TDC og Telia/Telenor sikrede sig frekvensblokke i 800 megahertz-frekvensbåndet

| tirsdag 26. jun, 2012 23:16 | 1 kommentar

800 MHz aktion høringDer har været en del snak om risiko for signalproblemer når 800 MHz frekvensbåndet går over til mobilt bredbånd. Nu er der så sat navne på de udbydere, der har sikret sig frekvenserne, efter Erhvervsstyrelsen  de seneste uger har afholdt en auktion. Baggrunden for auktionen er, at der kun er et begrænset antal sendefrekvenser i luften, og derfor administrerer staten retten til at benytte sig af disse. Det sker ved, at staten sælger licenser til frekvensbånd på auktion.

Det blev TDC og TT-Netværket, som er Telias og Telenors fælles infrastrukturselskab, der sikrede sig frekvenserne.

”Vi er meget tilfredse med udfaldet, fordi frekvenserne giver mulighed for at understrege TDC’s position som det stærkeste netværk i Danmark. Ja faktisk kommer vi til at bygge et af de stærkeste 4G-netværk i hele Europa,” siger TDC’s koncernchef og administrerende direktør, Henrik Poulsen.

”Vi har fået de klart mest attraktive frekvensblokke til en fornuftig pris. Det betyder, at TDC fortsat bliver den centrale bidragyder til et Danmark på forkant med den digitale udvikling. Jeg er især glad for, at vi nu kan give alle egne af landet – både by og land – adgang til et meget stærkt 4G-netværk i absolut topklasse,” fortæller Henrik Poulsen.

Sammen med frekvenserne påtager TDC sig dækningspligt i henhold til auktionsreglerne. Det betyder, at TDC vil sikre en stærkere dækning i egne af Danmark, der i dag kan opleve problemer med dækningen. Over 99 pct. af hele befolkningen vil få adgang til 4G-teknologien, der kan levere hastigheder på op til 150 Mbit/s.

TDC betaler i alt 628 millioner kroner for frekvensblokkene, som allerede vil blive taget i brug 1. januar 2013.

Det er Telia og Telenor, der har sikret sig den såkaldte A-frekvensblok  på 2×10 MHz, det er denne der er ligger tæt op ad tv-signalets frekvens. Derfor må master ikke opstilles i visse områder, hvor tv-signaler kan forstyrres. TDC’s frekvensblokke, der ikke er underlagt restriktioner og kan udbygges overalt, altså kan disse frekvenser synes mere attraktive, men Telia angiver selv at være godt tilfredse med at have sikret sig frekvenserne.

”De 2 x 10 MHz i 800 MHz-frekvensbåndet er præcis, hvad vi har brug for til den fortsatte udbygning af vores 4G-net. Ambitionen er at skabe en 4G-dækning svarende til den, vi har på 3G, så 99 pct. af danskerne kan få fantastiske kommunikationsoplevelser på den nyeste teknologi,” siger adm. dir. i Telia Danmark, Søren Abildgaard.

Telia var først med 4G i Danmark, da teknologien blev kommercielt lanceret i december 2010 i København, Aarhus, Aalborg og Odense. Dengang var blot 5 pct. af befolkningen dækket af det lynhurtige 4G-net, men siden er udbygningen gået stærkt. Allerede fra slutningen af 2011 har 75 pct. af befolkningen kunnet komme på Telias lynhurtige mobile bredbånd.

”Vi råder i forvejen over en hel del spektrum i 1800 og 2600 MHz-frekvensbåndet, som vi bruger til vores super hurtige 4G mobile bredbånd, der dækker 75 pct. af befolkningen. På 800 MHz-frekvensen kan vi få hver enkelt 4G-mast til at række meget bredere, og dermed kan vi nå ud til endnu flere danskere – også uden for de større byer,” siger Søren Abildgaard.

Telia har i dag 4G-dækning i 145 byer med over 4.000 indbyggere, men resultatet af 800 MHz-auktionen betyder, at endnu flere kan se frem til 4G-dækning i netop deres by.

Fakta:

  • Der har været afholdt auktion over i alt 5 frekvensblokke: De fire såkaldte B-blokke på hver 2×5 MHz, som TDC nu har vundet, samt den såkaldte A-blok på 2×10 MHz
  • A-blokken ligger tæt op ad tv-signalets frekvens. Derfor må master ikke opstilles i visse områder, hvor tv-signaler kan forstyrres. Dette gælder ikke for TDC’s frekvensblokke, der ikke er underlagt restriktioner og kan udbygges overalt
  • 800 MHz-båndet er det mest velegnede til at levere 4G mobilt bredbånd, idet det rækker over lange afstande og er effektivt til også at sikre optimal indendørs dækning
  • Flere frekvensblokke giver højere hastighed, længere rækkevidde og stærkere indendørs penetration. Ingen andre europæiske teleoperatører har, som TDC, opnået 2x20MHz i 800MHz-båndet
  • TDC’s frekvensblokke i 800 MHz-båndet giver mulighed for teoretiske hastigheder på op til 150 Mbit/s via 4G-netværket, afhængig af afstand til og antal brugere på nærmeste mobilmast

Kilde: TDC og Telia presse

Del på:

Tags:

Gemt under:: Branche-Nyt

Kommentarer (1)

  1. martin siger:

    Så indtil videre har TDC brugt næsten en milliard kroner på 4G/LTE frekvenser.

Skriv et svar