TV-Nyt

Alle mod 1 på DR1 sendes med live synstolkning

Alle mod 1 quiz DR1
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Når DR1 fredag aften har premiere på 2. sæson af underholdningsprogrammet ’Alle mod 1’ med Mads Steffensen og Joakim Ingversen som værter, har DR samtidig danmarkspremiere på at synstolke direkte udsendelser.

Synstolkning er en tjeneste for blinde og synshandicappede, hvor en tolk beskriver, hvad der sker i billedet, så de også kan få det hele med. Hidtil har DR synstolket programmer, der var optaget på forhånd – især dramaserier, dokumentarer, julekalendere, ’Året, der gik’-programmer og store begivenheder i kongehuset. Men nu gør DR Tilgængelighed også forsøget med nogle af DRs store underholdningssatsninger, der bliver sendt direkte.

”Live-programmer er en svær disciplin, fordi du ikke præcist ved, hvornår der bliver sagt noget, og hvornår der er plads til, at synstolken kan forklare, hvad der sker i billedet. Men nu gør vi forsøget, fordi ’Alle mod 1’ har lange passager, hvor der sker en helt masse i billedet, uden der er speak fra værterne,” siger DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk.

I ’Alle mod 1’ dyster en modig deltager mod hele Danmark ude omkring ved skærme og apps, og opgaven med at synstolke ’Alle mod 1’ er lagt i munden på Steen Kramhøft. Han er til daglig speaker på DR2 og forbereder sig blandt andet på opgaven ved at overvære generalprøven på ’Alle mod 1’ og ved at få adgang til manuskriptet på forhånd.

Skal fjerne forhindringer

”Tilgængelighed handler om, at alle skal kunne nyde godt af DR, og om at vi fjerner forhindringerne for i dette tilfælde blinde og synshandicappede, så de også føler, de er en del af fællesskabet og kan tale med om fredagsunderholdningen. Nu prøver vi det af, og vi opfordrer samtidig stærkt til, at brugerne giver os respons på for eksempel facebook.com/faadethelemed eller faadethelemed@dr.dk, ved at fortælle om det var en hjælp eller ej,” siger Heidi Sivebæk.

Erfaringerne vil DR Tilgængelighed bruge til at beslutte, hvad der skal synstolkes fremover. Sidste år sendte DR omkring 45 timers fjernsyn med synstolkning, men tallet er i vækst for øjeblikket, så DR når højere op i 2017, hvor en serie som ’Matador’ lige nu – for første gang – bliver i en synstolket version.

Man vil kunne opleve premieren på ’Alle mod 1’ med synstolkning live på kanalen DR1 Syn, hvor det ekstra lydspor automatisk kommer frem, når man er på kanalen. Når underholdningsprogrammet har været sendt, vil man også kunne finde udsendelsen på dr.dk/tv med synstolkning.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button