Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler

| torsdag 25. feb, 2010 12:28 | opdateret 23. sep, 2015 kl. 13:34 | 9 Kommentarer

Det kan betale sig at lave dine hjemmeinstallationer ordentligt. Alt for mange bruger dårlige stik, forkerte samlinger og dele signalet til for mange tv uden en forstærker. I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de almindeligste årsager til dårlig signalkvalitet og anbefale det rigtige udstyr, så du sikrer dig det mest optimale signal. Med digitale signaler er signalkvalitet faktisk vigtigere end nogensinde. Med analoge signaler vil du opleve at signalet stadig kan ses med ringe signal, men har du ikke et godt signal med digital tuner, så fryser billedet og der kommer lydudfald.

De rigtige antennestik

Der er mange støjkilder i det moderne hjem. Trådløse telefoner, trådløst hjemmenetværk osv. Derfor er det også vigtigt at denne støj ikke kommer ind og forstyrrer dine kabel-tv signaler. For at sikre dig i mod både forstyrrelse og tab af signal bør du sikre dig at din installation er HF-tæt. Men lad os se på de almindeligste problemer i denne forbindelse.

[singlepic id=197 w= h= float=center]

Har du et  kabler monteret med stik med plastikhætte som på dette billede? Hvis du har så vil jeg anbefale dig at skifte sådanne stik ud. Stik med plastikhætte er de dårligste, man kan få, når man taler om HF-tæthed.

[singlepic id=190 w= h= float=center]

Jeg vil anbefale, at du i stedet benytter dig af kvalitetsstikkene fra firmaet Comega. På disse afisoleres kablet og føres ind i stikket. Herefter er det blot at skrue det fast med de to skruer.

Se video om monteringen herunder

Der findes også hf-tætte metalstik, hvor stikket skrues på kablet, disse har jeg dog ikke nær så god erfaring med. Endelig er det mest oplagte måske at købe færdigstøbte kabler mellem vægdåse og TV. Her er der monteret stik, men det skal selvfølgelig stadig være et holdbart kvalitetskabel og hf-tæt, for at det kan anbefales.

Det kan anbefales af købe sådanne kabler med Yousee Ready eller Stofa Approved logo, der er testet til opfylde kvalitetskravene, så du ikke får signalforstyrrelser.

Det rigtige antennekabel

Det er ikke kun i stik dit signal er sårbart. Har du en ældre installation med gamle kabler, så kan disse være uskærmet mod støj. Et ordentligt coax kabel (75 Ohm) har i dag dobbelt skærm. Bliver kablerne meget klemt eller har meget skarpe buk, så kan det også have indvirkning på kablets evner til at levere signalet ordentligt. Så forsøg at undgå dette.

[singlepic id=193 w= h= float=center]

Det sikre valg indenfor antennekabler er DG2-3ZH, der også er med på det godkendte liste hos YouSee.

Læs mere om valg af antennekabel her

Såfremt du køber færdige tilslutningskabler med stik påmonteret, så forsøg så vidt at købe kabler, der er er mærket YouSee Ready/Stofa Approved for at sikre at du bruger kabler, der er testet til at være ordentligt afskærmede.

Den forkerte og rigtige samling af antennekabler

Det er aldrig optimalt at lave samlinger af kabler, men kan det ikke undgås, så er det vigtigt at det gøres korrekt. Igen er det vigtigt med en hf-tæt samling.

[singlepic id=194 w= h= float=center]

Køb endelig ikke de samlestik med plastikkapper. De er ikke gode nok.

[singlepic id=195 w= h= float=center]

Skal du lave en samling korrekt, så benyt F-stik og et F-Stik samleled som vist på billedet.

Se her for monteringsvejledning til f-stik

Deling af kabel-tv signal til 2 tv

Normalt er det kabel-tv signal du får leveret godt nok til at dele til 2 tv.

[singlepic id=199 w= h= float=center]

Du bør ikke dele med en af de billige antennefordelere som denne.

[singlepic id=198 w= h= float=center]

I stedet bør du anvende en kvalitetssplitter. Jeg anbefaler mærket Comega (BSE 02) for bedste kvalitet.

Deling af kabel-tv signal til op til 8 tv

Med flere end 2 apparater tilsluttet, bør du overveje en forstærker. Igen skal du sørge for at få en kvalitets forstærker, der er beregnet til kabel-tv. Jeg har tidligere anbefalet Comega, men jeg anbefaler nu Triax der har modeller med både 4 eller 8 udtag henholdsvis IFA 284 og IFA 288. Benytter du bredbånd via kabel-tv, skal du sørge for at få modellerne med returvej.

Triax IFA288 kabel tv godkendt antenne forstærker

Triax IFA288 kabel tv godkendt antenne forstærker

På forstærkeren finder du 4 eller 8 udgange og 1 indgang til dit kildesignal fra din kabel-tv udbyder. Bliver dit signal leveret til en stikdåse på væggen, så er det nemmeste at få et samlefilter, der samler tv/radio signalet fra stikdåsen så det kan sendes videre til forstærkeren. Alternativt kan kablet inde i  tilslutningsdåsen afmonteres og påsættes et f-stik. Det er dog langt fra sikkert, at du må gøre dette selv, så første løsning er nok det sikre valg med mindre du er sikker på, hvad du gør.

[singlepic id=201 w= h= float=center]

Fra forstærkeren trækkes så kabel til øvrige steder du ønsker tv signal. Her tilsluttes kablet en hf-tæt tilslutningsdåse. Her anbefales enten modellerne Odin eller Freja fra Comega.

[singlepic id=200 w= h= float=right]Jeg anvender selv en COMEGA DA-8PMR, der har 8 udgange til fordeling af kabel-tv. Jeg anvender ikke alle 8, og det behøver man selvfølgelig heller ikke. Blot skal man huske at de ubenyttede udgange skal termineres med en 75ohms F-modstand. Det er dog ikke nødvendigt på en Triax IFA modeller, så derfor anbefaler jeg nu dem.

Del på:

Tags: , ,

Gemt under:: Kabel-TV, Udvalgte artikler

Kommentarer (9)

 1. Hej,

  jeg er ny mht. disse ting, men ville høre om man kan tilslutte F-stik til fjernsynet? jeg vidste intet om disse stik og har hørt at disse skulle være bedst at anvende?

 2. admin siger:

  Du kan godt bruge F-stik men så skal du bruge et stik som dette http://www.netto-sat.dk/f_hun_til_coax_han_vinkel-p-176.html?cPath=45_43_90 for at få det tilsluttet tv’ets stik.

 3. hsmultimedia siger:

  Her i vores lille boligforening (10 lejligheder) har vi med jævne mellemrum problemer med pixelering, men kun på visse kanaler og typisk de samme: lige i øjeblikket DR2, TV2, Lorry og Hovedstaden, altså alle sammen danske kanaler.

  Vi har kabel-tv fra YouSee.

  Fejlen er periodisk og kommer og forsvinder på forskellige tidpunkter af døgnet. Nogle gange har det varet nogle timer, andre gange nogle dage. Jeg har netop konstateret, at en anden antenneforening her i nabolaget ikke har samme problem, så det synes ikke at komme fra YouSee.

  Er der nogen bud på en forklaring, og evt. hvordan problemerne kan afhjælpes?

 4. crstnblm siger:

  Jeg vil blot spørge om, hvornår DKTComega har tænkt sig at tilbagekalde alle de Comega DA-4PMR, hvor returvejen går istykker når man bruger et yousee godkendt hardwareprodukt sammen med?? Comega har kendt fejlen i snart 6 måneder, og alligevel ryger der snesevis over disken hos forhandlerne med ret megen frustration hos brugerne til følge? Det er noget svineri – de er dyre nok, og man kan jo ikke blive ved med at kræve byttet hos forhandleren med den samme grund.

 5. Per M siger:

  Der findes andre alternativer til den der. Både König Electronics og Triax har nogle på det danske marked der har returvej. De sælges hos AV-Connection.

  Men generelt så laver Comega åbenbart noget værre skidt. Mine forældre købte en Comega antenneforstærker hos Yousee med udtag til 2 TV’ere. Så snart man koplede TV nummer 2 til den, så forsvandt signalet på TV nummer 1 og der var heller ikke signal til TV nummer 2.
  Pillede man så TV nummer 2 fra forstærkeren igen, så var der pludselig signal på TV nummer 1.

  I dag har de en fra Triax og det fungerer som det skal.

 6. Krissi siger:

  Ved brug af splitter er det logiske i min logik, at have denne så sent som muligt, så der er 1 langt uafbrudt kabel, der sent i forløbet splittes op i 2 eller flere.

  Jeg synes dog at have læst et eller andet sted, at man skal “splitte” tidligt.

  Er det noget du kan skabe klarhed omkring?

Skriv et svar