TV-Nyt

Blodets Bånd – TV 2 sætter fokus på socialt udsatte familier

Svend gør klar til at sniffe kokain - i overværelse af nogle af hans børn.  Fotos: Made in Copenhagen / TV 2
Svend gør klar til at sniffe kokain – i overværelse af nogle af hans børn.
Fotos: Made in Copenhagen / TV 2

I 2011 steg antallet af tvangsanbringelser i Danmark med 22 procent, viser de seneste offentliggjorte tal fra Ankestyrelsen. I disse sager står familierne ofte tilbage med spørgsmålet om, hvordan det kunne gå så galt. En af de familier er netop omdrejningspunktet i dokumentarfilmen “Blodets bånd”, der har tv-premiere på TV 2 torsdag 10. oktober kl. 20.00.

Men allerede fra mandag 7. oktober sætter TV 2 fokus på socialt udsatte familier, idet tv2.dk livestreamer konferencen “Blodets Bånd – hvordan gør vi det endnu bedre?”

Konferencen tager afsæt i dokumentarfilmen, der giver et sjældent indblik i en dyster del af samfundet, hvor alkohol og stoffer er hverdagskost, og hvor vold og svigt går hånd i hånd med sammenhold og kærlighed. Konferencen finder sted på Christiansborg, og undervejs vil socialminister Annette Vilhelmsen og andre centrale aktører på det sociale område diskutere tvangsanbringelser, misbrug i børnefamilier og social arv. Bag konferencen står Red Barnet, Børns Vilkår og TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere).

– “Blodets bånd” er en utroligt vigtig film, der fortæller en historie om en befolkningsgruppe, som sjældent lukker os indenfor. Antallet af tvangsanbringelser er steget de seneste mange år, og på konferencen vil nogle af de vigtigste spillere på det socialpolitiske område diskutere, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Det er en diskussion, som vi gerne vil inddrage seerne i, og derfor giver vi dem mulighed for at se med både på tv2.dk og på TV 2, hvor vi også dækker emnet i NYHEDERNE, fortæller Michael Dyrby, nyhedsdirektør på TV 2.

TV 2 skal gribe seernes dagsorden
Ifølge TV 2s programdirektør, Anne Engdal Stig Christensen, er “Blodets bånd” et godt eksempel på noget af det, seerne kommer til at se mere af på TV 2.

– Vi skal som Danmarks største tv-kanal i endnu højere grad gribe seernes dagsorden og gøre dem klogere på både deres egen hverdag og på samfundet omkring dem. Derfor vil TV 2 fremover sende flere dokumentarfilm, der ligesom “Blodets bånd” tager emner op, der berører danskerne. Vi kommer til både at overraske og tage nogle chancer i den bedste sendetid, siger Anne Engdal Stig Christensen.

TV 2 opprioriterer med andre ord de dagsordensættende dokumentarer, og kanalen vil også fremover være stærkest på nyheder og aktualitet.
– Nøgleordet for hovedkanalens nye retning er relevans, og grundstenen er vores nyheder og aktualitet. Vi har allerede foretaget vigtige skridt i den rigtige retning, men arbejdet med indholdet vil for alvor slå igennem i løbet af 2014 og 15, siger Anne Engdal Stig Christensen.

Om filmen
TV 2 viser en tv-version af dokumentarfilmen “Blodets bånd”, som havde biografpremiere i juni 2013. “Blodets bånd” er instrueret af manden bag dokumentarfilmen “Testamentet” (2011), Christian Sønderby Jepsen, og debutanten, Pernille Bervald Jørgensen, som er opvokset i samme by som filmens hovedperson, Svend.

Svend har 16 børn. De fire yngste har han sammen med Gitte, som han netop er ved at blive skilt fra efter 28 års ægteskab. Midt i familiens opbrud får børnene behov for at finde svar på, hvorfor deres barndom har været så turbulent, og hvorfor de egentlig blev tvangsfjernet som små. I samråd med Svend beslutter to af børnene, Christina og Michelle, sig for at søge aktindsigt, og sammen graver de sig ned i den fortid, som ingen rigtig kan huske.

En fortid, der kortlægger Svends massive alkoholforbrug, hvordan der blev sniffet baner på sofabordet, mens børnene så på, og hvordan børnene gang på gang er blevet svigtet af dem, der skulle passe allermest på dem: Deres forældre. Langsomt går det op for den udadtil nydelige, omsorgsfulde og glade far, at tvangsanbringelsen af hans børn måske alligevel var berettiget. Og de mange hundrede siders aktindsigt bliver en grim opvågning til en virkelighed, som hele familien igennem årene har fortrængt.

Tv-premieren på “Blodets bånd” vises på TV 2 torsdag 10. oktober kl. 20.00.

Konferencen “Blodets bånd – hvordan gør vi det endnu bedre?” livestreames på tv2.dk mandag 7. oktober fra kl. 10.30 – 17.00.

I samme kategori

Back to top button