Det amerikanske valg på DR

| fredag 07. okt, 2016 10:10 | 0 Kommentarer

usa valg 2016 drNogen kalder præsidentvalget for verdens vigtigste valg. Andre undrer sig over mængden af kontroversielle udtalelser, som kandidaterne tilsyneladende slipper af sted med. Under alle omstændigheder har en valgkamp sjældent blotlagt så tydelige modsætninger i et folk og hos en magtelite, som det er tilfældet op til præsidentvalget i USA den 8. november.

Valget er i den grad blevet kontrasternes valg. Kontrasterne mellem rige og fattige, religiøse og frisindede, folk og elite, mand og kvinde, og mellem fakta og forvirring udgør tilsammen essensen af valget i verdens mest magtfulde land.

Republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton personliggør amerikanernes valg mellem det etablerede og det uprøvede og ikke mindst den grundlæggende uenighed, der hersker i USA om, hvorvidt Amerika er “great” eller, om der skal nye kræfter til for at gøre landet “great again”.

Vigtigt valg for Danmark og Europa

Fordelt på flere forskellige platforme og kanaler intensiverer DR valgdækningen i den kommende tid. I en række programmer følger DR de to præsidentkandidaters valgkamp, flytter ind hos amerikanerne, rykker i fængsel, taler med de unge, rejser tilbage i tiden og undersøger uenigheden om USA’s rolle som verdens storebror. Og så er DR naturligvis med, når det hele afgøres og stemmerne tælles op.

”De to præsidentkandidater står for to markant forskellige veje. Hillary står for det “sikre” og “etablerede”, mens Trump står for “uforudsigelighed”, “bramfrihed” og formentlig også en helt ny amerikansk udenrigspolitik,” siger DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup og fortsætter:

”Samtidig er USA en uomgængelig magtfaktor i international politik og en langvarig alliancepartner for skiftende danske regeringer. Derfor er det et afgørende og historisk valg, vi er vidner til – ikke kun for amerikanerne, men i den grad også for europæerne og for os danskere,” siger han.

Direkte fra Time Square
I dagene omkring valget vil både dr.dk samt tv- og radiokanalerne være fyldt med valghistorier og -programmer, og både DR1, DR2 dækker valgdøgnet med liveudsendelser. DR2 sender på valgaften den 8. november fra klokken 22.30 direkte fra Time Square i New York med Clement Kjersgaard og Mette Vibe Utzon som værter, mens Niels Krause Kjær guider seerne gennem resultaterne fra et studie i DR Byen.
7 døgn med Trump & Clinton – på DR2

Hver søndag aften fra 9. oktober klokken 21.30 og frem mod valget dykker Clement Kjersgaard ned i ugens vigtigste begivenheder i det direkte program ‘7 døgn med Trump & Clinton’. Udover ugens højdepunkter forsøger programmet at give svar på alle de store spørgsmål om, hvorfor Trump har så bred appel, hvorfor Clinton møder sådan en skepsis, hvilke emner, der bliver udslagsgivende, og hvilke vælgere, der afgør valget.

Mød Amerika – på DR1
I tre programmer hver mandag fra 24. oktober klokken 20.45 møder Johannes Langkilde og Stephanie Surrugue det kontrastfyldte USA i programserien ’Mød Amerika. Det sker gennem en række forskellige amerikanere i miljøer, som på hver deres måde fylder i den amerikanske valgkamp.

Blandt andet følger Johannes Langkilde livet i et fængsel i Richmond, Virginia, hvor 90 procent af de indsatte er sorte mænd. Han besøger også en af USA´s fattigste byer, Fresno i Californien, hvor der bor mange hvide, og hvor forklaringen på Trumps medvind måske kan findes. Mens Langkilde er på samfundets bund tager Surrugue til toppen og møder en rigmand fra Texas, som tilhører den rigeste procent af amerikanerne, ligesom hun følger Miamis borgmester, der kom til USA som cubansk flygtning.

Kilde: DR

 

Del på:

Gemt under:: TV-Nyt