Test: Sonos One – Smarthøjtaleren der endnu ikke er rigtig smart i Danmark
Sonos er vel nok et af de mest kendte navne, når vi taler trådløse højtalerløsninger. Her kan du fylde og styre hele dit hjem med lyd fra Sonos højtalermodeller. Én af disse er Sonos One modellen, der gemmer på smarthøjtaler muligheder, om end det endnu ikke lanceret i Danmark i forhold til Amazon Alexa og generelt i forhold til Google Home Assistenten. Sidstnævnte skulle komme i 2019.
Ikke mindst med baggrund af den forestående Google Home understøttelse, så har vi valgt at teste Sonos One modellen, som typisk står til 1699,- i butikkerne. Man kan være heldig de er på tilbud, du kan sætte prisovervågning op på Pricerunner.dk og finde den billigere.
Udpakning og Design
Sonos One er ren visuelt nærmest identisk med Sonos Play:1 modellen. Det der adskiller dem, er smarthøjtaleregenskaberne som mere processorkraft og indbyggede mikrofoner, der er hele 6 af slagsen på One modellen. Dog skal man være opmærksom på, at der er lavet nye beslag til Sonos One. De beslag der bruges til Sonos Play:1 passer ikke til Sonos One modellen.
Med i kassen er:
- Sonos One
- Netledning
- Fladt ethernetkabel
- Sonos One Quickstart Guide
- Juridiske/garantioplysninger
Selv om der er et netværkskabel med, så kan højtaleren her naturligvis også fungere på Wi-Fi. Husk at der ikke er bluetooth support på højtaleren her.
Sonos One kan fås i sort eller hvid som standardfarver, og så er der vist også nogle Limited Edition i andre farver. Højtaleren er i klassisk rundet design, og den hvide version vi tester, faldt fint ind rent visuelt på vores hvide hylde. På toppen finder vi touch knapper til betjening af lydstyrke play/pause.
På bagsiden en netværkstilslutning og en parringsknap.
Det til højtaleren tilpassede strømkabel monteres i bunden.
Opsætning og brug
Opsætningen sker i Sonos app’en, som samtidigt er den du lever i generelt, når du vil høre noget på højtaleren.
Er det din første Sonos One højtaler, så vælger du naturligvis Konfigurer et nyt Sonos-system. Så finder app’en højtaleren, sætter den op på dit trådløse netværk, og du vælger rumnavn til højtaleren.
Efter opsætningen var der en opdatering til højtaleren fra Sonos, som tog nogle minutter.
Herefter tilføjer du dine musiktjenester i Sonos app’en, såsom Spotify, YouSee Musik, DR Radio osv. Her adskiller Sonos fra mange andre højtalerproducenter. Om det så er en god eller dårlig ting, må være op til den enkelte, men det begrænser i hvert fald umiddelbart mulighederne, til dem der er med i Sonos app’en. YouTube er muligt via SonosTube app’en, der dog ikke er en gratis app. Er man Apple iOS så er der tilføjet AirPlay 2 support i år, så det hjælper naturligvis på alsidigheden, nu når der ikke er bluetooth support. Når Google Home Assistent supporten kommer i en opdatering, vil man, særligt til glæde for Android brugere, så også kunne caste til højtaleren.
Amazon Alexa også i Danmark
Amazon Alexa muligheden kan gøres tilgængelig, også selv om du er i Danmark. Det kræver bare, at man ændrer Land i sin Sonos brugerprofil.
Vi skiftede til USA og kunne derefter sætte Alexa integration op via Amazon konto også sat til USA. Så fungerer den som Amazons egne smarthøjtalere i forhold til at snakke med Alexa. Det er naturligvis dog en udfordring at stemmestyre og bede om at få spillet musik fra artister med danske navne, så vi håber snart på Google Assistent opdateringen dukker op.
Lydkvalitet
Trods sin størrelse så er der masser af lyd i Sonos One, der kan spille ret højt. Du kan i Sonos app’en tilpasse lyden til dine egne præferencer i forhold til bas og diskant. Selv om Sonos One endnu ikke har Google Assistent support understøttelse, så er det jo på vej, og vi kan allerede nu konkludere, at det er en klar bedre højtaler lydmæssigt end Google’s egne modeller.
Vi har haft lejlighed til at sammenligne harman/kardon Citation One med Sonos One, og her må vi sige, at vi foretrækker Citation One. harman / kardon højtaleren lyder i vores øre lidt mere organisk og naturlig i sin klang og har mere dybde i sit lydbillede. Måske er det også hjulpet af, at Citation One er lidt større rent fysisk.
Der er ikke med Sonos One tale om en 360 graders højtaler, så bedste lydoplevelse får man, når man befinder sig foran højtaleren.
Sonos One kan i øvrigt benyttes i par, så du kan ved køb af to få stereo lydoplevelse, hvilket naturligvis vil forbedre lytte oplevelsen ret meget.
Konklusion
Sonos One er en vellydende højtaler, der dog desværre endnu ikke er med smart funktionalitet i forhold til stemmestyring på dansk i Danmark. Når Sonos One får Google Assistent opdateringen, så bliver den straks mere interessant her til lands. Du kan få den til at snakke engelsk via Amazon Alexa, men det kræver lidt arbejde.
I kraft af sin velfungerende WiFi streaming, så går man ikke på kompromis med lydkvaliteten, der er ret overbevisende højtalerens størrelse taget i betragtning. Sammenlignet med harman/kardon Citation One, der allerede har Google indbygget, så foretrækker vi dog lydoplevelsen fra Citation One, den virker for os lidt mere naturlig og harmonisk.
Er du allerede i Sonos verdenen, så er Sonos One det oplagte valg, hvis du vil udvide med en smarthøjtaler. Er du i markedet for din første smarthøjtaler, så overvej at tjekke harman/kardon Citation One ud også.
Tjek Pricerunner.dk for dagspriser her.