Branche-Nyt

Tekst-tv fra DR fylder 30 år

Det begyndte i 1983 med få brugere. I dag bruger omkring tre millioner danskere tekst-tv ugentligt, og intet tyder på, at legoklods-grafikken går på pension foreløbigt.

DR Tekst-TV 30 år
Det var helt præcist den 16. maj 1983 klokken 14.00, at der var premiere på DRs tekst-tv.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

For 30 år siden åbnede DR for det såkaldte ’teletext’. Det gav danskerne hidtil usete muligheder. Pludselig kunne folk selvbestemme, hvad de ville se, når de ville se det – og ikke når det passede Statsradiofonien at sende det.

Systemet var spritnyt set med danske 1983-øjne, men teknikken bag var opfundet allerede i 1973 i England.

I 1983 kunne 30.000 danskere se tekst-tv – men allerede i 1986 havde 300.000 adgang. Dorte Feldtskov var sekretær for Henning Schmaltz-Jørgensen, som indførte tekst-tv i DR. Hun har været med på sidelinjen af tekst-tv lige fra starten. Ifølge hende var grunden til succesen enkel.

”Man havde aldrig før oplevet, at man selv kunne vælge, hvad man ville se og hvornår. Hvis man havde læst nyhederne på side 110, vidste man alt det vigtigste,” forklarer hun.

De dyre dekodere
For at modtage signalet skulle man have en såkaldt ”tekst-tv-dekoder”, som kunne koste alt op til omkring 1.500 kroner. Man kunne også købe et tv- med indbygget dekoder, men de kostede ofte et par tusinde ekstra, i forhold til normale fjernsyn. Og det er alt sammen i 1983-kroner – i 2013-priser ville man skulle betale op imod 3.000 kroner for en af de dyre tekst-tv-dekodere. Dorte Feldtskov købte i sin tid selv en dekoder, men hun husker også, at det ikke ligefrem var allemandseje de første år.

”Det var jo ret dyrt at købe sådan en dekoder. Man kunne også købe et fjernsyn med indbygget dekoder, men tekst-tv var trods alt ikke en ting, man gad udskifte sit fjernsyn bare for at få. Derfor gik der lige et par år, så i starten var det mest de meget teknik-interesserede, der have tekst-tv.”

Lever stadig i bedste velgående
I dag kan stort set alle modtage tekst-tv, og 56 procent af danskerne gør det ugentligt. Det svarer til 3,1 millioner danskere. I 2012 var det 64 procent, der brugte det hver uge. Ifølge DR Medieforskning er faldet sket, da tablets, smartphones og så videre er ved at blive meget udbredt. Ifølge medieforskerne er der altså sket et fald i brugen af tekst-tv, men de er stadig overrasket over, at så mange bruger det gamle medie.

Chefen for tekst-tv i DR Michael Arreboe er dog ikke overrasket over, at tekst-tv stadig er så populært.

”Det er let tilgængeligt, og selv om det en platform med mange begrænsninger – eksempelvis kan der kun være 999 sider, betyder enkeltheden, at det er uhyre nemt at bruge.”

Derfor kan han heller ikke forestille sig, hvornår tekst-tv i Danmark bliver lukket.

”Så længe, tekst-tv er så populært, giver det ikke mening at lukke ned.”

Han tilføjer dog, at han er sikker på, at der også vil være en slags tekst-tv om fem eller 10 år, måske bare ikke som vi kender det.

”Jeg er sikker på, at der fra tv-apparatet også fremover vil være adgang til en parallel flade. Spørgsmålet er blot, hvordan den vil se ud.”

Det var helt præcist den 16. maj 1983 klokken 14.00, at der var premiere på DRs tekst-tv.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button