Test: STRONG LEAP-S1 – ny Android TV boks i 600 kroners klassen
Vi testede for godt et år siden en Android TV medieafspiller fra Strong. Den nye model vi nu tester er afløseren for denne, som nu er et 100% STRONG-produkt, hvor man med den gamle boks, benyttede en andens licens. Ligesom forgængeren så er STRONG LEAP-S1 en Android TV medieafspiller, der byder på en del tilslutningsmuligheder og plads til Micro SD kort.
Er den bedre end forgængeren og hvordan vurderer vi den i forhold til konkurrenterne? Læs mere i vores produkttest af STRONG LEAP-S1 herunder.
Produktet i denne test er stillet til rådighed af Strong Scandinavia, hvilket vi jo skal oplyse i forhold til gældende lovgivning. De har dog ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Pris og tilgængelighed
STRONG LEAP-S1 skulle være på vej i handlen til 599 kr. hos Power, expert og EL-salg butikkerne her medio april 2021. Det er faktisk billigere end den gamle Emtic model fra Strong.
Det er ikke den allerbilligste Android TV boks, men man får altså også lidt ekstra i forhold til tilslutningsmuligheder og Micro SD kortlæser.
Design og tilslutningsmuligheder
STRONG LEAP-S1 er ganske kompakt og måler 110 x 110 x 22. Designet er i sort med rundede kanter.
På tilslutningssiden så byder Strong Leap-S1 på følgende tilslutninger:
- Strømtilslutning
- Digital optisk Lyd udgang
- 1 x USB 2.0
- 1 x USB 3.0
- 1 x HDMI port
- Ethernet
- IR-forlængerport
- AV port
- Wi-Fi, Bluetooth
Sammenligner vi med den gamle Ematic model, så er der nu også en USB 3.0 port. Det er et fint udvalg af muligheder, men til prisen, så er det naturligt nok ikke Gigabit Ethernet port. Her er den dyrere Nvidia Shield fortsat lidt foran.
Internt så styres det hele af en Quad Core Cortex-A53 1,8 GHz og der er en hurtigere GPU del, i forhold til den forrige model fra Strong.
På lagringssiden, så får du 2GB DDR4 RAM og 8GB intern eMMC lagringsplads. Igen er det her en lille opgradering i forhold til den tidligere model med lidt hurtigere ram. Lagerpladsen er ikke overvældende, men modellen her har en fordel med muligheden for micro sd hukommelseskort. Dermed er der større chance for ikke at løbe tør, hvis du installerer rigtig mange apps. Vi har ikke testet Micro SD kort, men har ikke ramt loftet med de apps, vi har installeret. Efter installation af alle de gængse streaming apps, så var der 2,4 GB tilbage.
Fjernbetjeningen ligger fint i hånden og har dedikerede knapper til YouTube, Netflix, men der er ikke en dedikeret Google Play knap, som på den forrige Strong model vi testede. Lidt ærgerligt, man kunne ellers fint have byttet Google Play knappen ud med en Disney+ knap. Disney+ er i Danmark også en væsentlig større tjeneste end Amazon Prime Video, men ok produktet her sælges ikke kun i Danmark.
Derudover er der knapper til lydstyrke, navigation og stemmestyring. Bemærk at der er tale om en fjernbetjening med klik lyd ved tryk, det er måske værd at vide, hvis ikke du skulle være til det. HDMI CEC styring via din tv-fjernbetjening kunne så være en alternativ mulighed måske.
Der medleveres batterier (2 x AAA) til fjernbetjeningen, og du får også et HDMI kabel med i kassen, samt en manual og strømforsyning naturligvis.
Rent teknologisk så understøtter STRONG LEAP-S1 H.2160p, 1080p, 720p, 4Kp60 10- bit H.265, 4Kp60 VP9 Profile 2, 4Kp30 H.264 HDR10. Som på Android TV platformen generelt er der indbygget Chromecast funktion. Der er dog ikke support for Dolby Vision HDR formatet.
Trådløst understøttes IEEE 802.11b / g / n, 2,4 GHz og IEEE 802.11a / n / ac, 5 GHz.
Installation / brugerflade
Det er nemt at komme i gang. Det er faktisk forbedret yderligere i forhold til sidst vi testede. Nu skal du bare ind på en webside og skrive en kode ind for at få komme i gang via din eksisterende Google konto.
Fjernbetjeningen er bluetooth, så den skal lige parres med boksen i forbindelse med førstegangsopsætningen.
Vi blev mødt af en systemopdatering i forbindelse med opsætning. Det er egentligt rart, at det køres allerede i forbindelse med opsætningen, og ikke først når man er færdig med opsætningen.
Brugerfladen er Android TV version 10, så den er identisk, med det man ser på andre Android TV medieafspillere, og fungerer generelt fint. Man kan tilføje favoritapps til apps oversigten, styre hvilke streamingtjenester man vil se seneste eller udvalgt indhold fra.
Opsætning af skærmopløsning er gemt lidt væk på medieafspilleren her. Det ligger under punktet Advance options. Navnet burde vel have været Advanced options, eller oversat til dansk. Alt i denne undermenu er i øvrigt på engelsk. Det virker som noget, der er lavet specifikt til denne afspiller og ikke standard, ligesom alt det andet i menuen.
Streaming oplevelsen på STRONG LEAP-S1
Apps som Netflix og YouTube er installeret på forhånd, mens du naturligvis via Google Play butikken kan hente yderligere apps, så længe de er kompatible med Android TV platformen.
- Netflix
- YouTube
- Viaplay
- Discovery+
- TV 2 Play
- Amazon Prime
- YouSee TV
- Kodi
- DRTV
Alle de streaming apps vi har testet har fungeret på STRONG LEAP-S1. Der er et generelt Android TV problem med C More, der melder fejl ved start, men den fungerer ved at vælge tilbage skærmknappen ved fejlbeskeden.
Viaplay har ikke nogen notits om, at produktet ikke er officielt godkendt til Viaplay, ligesom det var tilfældet, da vi testede den gamle model.
Billedfrekvens, HDR og Dolby Atmos
Desværre så er Android TV platformen generelt ikke optimeret til at tilpasse sig billedfrekvens på indhold, det gælder således også Strong modellen her. Selv om der er en Auto Switch to best resolution indstilling i menuen, der kunne tolkes lidt i den retning, så er det, som vi forstår det, en indstilling i forhold til at tilpasse sig til optimal skærmopløsningen, på den skærm du tilslutter medieafspilleren til.
Strong Leap-S1 har HDR slået til hele tiden og ikke kun når man afspiller HDR indhold. Det naturligvis kun, såfremt man har en HDR skærm. Vi havde foretrukket, at det ikke var auto aktiveret hele tiden, for at få den mest korrekte gengivelse på ikke HDR indhold.
Lydmæssigt aktiverede vi Dolby 7.1 channel Passthrough, og så fik vi Dolby Atmos lydgengivelse i Netflix på titler der tilbyder dette. I modsætning til vores Nvidia Shield, så var der ikke Atmos lyd tilgængelig i Disney+, det blev hverken indikeret i skærmmenuen, på titler vi ved har Atmos og heller ikke afspillet som Atmos.
I forhold til modeller vi har at sammenligne med på testtidspunktet, så er Leap-S1 bedre en Mibox og den gamle Strong Ematic model, mens den ikke kan måle sig med Nvidia Shield TV. STRONG LEAP-S1 er ikke den oplagte til spil, så er du til den slags, kan det betale sig at gå efter Nvidia Shield TV i stedet. Rent performancemæssigt er Nvidia afspilleren noget foran, men prisen er så også en lidt anden.
Der er indbygget Chromecast i STRONG LEAP-S1. Efter der er kommet en DRTV app på Android TV er den måske knap så vigtig længere, men kan naturligvis være handy af og til.
Der er mulighed for at benytte Google Assistent med mikrofonknappen på fjernbetjeningen f.eks. til at styre smart home produkter eller søge efter ting på YouTube, bare for at nævne et par af mulighederne. Det fungerede, uden vi behøvede at gøre noget ekstra som f.eks. skifte menusprog til engelsk eller noget.
Medieafspilning i Kodi
Kodi er en af de populære medieafspiller apps på Android TV. Her kan du afspille lokalt indhold, og det har vi da også været forbi og testet med nogle test videoer f.eks. HDR indhold. Også HEVC 4K filer kunne afspilles.
Vi kunne ved afspilning af mere krævende filer fornemme at hastigheden på kablet netværk ikke er Gigabit på denne enhed. En speed test i app på Android TV viste 90 Mbit i download speed. Med 5 GHz Wi-Fi får du faktisk potentielt en hurtigere hastighed, så er der ikke for langt til din router, og har du stabilt WiFi, så kan det faktisk være en fordel at undlade at benytte kablet netværk.
Konklusion
STRONG LEAP-S1 er et glimrende bud på en Android TV medieafspiller til rimelig pris. For lige under 600 kroner, får du en velfungerende ægte Android TV enhed. Med Android 10 versionen af Android TV installeret, så får du også aktuel software.
Modellen lægger sig rent prismæssigt midt imellem den billige Mi Box 4K S og den dyrere Nvidia Shield TV. På tilslutningsfronten byder Leap-S1 på flere muligheder, der kan berettige merprisen i forhold til f.eks. Mi Box. Den den virker også hurtigere end både Mi Box og Strongs gamle Ematic model.
Aktuelt er der jo også kommet en Chromecast med Google TV på markedet og kan købes i Danmark, selv om den ikke er lanceret officielt af Google her til lands. Den koster lige lidt mere end Leap-S1 her og har både Apple TV app og Dolby Vision samt Atmos lyd på Disney+. Så den er Strongs nye model også oppe i mod. Her er det tilslutningsmulighederne, der kan tale til Strongs fordel, hvis man har behov for USB og Ethernet port.
Betjeningen generelt og fjernbetjeningen er vi ret positive overfor, men vi kunne godt have brugt en dedikeret Disney+ knap også.
- Gode tilslutningsmuligheder
- Mulighed for Micro SD kort
- Fornuftig fjernbetjening med dedikerede knapper til Netflix og YouTube
- HDR er på hele tiden
- Ikke Dolby Vision HDR support
- Ingen Atmos lyd på Disney+