StreamingnytBranche-NytYouSee

Streaming afslører ændrede tv-vaner

yousee stream webtvDanskere har i stort tal kastet sig over at streame flow-tv, men seervanerne er ikke de samme som på den traditionelle fladskærm. Mens DR1 og TV 2 kæmper om førstepladsen som landets mest populære kanal på fladskærmen, er det et markant anderledes billede, der tegner sig, når danskerne ser tv via internettet.

Mens TV 2 og DR1 i andet kvartal i år sad på hhv. 22 pct. og 19 pct. af seertiden på fladskærmene, måtte de to statsejede mastodonter på internettet se sig overhalet af TV3+. Kanalen, der har tv-rettighederne til en række af de mest populære sportsbegivenheder, overhalede alt og alle og var målt i antal visninger den mest sete på nettet, viser tal, som landets største tv-udbyder, YouSee, i dag offentliggør i forbindelse med den internationale forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Bredbåndskunder hos YouSee har siden september 2013 haft adgang til at streame samtlige 62 tv-kanaler i selskabets fuldpakke. Efter lanceringen af en række nye apps til bl.a. smartphone og tablet i efteråret sidste år er streamingforbruget vokset markant.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Seer-rekorden i 2. kvartal på YouSees tv-streaming blev sat lørdag 6. juni, da Juventus og Barcelona spillede finale i årets Champion League turnering. Kampen blev vist på TV3+, og i løbet af døgnet havde kanalen næsten 100.000 visninger fordelt på et noget lavere antal unikke brugere.

”Forbruget af flow-tv på nettet ser ud til primært at være drevet af begivenheder og direkte sendinger, mens det på kabel-tv formentlig er mere drevet af vaner. Særligt store sportsbegivenheder trækker aktivitet på smartphone eller tablet, så enten er de formentlig overvejende mandlige seere blevet forvist fra hjemmets fladskærm, eller også har de benyttet lejligheden til at se kampen uden for hjemmet,” siger René Brøchner, direktør for YouSee.

Seertallene på streaming tåler ikke sammenligning med antallet af seere på f.eks. kabel-tv. Ifølge TNS Gallup ser YouSees godt 1,1 mio. kunder i gennemsnit tv i flere end tre timer hver dag på fladskærmen, og tallet er steget en smule de seneste fire kvartaler sammenlignet med samme kvartal året før.

”Fladskærmen er fortsat kundernes foretrukne tv-platform, men forbruget på de små, bærbare enheder vokser hurtigt. Og vi kan se, at det især er muligheden for at se tv uden for hjemmet, der tiltrækker kunderne. Den mindste skærm, smartphone, står alene for 57 pct. af streaming af flow-tv,” siger René Brøchner.

Udviklingen i streaming-forbruget betyder, at seertallet på enkelte tv-udsendelser, eksempelvis CL-finalen i juni, reelt er højere end hidtil antaget. Ca. 250.000 af YouSees kunder så kampen på fladskærm, men det reelle tal er formentlig 5-10 pct. højere, hvis man medregner tal for YouSee-kundernes streaming over nettet.

Fakta om streaming og tv-adfærd

  • Indtil midt i juni var det kun de godt 400.000 bredbåndskunder, der havde adgang til at streame tv hos YouSee. Fra den 10. juni fik alle kunder med Mellem- og Fuldpakke også adgang, og fra midt i august fik også Grundpakke-kunder adgang, så samtlige 1,1 mio. nu kan streame flow-tv hjemme og ude.
  • I andet kvartal 2015 blev der registreret ca. 230.000-240.000 unikke brugere på YouSee-streaming. Kvartalet er præget af, at det, bortset fra i periodens sidste to uger, kun var de ca. 430.000 bredbåndskunder, der havde adgang til streaming.
  • Tv-forbruget på de traditionelle platforme opgøres af TNS Gallup og baseres på konkrete forbrugsdata fra et repræsentativt udvalg af danske husstande.
  • Streamingtallene fra YouSee er baseret på logdata fra selskabets streaming-servere. Analysen er baseret på antal visninger, dvs. det antal gange en stream er aktiveret. Hvis en kunde afbryder en stream ved pausen i en fodboldkamp, og genstarter den ved indledningen til 2. halvleg, vil det i analysen tælle som to visninger.

Top 10 over de mest sete tv-kanaler målt på hhv. de traditionelle broadcast-platforme, dvs. kabel-tv, DTT (Boxer), IPTV og satellit samt streaming via internet (OTT). Tallene stammer fra TNS Gallup (fordeling af faktisk seertid baseret på TV-Meter) og YouSee (fordeling af antal visninger).

? TNS Gallup % YouSee OTT %
1 TV 2 22,39 TV3+ 7,35
2 DR1 18,61 TV 2 7,23
3 TV3 5,45 DR1 6,97
4 TV 2 News 4,86 TV3 6,57
5 DR2 4,57 Disney Channel 5,03
6 TV3+ 4,42 TV 2 News 4,55
7 Kanal 5 3,99 TV3 Sport 1 3,80
8 TV 2 Charlie 3,43 Kanal 5 3,74
9 TV 2 Zulu 2,73 TV 2 Zulu 3,20
10 DR K 2,63 DR 2 2,89
  • YouSees streaming-brugere kan vælge mellem streaming af flow-tv, dvs. det broadcast-signal, som tv-stationerne sender aktuelt, Start Forfra, hvor man f.eks. genstarter en igangværende nyhedsudsendelse eller Arkiv, hvor man vælger at se en udsendelse, der har været sendt for nylig (op til 28 dage bagud).
  • Streaming af flow-tv er domineret af kanaler med sport og nyheder. Start Forfra sker primært på kanaler med nyhedsudsendelser (Nyhederne fra TV 2 er den udsendelse, der hyppigst genstartes). Arkiv-funktionen anvendes især på børnekanaler, og Disney Channel ligger stort set side om side med DR1 som den mest populære Arkiv-kanal.

De to timer fra kl. 20 til 22 betegnes traditionelt som tv-kanalernes prime time. Det er de to timer i døgnet, der tiltrækker fleste seere, og samlet ligger næsten en tredjedel af tv-forbruget her. På streaming er forbruget lidt mere jævnt fordelt, og særligt i morgen- og formiddagstimerne ligger forbruget forholdsmæssigt højere end på fladskærmen. YouSees tal viser, at det især er forbruget på børnekanalerne, der trækker seertallene op i morgentimerne.

Tidsrum TNS Gallup YouSee OTT
08-15 16% 20%
15-20 31% 32%
20-22 27% 22%
22-24 17% 16%
24-08 10% 11%

Kilde: YouSee

I samme kategori

Back to top button