Net-TV

TDC TV – Anmeldelse

TDC tilbyder med deres TDC HomeTrio en komplet løsning indeholdende både tv, telefoni og bredbånd. Med denne får du således leveret alle 3 tjenester fra én og samme leverandør til en fast månedspris. Hvilke muligheder og begrænsninger TDC TV via TDC HomeTrio tilbyder, fortæller DIGITALT.TV dig mere om i denne anmeldelse.

Hvad er TDC TV og hvad kan du se?

Med TDC HomeTrio får du dit tv leveret  via din bredbåndsforbindelse hos TDC, altså bredbånd leveret via telefonstikket. TV-signalet kræver altså ikke nogen tv-antenne, antennekabel eller parabol.

Løsningen kan bestilles af alle. Du skal dog bo mindre end 3 km fra en central, der kan levere TDC TV. TDC opgiver selv, at man kan få TDC HomeTrio på godt 90% af alle adresser i Danmark.

Dog kan du ikke blot koble dit TV direkte til nettet og så se TDC TV. Det kræver en TDC TV boks, som der medfølger et eksemplar af som standard.

Med tv-boksen tilsluttet, får du adgang til et antal tv kanaler, der afhænger af, hvilket tv-abonnement du tilknytter. TDC tilbyder 4 grundpakker fra TDC Lille med 23 kanaler helt op til den største Viasat Stor med 69 kanaler. Se alle pakker og kanaler på http://privat.tdc.dk/tv/

DIGITALT.TV anmelder i denne test TDC TV med adgang til Viasat Stor, HD kanaler samt Plus abonnement.

Stort kanaludvalg men meget koster ekstra

I forhold til nordjyske tv-seere kan den manglende mulighed for at få adgang til nyhedskanalen 24 Nordjyske dog måske trække ned.Samlet set så har TDC TV det største udvalg af kanaler blandt bredbånds-tv udbyderne, med mulighed for også at få Viasat kanalerne som f.eks. TV3 kanaler.

Et stort minus er det, at der ikke indgår HDTV kanaler i nogle af pakkerne, heller ikke DR HD. HDTV kanalerne skal købes i en særskilt HD pakke, og du er altså nødsaget til at bestille denne til 19,-, hvis du f.eks. gerne vil kunne se DR3.

Hvad koster TDC TV?

TDC TV hører ikke umiddelbart til i den billigste prisklasse. Men man skal dog naturligvis huske, at der også indgår bredbånd og telefoni  i prisen.

Udover disse tv-pakker så er der tillægstjenester, som du også skal huske at regne med, såfremt du har brug for disse.

  • TV i flere rum
    Koster fra 69,-/mdr. og giver dig mulighed for at få TDC TV på op til 3 ekstra fjernsyn i hjemmet. Hvert ekstra tv, du køber Multiroom til, kræver 3,8 Mbit internethastighed, så kan der ikke leveres nok hastighed fra centralen til din bolig, så kan du ikke få TDC TV i flere rum.
  • Plus abonnement
    Ønsker du at kunne optage tv på din TDC TV boks, så skal du udover dit tv abonnement betale 99,- / mdr.  for denne mulighed. Plusabonnement indeholder desuden 100 gratis on demand film.
  • HDTV pakke
    Op til 15 HDTV-kanaler afhængigt af dit TDC tv-pakke abonnement. Pris 19,- / mdr.

Installation af TDC TV

Installation af TDC TV foretages af TDC tekniker, der opsætter filter og Internet router og trækker netværkskabel til TDC TV boksen. TDC TV boksen skal være forbundet til bredbåndsforbindelsen med kabel og kan således ikke tilsluttes trådløst. Det samme gælder også eventuelt ekstra bokse ved TV i flere rum, så TDC TV kan således kræve en del kabelinstallation.

Efter den fysiske installering af boksen, går der gerne første gang en 20 min. før boksen er klar til brug. Teknikeren kører først, når denne har tjekket. at det virker og er optimalt tilsluttet dit tv i forhold til kabling og opsætning. Altså udmærket service også for de knap så tekniske. Lyd og billedmæssigt er der de nødvendige indstillinger til f.eks. flerkanallyd, billedformat og opløsning.

Der medfølger naturligvis også en udmærket brugerguide omkring brug af TDC TV boksen.

TDC TV boksen – design og tilslutningsmuligheder

TDC boksen er i sort glans design og har på fronten standby og navigeringsknapper til de mest almindelige funktioner. På fronten finder vi også et display med ur og teksten TDC TV. Der vises ikke noget kanalnavn i displayet, og dermed er det ikke ligetil f.eks. at  skifte kanal uden tv’et er tændt, hvilket ellers kunne være praktisk, såfremt man har koblet lyd fra boksen til en forstærker og gerne vil høre en af de radiokanaler der leveres på boksen.

På fronten er der desuden en ikke aktiv USB tilslutning.

Bagsiden af TDC TV boksen tilbyder følgende tilslutninger:

  • Netværkstilslutning
  • HDMI udgang
  • 2 x scart udgange
  • Optisk og coaxial digital lyd ud
  • Analog S-video og composite video ud
  • Analog lydudgange
  • 1 USB tilslutning (ikke aktiv)

Det er muligt at afbryde strømmen til TDC boksen via afbryderknap på bagsiden.

Strømmæssigt måler vi TDC TV boksen til at bruge Tændt – 15,5W   Standby – 9,5W

Betjening og dagligt brug af TDC TV

Den medfølgende fjernbetjeningen er forholdsvis lang men flad. Den er baseret på samme design, som også kendes fra flere andre udbydere. Fjernbetjeningen har naturligvis de nødvendige knapper til kanalskifte, menustyring, tv-optagelse med videre. Der er også mulighed for at programmere fjernbetjeningen til at kunne styre din fladskærm.

De vigtige knapper er centreret omkring midten i en cirkel, så man ikke behøver at flytte fingeren ret meget, hvilket er praktisk.

Fjernbetjeningen adskiller sig dog en smule i knaplayout, fra det der omtales i den medfølgende brugerguide, hvilket kan forvirre en smule.

Den grafiske brugeroverflade på TDC TV skuffer bestemt ikke. Den minder på mange måder lidt om Windows Media Center design og farvemæssigt. Betjeningen er enkel, logisk og hurtig. Det samme gælder kanalskifte, der ikke er set hurtigere, og det gælder både ved almindelige tv-kanaler og ved HDTV kanaler.

Menustrukturen er ganske logisk inddelt og bladres igennem via højre/venstre piletasterne, mens du med pil op og ned kan bevæge dig rundt i underemnerne i hver menuafsnit.

Ved kanalskifte vises et informationsbanner med info om det aktuelle program. Ved et tryk på piletasterne kan du se, hvad der vises senere på samme eller andre kanaler, mens du fortsat ser tv-programmet. Du får endda et lille live billede vist fra andre kanaler, når du tjekker programinfo på denne måde, og det er ganske lækkert.

Er du typen, der slukker for strømmen helt om natten, men gerne vil se tv om morgenen, når du står op, så kan du med fordel tænde TDC TV boksen, som noget af det første, for den tager lidt tid om at blive klar, når den har været helt slukket.

Kanallisten og TV-Guide

Kanalerne ligger i en forud defineret rækkefølge, men heldigvis har du mulighed for at redigere i denne, og altså således lægge kanalerne i den rækkefølge, der passer dig bedst. Der er også mulighed for at oprette favoritkanalliste, men desværre tilbydes der ikke kanalrækkefølge sortering i denne, så i grunden er det mere praktisk blot at anvende hovedkanallisten.

Meget af ens daglige brug af TDC TV vil formentlig centrere sig om TV-Guiden funktionaliteten, som valgfrit kan ses som flerkanal eller enkeltkanal liste.

Såfremt du i flerkanals tv-guide oversigten klikker på kanalens navn i stedet for programtitel, så har du faktisk her mulighed for at få vist denne kanals programmer som enkeltkanal, og det kan være mere overskueligt.

Der er også fin mulighed for hurtigt at finde evt. kommende udsendelser af et givent program.

Mens du er i tv-guiden, kører lyden på programmet du ser videre, og der er et live mini billede i venstre hjørne af det aktive program, du måtte have markeret i guiden.

Der er enkelt adgang til at springe tilbage i de sidst sete kanaler – igen med mini billede.

Tekst-TV fungerer fint og uden ventetid på siderne.

Hvad med billedkvaliteten på TDC TV?

Billedkvaliteten er naturligvis også et interessant parameter i forhold til TDC TV løsningen. Standard opløsningskanalerne ser faktisk ganske fine ud. Kvaliteten er, på trods af vi taler bredbåndsleveret tv, absolut på niveau med kabel-tv.

HDTV kvaliteten synes vi dog ikke 100% holder samme niveau som via kabel eller satellit. Vi kunne kunne se forskel på f.eks. Champions League fodbold på TV3+ HD, ved sammenligning af TDC TV signal med Viasat parabol-tv signal, men forskellen er nok til at leve med for de fleste og HD udgaverne ser da klart bedre ud end standardopløsningsudgaverne på TDC TV. Man skal selvfølgelig individuelt  vurdere, om de er de 19,-/mdr. værd, det koster at se HDTV.

Lydmæssigt så bemærkede vi forskelle på lydstyrke niveau fra kanal til kanal, og det kan være en smule irriterende.

PVR funktionalitet – Optag TV med TDC TV

Med Plus abonnement kan du spole, pause og optage direkte tv på TDC TV boksens interne harddisk (320 GB), hvilket er stor nok til mange timers optagelse. Mængden afhænger naturligvis om du optager meget HD, som fylder mere.

Optagelser programmeres enkelt via TV-Guiden. Et enkelt tryk på optage knappen udfor et program, sætter programmet til at optage. Et tryk mere opretter en serieoptagelse, så kommende afsnit af samme program også optages automatisk. Det er ganske praktisk, og har du optaget flere afsnit af samme program, er de også pænt organiseret, og ligger ikke som spredte optagelser i optagelseslisten.

Det skal bemærkes, at serieoptagelses funktionen ikke er så intelligent lavet, at du automatisk undgår optagelse af genudsendelser. Den søger blot udfra programtitel, og da de færreste programmer angiver, om det er en genudsendelse, så kan boksen ikke gennemskue, om det er en genudsendelse eller ej. Der er dog mulighed for at begrænse f.eks. tidsintervallet, hvor det givne program skal optages, hvilket kan begrænse optagelser af genudsendelser, der typisk sker på andre tidspunkter.

Problematikken i ren programtitel genkendelse, kommer også til udtryk, såfremt en serietitel indeholder afsnit nummer eller unik undertitel, for så vil boksen ikke opfatte de nye afsnit, som noget der skal optages. De informationer der ligger i TV Guiden, er ikke noget TDC selv sidder og skriver. Det er såkaldt metadata, som leveres af de enkelte kanaludbydere, og herefter importeres i en database, så det må man altså leve med, og det er da heldigvis også meget få ting, der er navngivet sådan.

Udover tv-guide optagelser, så er der naturligvis også mulighed for at optage manuelt med optag knappen, hvor det aktuelle program du ser, så optages indtil det er slut ifølge tv-guiden- Der er også mulighed for at lægge ekstra tid til manuelt, men der er som standard lagt 5 min. til alle optagelser. Når der optages vises der i øvrigt et REC symbol i fronten af displayet på TDC TV boksen.

Du kan også oprette en manuel timer optagelse,hvis du foretrækker dette. Optagelser kan stoppes når som helst og genoptages fra samme sted senere, hvis du ønsker det.

Du har naturligvis også mulighed for at pause live tv, og spole frem og tilbage i det du har sat på pause.

Fjernstyring af tv optagelser

En af de meget positive oplevelser ved TDC TV, er muligheden for at styre, hvad der skal optages, også selv om man ikke sidder derhjemme foran tv’et og TDC TV boksen. Via tv.tdc.dk får du via din Internet browser en online tv-guide med mulighed for at sætte ting til at optage, f.eks. mens du er på arbejde. Der er desuden mulighed for at tjekke planlagte optagelser på din TDC TV boks.

Styr optagelser også via mobilenheder

Ganske nyt er det, at der nu er en mobiludgave af tv.tdc.dk tilgængelig, som gør det muligt også at programmere optagelser via tv-guide med mere via din smartphone eller tablet.

Her set på en iPad fungerer det glimrende.

Dog er der hverken fra computer eller mobilt udstyr mulighed for at streame optagelser fra tv-boksen, hvilket ellers kunne have været en smart feature. Formodentlig er vi igen her ude i rettighedsspørgsmål, der kan gøre en sådan mulighed meget svær. Desuden vil det også kræve en del af hardwaren i TDC boksen.

Det at man kan programmere optagelser på denne måde er dog absolut et ekstra plus, og noget som har været efterspurgt i forhold til andre danske tv-udbydere, men hos TDC er det altså allerede en realitet.

Optagelser begrænset af netforbindelsen

Med TDC TV, der jo leveres via din bredbåndsforbindelse, så er du begrænset i antallet af samtidige optagelser i forhold til hastigheden på din forbindelse.

Vi anmelder TDC TV med 20/2 Mbit, og vi oplever følgende muligheder og begrænsninger:

  • Der kan optages 2 samtidige standardopløsningskanaler (SD), men man kan ikke samtidigt se en tredje.
  • Der kan optages 1 HD kanal, samtidigt med man ser eller optager en SD kanal, men man kan ikke optage 2 HD kanaler, eller se en anden HD kanal samtidigt med at der optages fra en anden HD kanal.

Der er stort potentiale i TDC TV i forhold til PVR delen, men er man en større familie, så er det lidt surt, at båndbredden ikke gør det muligt frit at optage så meget samtidigt. Også begrænsningen i forhold til HDTV er lidt et minus, også med tanke på at antallet af HD kanaler jo formentlig vokser løbende de kommende år.

On demand og ekstra tjenester

TDC HomeTrio er mere end bare tv. Du kan med et klik med din fjernbetjening på Mit TDC knappen, få adgang til flere spændende funktioner direkte på tv’et end bare tv-kanalerne. Det er et område TDC satser en del på.

Herunder omtales kort de forskellige muligheder der tilgængelige:

100 Film
Du har, såfremt du har Plus abonnement, fri adgang til 100 udvalgte film, der løbende udskiftes. Se udvalget her. Filmene kan du se via Mit TDC på TDC boksen eller online via TDC’s hjemmeside. Udover 100 Film udbuddet er der på TDC TV boksen også mulighed for at leje typisk nyere film mod betaling.

Har du Viasat Film pakken får du også adgang til Viasat Film Arkiv.

1. Stil inde på en af VIASAT FILM kanaler
2. Tryk på gul knap godt er inde på VIASAT FILM arkiv

TDC Play musik
Find din yndlingsmusik frem på tv’et og hør musikken på tv’et i stuen. Du kan oprette og afspille dine playlister – også dem du har lavet på nettet.

TDC Play TV arkiv

Se tv-programmer op til 7-30 dage tilbage for en række tv-kanaler. Se mere om TV Arkiv i artiklen Sådan ser det nye TV arkiv ud hos TDC TV

Vil du se arkiv fra en TV 2 kanal så gør du følgende:

1. Stil inde på den TV2 kanal du vil have tv arkiv fra
2. Tryk på gul knap og du inde på tv arkivet

Vejret
Tjek vejrudsigten både for hele landet og din by lige nu.

Nyheder
Du får de seneste nyheder fra Jyllands-Posten, Berlingske præsenteret og optimeret til tv skærmen med billeder, grafik, video og lyd. Vi oplevede dog at videodelen hakkede lidt. Halvdelen af danskerne bruger dagligt tekst-tv, og netop derfor tror TDC på, at deres nyheds-app fremover vil dække dette behov på en bedre måde.

Radio
Vælg mellem en række forskellige radiokanaler, som du kan høre på dit tv.

HomeDisk (TDC HomeDisk familiens fælles harddisk – ekstra tilvalgsprodukt)
Via Homedisk kan du få adgang til de billeder, du har liggende på din TDC HomeDisk via dit tv. Se billederne på tv’et som et slideshow eller vis dem enkeltvis.

Mit TDC tjenesterne tager lidt tid om at blive hentet ind, når du aktiverer det første gang, og betjeningen her kan føles en anelse tungere end generelt på boksen.

Også Web TV

TDC HomeTrio giver dig , udover tv på din TDC TV boks på fladskærmen, også mulighed for at se tv via din webbrowser på computeren. TDC WebTV giver adgang til op til 34 kanaler afhængigt af dit HomeTrio abonnenment. Det er dog værd at bemærke, at visse kanaler, herunder Viasat kanalerne, ikke er tilgængelig på web tv udgaven af rettighedsmæssige årsager, og væsentig er det også at nævne, at WebTV udelukkende kan bruges i den husstand, hvor dit TDC bredbånd er installeret – og altså ikke udenfor hjemmet.

WebTV bliver streamet med mellem 512 – 2 Mbit/s, alt efter hvor meget kapacitet, der er tilbage på din forbindelse. Hvis der bruges båndbredde til tv eller download, er der mindre plads til WebTV.

Du skal benytte dit TDC Login og logge ind på webtv.tdc.dk for at få adgang til at se WebTV. Bemærk at det ikke virker på en iPad.

Konklusion

Som med alle tv-løsninger på markedet, er det vigtigt at sammenligne ens ønsker og behov, i forhold til det der leveres. TDC TV er ikke den billigste løsning, men har mange ting kørende for sig. Der er en god brugervenlighed i betjeningen, både på TDC TV boksen, men også i samspil med computere, smartphone og tablets, i forhold til at udnytte tjenester som WebTV, fjernprogrammering af tv optagelser med mere.

Dermed står TDC med et moderne produkt, der også udvikles aktivt på med nye applikationer. Det, f.eks. gennem en videreudvikling af nyhedsformidlingen i forhold til det velkendte tekst-tv, og integration af musiktjenesten TDC Play, TV arkiv og On demand.

Begrænsningerne i TDC TV ser vi primært, som begrænsningerne i hastigheden på kobberforbindelsen, som man jo er afhængig af. Det er f.eks. lidt ærgerligt, at man ikke kan optage én HDTV kanal, og se en anden samtidigt. Hastigheden på kobberforbindelsen sætter også begrænsninger ved ønske om TDC TV i flere rum, og her er der også ulempen ved at skulle trække fysiske kabler til hvert rum. Trådløst er dog blevet en mulighed efter vi anmeldte. TDC vurderer selv at kunne levere 2 samtidige tv-datastrømme til 70% af sine kunder pt., men der er jo ikke nødvendigvis båndbredde til også at optage tv for alle disse. Generelt har den netbaserede tv-distributionsform dog uden tvivl et spændende fremtidspotentiale, og TDC tilbyder nu også HomeTrio via Fiber på dele af Sjælland, hvor båndbredden er en helt anden.

TDC TV taler til flere målgrupper med sit udbud af pakker og tjenester. Lige fra det begrænsede behov med TDC Mini pakken, til det aktive moderne online segment, hvor grænserne mellem tv og net udviskes, og man ønsker en komplet løsning, der kan betjenes overalt. Dermed vil vi samlet set betegne TDC TV som en ganske attraktiv tv løsning.

Er det er et must for dig med et meget bredt kanaludvalg, og der ikke er kabel-tv mulighed på din bopæl, så taler meget også for TDC TV, som den oplagte løsning. Via parabol får du ikke mulighed for et så bredt kanaludvalg samlet på én enkelt boks, og heller ikke en almindelig tv-antenne giver dig samme kanaludvalg som med TDC TV.

DIGITALT.TV takker TDC for muligheden for at anmelde TDC TV.

I samme kategori

Back to top button