TV-Nyt

Både dronningen og statsministeren kan ses i udlandet

Udlandsdanskere vil i år både kunne følge Dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale live via DRs hjemmeside på adressen dr.dk/nu.

Dronningens tale har været tilgængelig på denne måde i flere år, men det er første gang, at statsministerens tale også kan følges direkte af udlandsdanskere og andre interesserede uden for landets grænser.

I forbindelse med den seneste public service-aftale mellem Kulturministeriet og DR blev der indgået en aftale om, at DR fremover også skal gøre statsministerens tale tilgængelig live, og det sker altså første gang den 1. januar 2012.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Når danskere i udlandet normalt ikke kan følge DR TV direkte via nettet, skyldes det blandt andet, at DR ikke har rettighederne til at vise en lang række programmer uden for Danmark – for eksempel film, sport, musik og meget andet. Men lige med de to nytårstaler er det intet problem.

I forbindelse med Dronning Margrethes nytårstale vil der være åbent for DR1-signalet på liveplayeren på dr.dk/nu fra klokken 17.20 til klokken 18.50 den 31. december. Dronningen taler klokken 18, men inden da varmer DR1 op til talen, ligesom indholdet også bliver drøftet på kanalen bagefter.

Søndag den 1. januar vil DR1 være tilgængelig i udlandet via dr.dk fra klokken 18.30 til 20.00. Helle Thorning-Schmidt holder sin første nytårstale som statsminister klokken 19.15. Inden da varmer Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup op til talen, og når den er holdt, er Johanne Schmidt-Nielsen, Anders Samuelsen og Claus Hjort Frederiksen blandt de gæster, som diskuterer nytårstalen.

Kongelige nytårstaler i 70 år
Ikke nok med at det i år er Dronning Margrethes 40. nytårstale, så er det også 70 år siden, at DR sendte den første kongelige nytårstale. Det var i 1941, hvor Kong Christian X leverede ordene i radioen. Siden 1958 har de kongelige nytårstaler også været sendt i tv.

Den kongelige nytårstale kom året efter, at statsminister Thorvald Stauning havde holdt den allerførste nytårstale på DRs dengang ene radiokanal i 1940. Det var dog først fra 1946, at det blev en fast opgave for statsministeren at holde nytårstale. Frem til 1959 blev talerne udelukkende transmitteret i radioen, i 1960 var den aflyst på grund af sygdom, og fra 1961 blev den transmitteret af både DR Radio og DR TV.

På DRs netsted med gammelt arkivguld, dr.dk/bonanza, er der for øvrigt mulighed for at se og høre en lang række tidligere nytårstaler, hvis man søger på netop ordet ”nytårstale”. For eksempel også Christian X’s allerførste DR-transmitterede nytårstale fra 1941.

Her kan den ses og høres
Alle inden for landets grænser får rig mulighed for at høre og se Dronningens nytårstale. Den bliver sendt på DR1 klokken 18.00 og på DR2 klokken 18.30 den 31. december. Derudover sendes den også direkte klokken 18.00 på P1, P2 Klassisk, P3, P4, Kalundborg Langbølge og en række af DRs digitale radiokanaler.

Statsministerens Nytårstale sendes på DR1, P1 og P2 Klassisk nytårsdag 19.15.

Begge taler bliver også efterfølgende lagt ud på dr.dk/nu, så alle kan se dem når og hvor, de vil.

Kilde: DR


Viaplay Film & Serier Sommertilbud - spar 50% i 3 mdr. 64,50 kr/md i 3 måneder
Herefter 129 kr/md. Gælder t.o.m. 30. juni 2023. Reklame-link

I samme kategori

Back to top button