YouSee

YouSee investerer 250 mio. kr. i interaktive tjenester

feature youseeMange danskere har i de senere år fået smag for selv at tilrettelægge deres tv- og filmforbrug med såkaldt on demand-tv. Det er en af årsagerne til, at tv-udbyderen YouSee vil investere en kvart milliard kroner i en omfattende opgradering af kabel-tv-nettet, der bl.a. skal skaffe mere kapacitet til bredbånd, online filmudlejning og StartForfra m.m.

Allerede i år forventer YouSee at firedoble kapaciteten til at levere on demand-tv. I de følgende tre år vil der yderligere ske en fordobling af kapaciteten hvert år, således at YouSee bliver i stand til at klare 30-35 gange mere on demand-tv sammenlignet med i dag.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Baggrunden for investeringen er generel vækst i bredbåndstrafikken kombineret med voksende forbrug af de interaktive tv-tjenester. På et år er forbruget af StartForfra, hvor man kan genstarte en tv-udsendelse når som helst under udsendelsen, steget med over 90 pct. Digital udlejning af film vokser i samme tempo, og samlet er YouSee nu oppe på at levere ca. 350.000 spillefilm, StartForfra og Arkiv-udsendelser pr. måned.

”Vi kommer til at se en ganske stor stigning i både udbredelse og forbrug af on demand-tv i de kommende år. Andre steder i verden, eksempelvis i USA, er man endnu længere fremme i den udvikling, men der er ikke tvivl om, at vi allerede nu oplever en ændring i danskernes tv-adfærd i retning af større forbrug af tidsskiftet tv,” siger teknisk direktør Jørgen Michaelsen, YouSee.

De seneste tal fra USA viser, at ca. seks pct. af amerikanernes tv-forbrug i dag er tidsskiftet tv, dvs. tv der bliver set inden for 24 timer efter udsendelsestidspunktet. Langt det meste er dog tv optaget på harddiskoptagere, mens on demand-tjenester stadig udgør en mindre andel.

Herhjemme er forbruget af tidsskiftet tv noget lavere end amerikanernes, men særligt tjenester som StartForfra og TV Arkiv ser ud til at glide ind i husstandenes dagligdag, så snart de får erfaring med det.

 

Mere om opgraderingen

  • Opgraderingen sker bl.a. ved at opdele nettet i stadigt mindre ’øer’ af kunder, samtidig med at der investeres i bl.a. nye videoservere og kabel-modem. YouSee’s kabelnet er i dag opdelt i ca. 600 øer med ca. 2.000 husstande på hver ø. Målet er at reducere antallet af husstande på hver ø til ca. 500.
  • Arbejdet sker hovedsageligt om natten, fordi det vil være nødvendigt at afbryde tv og bredbånd, når kunderne skal flyttes til nye ’øer’.
  • Med on demand-tv får den enkelte kunde i praksis sit helt eget tv-signal. Hvis f.eks. 1000 kunder vælger at se ’Forbrydelsen’ en søndag aften på DR1 som StartForfra, svarer det til således til 1000 forskellige tv-kanaler, der leveres via kabel-nettet.
  • YouSee’s kunder forbruger på nuværende tidspunkt ca. 350.000 on demand-indslag, dvs. StartForfra, TV Arkiv eller film, pr. måned. Det er en fordobling i forhold til sidste år. Desuden er der stor vækst i forbruget af on demand indhold via bredbånd fra både YouSee’s egne tjenester og andre danske og internationale tjenester som f.eks. YouTube.
  • Opgraderingen vil femdoble bredbåndskapaciteten i kabel-nettet. Generet er bredbåndstrafikken i stærk vækst bl.a. som følge af voksende forbrug af video og musik via internettet. YouSee’s hurtigste bredbåndsforbindelse er lige nu 50 Mbit/s, men selskabet forventer at lancere produkter med op til 100 Mbit/s, når der vurderes at være en reel efterspørgsel. I andre lande har kabel-udbydere testet produkter med hastigheder på over 200 Mbit/s på kabel-net.

Kilde: YouSee

I samme kategori

Back to top button