Test: Atem Mini – bliv live videoproducer med prisgunstig videomixer
At streame live video på Facebook, YouTube, Twitch og så videre er blevet mere og mere almindeligt. Med det kommer også ønsket om, at lave det mere professionelt med forskellige kameravinkler, billede i billede funktion og grafik. Alt dette kan lade sig gøre, mens du streamer live med en Atem Mini, der kommer fra den anerkendte producent af videoudstyr, Blackmagic Design.
DIGITALT.TV har købt et eksemplar til denne test, der koster fra omkring 2600,-. Atem Mini mixeren har i øvrigt været en meget populær vare i denne Corona tid, så man kan skulle vente lidt på at få fat på et eksemplar, det måtte vi i hvert fald.
Udpakning, design og tilslutninger
Atem Mini kommer pakket i en kasse, der i øvrigt fint udenpå giver et indtryk af mulighederne.
I kassen finder vi selve Atem Mini mixeren og en strømforsyning. Manualen til enheden kan du hente hos BlackMagic Design, hvis hjemmeside i øvrigt kunne være lidt mere overskuelig.
På bagsiden af Atem Mini finder vi alle tilslutningerne:
- 4 x HDMI ind
- 1 x HDMI ud
- Webcam ud (USB-C)
- 2 x Mic / lyd ind (3.5 mm)
- Ethernet port
- Strømtilslutning
USB-tilslutningen gør det altså muligt at koble til en computer og så ser denne Atem Mini output som et webkamera.
Strømtilslutningen er ganske praktisk med skruefastgørelse, så stikket ikke lige ryger ud.
Når man først kigger på Atem Mini og alle knapperne, så kan det godt virke lidt uoverskueligt, men de er nu logisk nok inddelt. Nederst er hovedknapperne, der skifter mellem de enkelte kameravinkler og overgange mellem disse.
De mange knapper lige over 1-4 knapperne er til lyd styring i forhold til de 4 HDMI inputs, mens der er billede i billede kontrol, green screen, effekt og varighedsknapper til højre.
Det kan du direkte på Atem Mini
Lad os starte med at se på, hvad du kan med Atem Mini umiddelbart uden ekstra software.
Det er vigtigt at nævne, at de kameraer du vil bruge, meget gerne skulle kunne levere et rent HDMI output. Med rent menes at HDMI-signalet ikke indeholder skærmgrafik fra kameraets brugerflade. På visse enheder er det ikke muligt at undgå dette, så det er værd lige at tjekke, hvis du har kameraer, du påtænker at bruge til dette formål.
Vi koblede et par GoPro kameraer samt en Panasonic FZ1000 kamera til de 3 HDMI porte samt HDMI ud fra vores computer. Du kan naturligvis bruge alle mulige signalkilder med via HDMI, så længe disse ikke har kopibeskyttelse.
Der er indbygget scaler i Atem Mini på alle indgange, så du skal ikke tænke på alle inputs matcher i opløsning og billede hastighed. Det er et stort plus og flot i den her prisklasse.
Vi koblede USB-C kabel fra Atem Mini til vores Windows PC, og i Kamera app’en på Windows kunne vi så vælge BlackMagic som webcam og se video outputtet fra Atem Mini og skifte mellem de 4 inputs på mixeren.
Med indstillingen cut blev der skiftet med det samme fra input til input, mens vi med auto kunne vælge overgange mellem de forskellige inputs på mixeren med en valgfri varighed 0,5 – 2,0 knapperne. Umiddelbart er det mest behagelige Mix funktionen, der fader fra det ene til det andet input. De lidt mere ”vilde” overgange, hvor det skubbes ud og det andet kommer ind, tænker vi ikke rigtigt vi ville bruge.
Billede i billede funktionen fungerer som standard på den måde, at det er input 1, du har i det mindre billede. Det er ikke muligt direkte på mixeren at ændre på det, eller størrelsen på vinduet. For at gøre det, så skal du bruge den gratis software fra BlackMagic på en computer.
Rent lydmæssigt, så er der lydinput på de 4 HDMI indgang. Der er mulighed for at styre om lyden altid skal komme fra et enkelt input, eller om lyden skal følge det input der aktuelt er valgt. Den funktion hedder Audio Follow Video, som kan styres direkte på mixerens AFV knap. Du kan også slå lyd fra og til og justere lydstyrken.
De to stk. 3,5 mm input til mikrofon eller anden lydkilde på mixeren har, indtil lige omkring vi modtog vores eksemplar, ikke været så brugbare i hvert fald ikke til tale. Der var nemlig ikke oprindeligt nogen mulighed for at styre delay på disse inputs og derved at få lyden til at passe med HDMI inputs. Det er dog netop tilføjet i en software opdatering fra BlackMagic Design. Vi valgte dog at koble mikrofon direkte på vores Panasonic FZ1000 kamera, for så skulle vi ikke rode med delay indstillinger.
HDMI udgangen kan benyttes som monitor udgang eller til en ekstern HDMI capture enhed, som også kunne være en hardware live streamerenhed, så du helt kan undgå at bruge en computer. Atem Mini kan ikke streame direkte til YouTube, Facebook osv. i sig selv, uden enten computer eller en hardware streamer enhed. Atem Mini Pro har mulighed for at streame direkte fra Ethernet porten på mixeren, så for dem med det behov, så kan den nok bedre anbefales. Prisforskellen er omkring 1700,-
Atem Mini Pro har i modsætning til vores Mini også Multiview med mulighed for at få se et Monitor signal med alle 4 inputs samtidigt. Så har man en egentlig producer tilknyttet, så er Pro modellen igen at foretrække. Men til et mere fast setup, hvor du f.eks. vil lave en influencer video med en produktpræsentation eller lignende og selv sidder med det hele, så er Atem Mini rigeligt.
Det skal du bruge Atem Control software til
Selv om om Atem Mini kan en del, så er det med softwaren på Windows PC / Mac, at du for alvor udfolder flere muligheder, som green screen indstillinger, grafik enten som still grafik eller transparent overlægning på din video.
Du installerer Atem Software Control på din computer, og så får du en grafisk brugeroverflade med en del ekstra muligheder.
Rent billedmæssigt så er der lagringsplads til 20 billeder på Atem Mini via softwaren. Du går ind i media fanebladet og så kan hente billeder ind, men ikke lyd eller video. Der er ikke på selve mixer hardwaren nogen mulighed for at skifte mellem de forskellige billeder, og bestemme hvilket der skal bruges, det skal du gøre i softwaren ved at trække det billede, du vil vise over i media player vinduet.
Sidder man selv og live producerer, så er det ikke så lige til måske. Det er dog muligt at lave noget macro med automatisering, så du kan køre noget blot ved tryk på én knap.
Det er også i softwaren, at du kan opsætte Green screen, så du kan erstatte baggrunden med noget andet. Vi nåede ikke lige at få testet denne del, men funktionen i Atem Mini skulle efter vi have hørt været en ret god kvalitet.
Også på lydfronten er der en masse muligheder som equalizer, Kompressor, limiter med med mere. Du kan således optimere lyden på dine optagelser rigtigt meget, f.eks. fjerne baggrundsstøj på din mikrofon og sørge for lyden ikke overstyrer. Så også lydmæssigt, så er der masser at hente med en Atem Mini.
Se en kort videogennemgang, hvor jeg bruger Atem Mini herunder
Konklusion
Atem Mini er en glimrende video mixer, hvor du for ret få penge, virkelig får produktionsudstyr der kan opgradere din videoproduktion væsentligt. Atem Mini henvender sig til begynderen og hjemmeproducenten, der gerne vil gøre lidt mere ud af det end normalt med flere kameraer og gerne selv vil lave det hele live, i stedet for at sidde og efterredigere en masse efter optagelsen.
Til det basale så kan du det væsentlige direkte på mixeren, men vi følte hurtigt behov for at skulle sidde med Atem Control computersoftwaren også. Vi savnede lidt muligheden for at kunne mere direkte fra mixeren, f.eks. programmere knapper man alligevel ikke bruger til noget andet som skift mellem forskellig grafik.
Atem Mini kan rigtigt meget, men har man pengene, så ville vi nok anbefale at kigge på den noget dyrere Mini Pro model, der samlet set er en mere komplet samlet pakke, der kan det hele inklusive at streame live til diverse tjenester direkte og kan gemme optagelser på USB enhed direkte. Prisforskellen er omkring 2500 kr.