenfor og udenfor; både når de voksne er i nærheden, og når de ikke er. Vi hører og ser alt, hvad der foregår og er med i alle aspekter af børnenes hverdag. Vi er med, når venskaber opstår, når man fravælges, når børnene bliver klogere, og når sød musik opstår – vi bliver med andre ord taget med ind i ’Børnenes hemmelige verden’.

Samtidig med, at DR følger børnene, har vi allieret os med en af Danmarks mest erfarne specialister i børnepsykologi Grethe Kragh-Müller, der løbende vil forklare, hvad det er, der sker, når børnene blive glade, kede af det, laver alliancer, finder på lege, hjælper hinanden og i det hele taget lever deres liv. Grethe forklarer både, hvad der sker i de konkrete situationer, og hvordan det spiller sammen med den rivende udvikling, børnene er i.

Venskaber, følelser, leg og fantasi

I løbet af serien bliver vi også vidner til hjerteskærende scener, når man vælges fra. Vi ser, hvordan nye venskaber opstår og udvikles, og hvad det betyder for børnene at have venner. Vi er med, når følelserne tager over og en sjov leg med ansigtsmaling bliver til gråd og ulykke. Vi er også med i de rørende øjeblikke, når børnene hjælper hinanden, passer på hinanden og forelsker sig en lille smule.

Vi ser også på, hvad det er for mekanismer, der er på spil, når de små børn gerne vil bestemme eller endnu ikke har lært hverken at forstå eller kontrollere deres egne følelser. Grethe Kragh-Müller observerer børnene og guider os løbende igennem deres handlinger og de funktioner, de har i børnenes udvikling af de kompetencer, de også skal bruge senere i deres liv. Hun sætter ord på børnenes følelser, så vi som voksne kan få et andet perspektiv på for eksempel det meget dominerende eller det mere følsomme barn.

“I programmerne vil vi gerne give et indblik i, hvordan verden udfolder sig, når man er fire-fem år gammel. Alle – også dem uden børn – kan se med og blive lidt klogere på, hvordan børns verden egentlig er og hvor nogle af vores reaktionsmønstre udspringer fra. Når man ser verden gennem børns øjne, så kommer den på en måde til at fremstå ufiltreret, og det er både vældigt underholdende og samtidig meget tankevækkende, når vi voksne kan se os selv i de små,” siger redaktør på DR1 Erling Groth.

I ’Børnenes hemmelige verden’ ser vi også på børnenes lege og deres fantasi, og hvordan de lærer at begå sig i forskellige sammenhænge og tage de første spæde skridt ud i at lære at håndtere følelser som for eksempel forelskelse. Grethe Kragh-Müller viser også, hvad der sker, når de voksne i børnehaven for eksempel hjælper børnene med at løse konflikter eller stiller dem opgaver, der skal løses.

’Børnenes hemmelige verden’ bliver vist på DR1 hver onsdag klokken 21.00 – første gang den 9. september.

I samme kategori

Back to top button