Test: Danfoss Eco Smart Radiator Termostat
Smart radiatortermostater behøver ikke at være dyre, det er i hvert fald ikke tilfældet med Danfoss Eco, der her på testtidspunktet kunne fås til lige under 200 kroner. Find gode priser på termostater her
Danfoss Eco er, imodsætning til den tidligere model vi testede fra producenten Tado, ikke på dit hjemmenetværk men fungerer via Bluetooth. Hvilke muligheder Danfoss Eco tilbyder, kan du læse mere om i vores test herunder.
Produktet er stillet til rådighed af Danfoss, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.
Værd at vide inden køb
Danfoss har sendt os nogle fakta omkring brug af Danfoss Eco, som kan være væsentlige for brug i din installation.
Elektroniske termostater fungerer kun på fremløbsventiler. Dvs har du returventiler, som der blev lavet en del af i fjernvarmeboliger i 60’erne og 70’erne, anbefaler Danfoss ikke at installere Danfoss Eco. Ofte ser man en returventil i badeværelset, hvis der er gulvvarme her, men radiatorer i resten af huset.
(Den tekniske forklaring er, at termostaten har brug for at kende temperaturen på det vand, der løber til radiatoren for at kunne starte opvarmning i rette tid for at kunne ramme den præcise temperatur til det ønskede tidspunkt. Måles temperaturen på returvandet, kan termostaten ikke finde sit åbningspunkt.
Har man fjernvarme i boligen og er radiatoren mere end 15 år gammel, er det en stor fordel at tjekke om ventilen er med forindstillingsmuligheder. Man kan se det på at der sidder en metalring med tal på.
Forindstillingen gør, at kun lige præcis den nødvendige mængde vand sendes gennem radiatoren for at opvarme rummet tilstrækkeligt. Er der ikke forindstilling på, suser vandet igennem når varmes boostes og afkølingen bliver ringe. Det kan fjernvarmeforsyningen ikke lide. En VVS installatør kan skifte ventilen relativt nemt.
Udpakning og installation
Vi har modtaget Danfoss Eco RA pakken til denne test. Denne kommer med formonteret Danfoss RA tilslutning. Der findes også versioner med adaptere til RA+RA/V+RA/VL ventiltyper. Men RA er vel nok den mest gængse type.
Med i pakken er der udover termostaten, batterier, manual også en lille umbraco nøgle til montering. På termostaten er der et digitalt display. Hvis du vil sætte en temperatur manuelt, kan du vælge den ønskede indstillinger ud fra displayet.
Selve monteringen er ligetil. Eftersom RA tilslutningen er formonteret, så er det bare at afmontere den gamle termostat og skubbe Eco termostaten på. Bare du sørger for, at den kommer helt ind over ventilen, så er du klar til at spænde den fast med umbraco nøglen.
Nu skal du have de medfølgende batterier i. Det sker ved at trykke ned med tommeltotten på den tappen på dækslet, mens du trækker dækslet af. Den kan kræve at man bruger lidt kræfter, og lige finder måden det skal gøres på. Efter batterimonteringen så er det bare på med dækslet igen.
Så er du sådan set færdig med den fysiske del af installation og er klar til at gå videre til installationen af Danfoss Eco app’en på din Android eller iOS smartphone.
I app’en startes der med guide til brug af app’en, så du kan komme i gang hurtigt uden at skulle læse manualer eller noget.
Nu skal app’en parres med din Danfoss Eco termostat via Bluetooth. Det gøres ved at trykke på termostatknappen med ur ikonet i nogle sekunder. Når du får beskeden i app’en om, at termostaten er fundet, kan du navngive den efter dine egne ønsker, og så vil du formentlig gerne slå tidsplan tilstand til, som der spørges til. Mere om denne og mulighederne generelt behandler vi i næste afsnit.
Når du er forbundet med termostaten via app’en lyser der en rød cirkel op på termostaten. Denne vil i øvrigt også blinke ved kritisk batteritilstand.
Når man har lavet sin ugeplan på den første Danfoss Eco kan den kopieres til andre termostater. Dette kan KUN ske i installationsfasen og kan ikke gøres senere. Man bliver spurgt i app’en om man vil kopiere. Siger man først nej, kan man altså ikke gå ind og kopiere senere.
Funktioner og daglig brug
Danfoss Eco app’en viser de enkelte termostater, du har installeret på sin hovedskærm. Du kan så klikke på disse for at se nærmere omkring indstillingerne for den enkelte termostat og aflæse den aktuelle temperatur.
Der kan gå lidt tid fra man åbner app’en, til at man kan klikke sig ind på den enkelte termostat. Du kan først klikke ind på den, når titelteksten på termostatenheden i app’en vises med hvid skrift. Det tog lige lidt tid, inden vi havde gennemskuet det.
Døgnrytmefunktionen
Når du i app’en er kommet ind på den enkelte termostat, så kan du aflæse den aktuelle temperatur i højre hjørne og se den aktuelle døgnrytme for termostaten.
For at lave ændringer i døgnrytmeindstillingerne, så swiper du fra venstre mod højre. Så kommer der en menu frem med indstillingsmuligheder for døgnrytme, ferie og Indstillinger frem.
Døgnrytmeindstillinger er baseret på de 7 ugedage, hvor du via et 24 timers ur, kan tilpasse termostaten til om du er hjemme eller ude. Er husstanden typisk tom på hverdage fra kl. 8 til engang om eftermiddagen, så kan du jo passende her tilpasse termostattemperaturen herefter. Ligeledes kan du også på denne måde skrue ned for varmen om natten, hvis du ønsker det.
Det kan lige kræve lidt tilvænning at betjene tidsindstillingen, men det går nu ret hurtigt op for én, hvordan det fungerer. Det er praktisk nok muligt at kopiere døgnrytmeindstillinger, så man ikke behøver at indstille hver enkelt dag manuelt, hvis der ikke er behov for dette.
Efter vi havde indstillet døgnrytmeindstillingerne, så kom vi til at tænke på, hvordan temperaturen indstilles i forhold til denne. Det sker ikke derinde, men via temperaturmenuen, som du kommer til, ved at swipe fra højre mod venstre. Her får du 3 forskellige temperaturindstillinger, for henholdsvis når du er hjemme, ikke til stede/sover eller på ferie. Det er således de muligheder, du har for indstille temperaturen. Man kan dermed ikke gå helt ned i detaljen på temperaturindstillingerne i forhold til døgnrytmeindstillingerne på Danfoss Eco. Temperaturen kan opsættes fra 5 grader (Ned til 4 grader frostsikring) til 28 grader.
Adaptive Learning
Hvis du aktiverer Adaptive Learning lærer Danfoss Eco i løbet af den første uges drift, hvornår det er nødvendigt at påbegynde en opvarmning af rummet for at nå den korrekte temperatur til den rette tid. Den intelligente styring vil løbende tilpasse opvarmningstiden sammenlignet med sæsonbetingede temperaturændringer.
Feriefunktionen
Skal hele alle husstandens beboere på ferie, så kan der passende spares på varmen imens. Dette har Danfoss også tænkt på. Feriefunktionen kan angives, når du tager afsted eller på forhånd med en kalenderfunktion.
Åbent vindue funktionalitet
Der er på Danfoss Eco termostaten indbygget en åbent vindue funktion, som opdager, når du lufter ud og slukker for radiatoren. Varmen afbrydes i op til 30 minutter, før Danfoss Eco vender tilbage til sine oprindelige indstillinger. Når Åbent vindue-funktionen har været aktiveret, sættes funktionen ud af drift i 45 minutter.
Afhængigt af din radiatorventil kan Danfoss Eco monteres i en vandret eller lodret position. Du kan indstille displayrotationen til enten “vandret” eller “lodret” i Danfoss Eco App’en under Avancerede indstillinger
Har du f.eks. småfolk i husstanden med pilfingre, så er der i app’en også mulighed for at aktivere børnesikring, så termostaten ikke kan betjenes ved at dreje på selve termostaten.
Konklusion
Danfoss Eco termostaten giver dig mulighed for at lave en smartere varmestyring, uden den er ret meget dyrere end traditionelle Danfoss termostater.
Særligt hvis husstanden har en ret konstant døgnrytme, er det praktisk at indstille tilpasset temperatur, der passer til denne, og dermed måske spare penge på varmeregningen.
Eftersom der med Eco termostaterne her er tale om Bluetooth kommunikation, så skal man være i forholdsmæssig nærhed af termostaten for at forbinde til den via app’en, ligesom du ikke kan “tale” med flere Danfoss Eco på samme tid. Af og til kunne der for os også gå lidt tid, inden der blev oprettet bluetooth forbindelse mellem app og termostat. Dermed er den mest at anbefale, til de som ikke har behov for at ændre indstillinger alt for tit.
App’en er ret enkel i sin opbygning, når man først lige får styr på det, og montering var super enkel med den model med formonteret RA tilslutning, som vi havde til test. Der er ikke nævnværdig støj fra termostaten, når den skruer op eller ned.
Tjek Pricerunner.dk for aktuelle dagspriser her.