Sony KD-65XD9305 Test
I 2015 anmeldte vi Sonys X93 serie, og vi har her i 2016 valgt at kigge på afløseren XD9305. Det er er en skærm i den dyre del af Sonys sortiment, kun overgået af den 75″ store XD9405, der så også koster det dobbelte af denne XD9305.
Sony XD9305 findes i 55 Sony KD-55XD9305 eller 65″ KD-65XD9305 og giver dig naturligvis HDR support og Android Smart TV.
Læs vores anmeldelse herunder.
Anmeldelse
Design og montering
Sony har her i 2016 droppet deres high end højtalere på topmodellerne. Det gælder også XD9305 naturligvis, så den fremstår mindre voldsomt og mere elegant end 2015 modellen. Nok var der glimrende tv-lyd på 2015 modellen med sidehøjtalerne, men de fleste der har råd til at købe en fladskærm i denne prisklasse, vil også have råd til at investere i et godt lydsetup til stuen, så det giver mening, at de er droppet.
Skærmen hviler på en fod i midten af skærmen, og trods størrelsen, så virker det ikke ustabilt med denne konstruktion. Foden kan også fungere som kabelskjuler og holde lidt orden bag på skærmen. Ønsker du at vægmontere skærmen, så er det også en mulighed. Der medfølger også et specielt bøjlebeslag til at få skærmen meget tæt på væggen, men ikke noget vi har afprøvet.
XD9305 er blevet noget tyndere end sidste års model. Kanten er der også gjort lidt ud af med en sølv stribe i midten.
Skærmen har genskin, men ikke værre end andre modeller vi har testet.
I bunden af skærmen er der et hvidt lys, der indikerer om skærmen er tændt, og som blinker ved modtagelse af kommandoer fra fjernbetjeningen. Du kan dog slå dette fra, hvis du ønsker det.
Skærmen kommer med en kæmpe strømforsyning, som ikke er specielt praktisk eller pæn, men har du skærmen stående på et tv-bord, kan du sikkert gemme den lidt af vejen. Det er ellers sjældent, at TV har sådanne eksterne strømforsyninger, men det er altså tilfældet på denne Sony model.
Tilslutninger
Tilslutningerne på bagsiden er gemt bag dækplader. Bag disse finder vi
- 1 x DVB-T2/C input (twin tuner)
- 2 x DVB-S2
- 4 x HDMI (nummer 4 med Audio Return Channel)
- 3 x USB
- Scart
- Komponent video
- Netværkstilslutning
- Optisk lyd ud
- Analog lyd ud / hovedtlf
Alle de vigtige stik vender til siden og ikke bagud, hvilket er positivt specielt ved vægmontering. Det er kun scart / komponent video, der vender bagud.
Selv om der er tale om et twin tuner tv, så er der desværre kun en enkelt port til kortlæser modul, så det udelukker lidt, at man får glæde af, at der er dobbelt tuner i forhold til kodede kanaler, da dette ville kræve to moduler.
Der er også knapper på bagsiden til betjening af grundfunktioner uden fjernbetjening.
Fjernbetjening
Sony har i år droppet at lave to fjernbetjeninger. Så stemmestyring er nu indbygget i den store traditionelle, og du får ikke længere en fjernbetjenng med touch pad zone. Vi hilser faktisk dette velkommen, for vi var ikke fan af deres touch betjening med kun de basale knapper på.
På den traditionelle finder du en dedikeret Netflix og Google Play knap, og denne remote ligger faktisk ganske godt i hånden. Skal vi kritisere noget, så må det være at navigationsknapperne, og dem omkring sidder noget tæt. Vi kom tit til at trykker Discover knappen istedet for pil ned, men det går naturligvis bedre desto længere man bruger den.
Også knapfølelsen generelt føles ikke til at matche den prisklasse skærmen befinder sig i. Vi synes også den skulle peges temmeligt præcis for at TV’et registrerede kommandoerne.
Installation
Vi har testet skærmen med signal fra Boxer TV samt Canal Digital satellit-tv.
Boxer TV kanalerne fandt skærmen uden problemer ved en kanalsøgning.
Satellit-TV testede vi med Canal Digital signal, og her kunne vi hurtigt få søgt kanaler ind via Foretrukne Satellit muligheden med de danske kanaler prioriteret på kanallisten.
På satellit-tv tuner fronten tilbyder Sony support for Unicable og DiSEqC 1.0.
Betjening og Android TV
Da vi testede Sony Android TV sidste år, var vi ikke imponerede over hastighed og stabilitet. Det er blevet noget bedre i år. Men vi har set et par spontane genstarter under vores 20 dages testperiode. Skærmen her har samme processor som 2015 modellen, så at Android TV føles hurtigere nu skyldes nok softwaren er blevet bedre.
Skærmmenuerne er som de plejer. Du har hurtig adgang til en række ting via Action Menu knappen. Men bemærk dog at f.eks. visse billedeindstillinger såsom overscan indstillinger, kræver at du går ind via hovedmenuen først. Det virker lidt tungt og ulogisk.
Et tryk på Google Play knappen giver dig adgang til Google Film og TV leje tjeneste med mere.
Android TV tilbyder indbygget Cast funktionalitet, så du kan altså caste indhold fra apps som HBO Nordic, TV 2 Play, Viaplay osv. direkte på skærmen, uden at du behøver at have nogen fysisk Chromecast tilsluttet én af de 4 HDMI porte.
Netop Cast funktionaliteten er også et plus set med danske øjne, for det er endnu meget småt med danske streaming apps tilgængelige til Android TV.
Desværre kan man ikke ændre indstillinger, mens Cast kører, går man ind i billedeindstillinger, så ryger man helt ud af Cast. Ved almindeligt tv / HDMI inputs kan man dog godt.
Netflix er der dog som app, og her har du naturligvis også får adgang til 4K indhold inkl. HDR.
Der er også DR TV mulighed, her er der dog ikke tale om en egentlig app, men blot en henvisning til DR’s HbbTV udbud, men det fungerer fint. Sony har tilføjet TV 2 Play og Blockbuster, men det er Android Tablet apps og ikke Android TV optimerede apps.
Android TV delen får du adgang til via et tryk på Home knappen. Så præsenteres du får en række kategorier med indhold. Øverst nogle anbefalinger og udvalgte apps.
Længere nede finder vi Indgange kategorien, og den i vores tilfælde lidt rodet med både TV input fra Antenne-TV omtalt bare som Digital, Satellittuner, HDMI porte og analoge input. Har du f.eks. kun søgt efter satellit-tv, så vil du dog ikke se Digital ikon i denne liste
Under Apps finder vi muligheder som Program Guide Google Film og TV, Netflix igen med flere.
Udover Android TV delen, så har Sony også inkluderet deres Discover funktion. Aktiverer du denne, så får du et umiddelbart mere TV orienteret overblik over dine tv-kanaler, flere af disse med miniature billede i forhold til hvad de sender lige nu.
Der er også mulighed for at tilgå en egentlig TV Guide med tidslinje overblik. Ved klik på programmer, så er der også her ved flere programbillede, som gør TV Guiden lidt mere grafisk end den rent tekst baserede vi ser hos konkurrenterne.
Det er muligt at hoppe frem og tilbage 24 timer i Guiden med gul og blå knap på den traditionelle fjernbetjening. Vi kunne godt have brugt mulighed for mindre interval også.
Sony’s egen Discovery menu fungerer faktisk fornuftigt og overtager heller ikke hele skærmen ligesom Home Android TV menuen. Du kan her også redigere rækkefølge og tilføje apps.
Der er så vidt vi kunne se ikke nogen traditionel kanalliste, du kan bruge Discover menuen til kanalliste, men vi kunne nu også godt have tænkt os, at man kunne få en mere traditionel kanalliste frem.
Billedkvalitet
Sony XD9305 klarer så ganske godt på billedefronten. Sony har som vi også har set før godt styr på farverne, og er også gode til at håndtere bevægelse i billedet, noget vi kunne glæde os over i forbindelse med EM i fodbold, der kørte i testperioden.
Anbefalet billedeindstilling
Vi fandt at billedeindstillingen Biograf Prof gav det mest korrekte billede. Her får du de mest naturlige farver og lysniveau. Farvetemperaturen ligger fint med Ekspert 1 indstillingen, kunne vi se med vores måleudstyr og Calman software. Standard indstillingen er, som altid på TV, med unaturlige farver.
Bemærk i øvrigt at Sony navngiver billedparametre forskelligt fra en række andre producenter. Lys angiver baggrundslys indstilling og Sortniveau angiver Lysstyrke (brightness).
For at få mest muligt vist af tv-billedet, kan du med fordel gå ind og vælge Skærmstyring under indstillinger og sætte Skærmområde til +1. Bemærk at denne indstilling skal findes under indstillinger nederst i Home menuen og ikke i billedemenuen.
Gamma, Gråskala og Farver
Gamma målte vi til 2.4 ved Biograf Pro. Du kan ved at sætte gamma fra -2 til 0 få en gamma værdi på 2.2, som mange foretrækker.
Du kan lave en 10 punkts gråskala kalibrering, såfremt du har måleudstyr. Men vi nøjes med en 2 punkts, eftersom den efterfølgende holdt sig under grænseværdien for alle 10 punkter.
Sony tilbyder ingen mulighed for en mere avanceret individuel farvejustering, men farver ved Rec. 709 måler nu også ret præcist efter en gråskala kalibrering. Skærmen har BT 2020 farveindstilling, og vi målte at den klarer omkring 66% af skalaen. DCI/P3 målte vi til omkring 89%.
Sortniveau og HDR
VA panelet i XD9305 leverer et ganske godt sortniveau. Der er local dimming muligheder på skærmen, men den er dog hæmmet af, at der er tale om en Edge LED skærm med kun 32 dimming zoner og ikke en Full Array Direct LED model. Det gør local dimming funktionen mindre præcis. Ser man f.eks. en film på Netflix med undertekster, så oplevede vi at hele dimming zonen lyser lidt op, og det kan faktisk godt virke lidt irriterende. Hvis du synes det virker forstyrrende, kan du vælge at slå local dimming delen helt fra, men så mister du også fordelene ved dimming funktionen. Men vi endte altså med at slå det fra på indhold, vi så med undertekster.
Ærgeligt at Sony ikke har puttet full array direct LED også på denne model, ligesom på det meget dyrere XD9405, der kun fås i 75″. Det ville med sikkerhed have givet en bedre billedoplevelse.
HDR oplevelsen bliver også lidt præget af den upræcise local dimming. Man mister altså noget af oplevelsen, når der anes en hvid glorie omkring lysende objekter. HDR indhold med undertekster kan også blive et issue, specielt når man ikke kan slå local dimming fra i HDR Mode. Lysmæssigt så kan skærmen levere mere end 1000 nits. For maks output skal man dog have Local Dimming og Xtended Dynamic Range sat til høj.
Det er vigtigt, at man slår HDMI Udvidet til, i forhold til brug med Ultra HD Blu-ray, og her kan man med fordel også slå levende farver indstillingen til.
Betragtningsvinkel
Så længe du sidder midt for, får du en rigtig god oplevelse med Sony XD9305, men som med VA paneler generelt, så går det ud over sortniveau og lysgengivelse, når du kommer ud til siderne. Vi følte dog faktisk, at det var noget bedre på denne 2016 model, end på modellen vi testede sidste år.
Lyshomogenitet
På visse meget mørke testbilleder kunne vi se lysforskelle ved mørk baggrund. Det er set bedre end på denne model. Vores testeksemplar havde dog også en transportskade på skærmen, så vi vil ikke afvise, at det også kunne have indflydelse.
Bevægelse
Som standard så er bevægelsesoptimering sat til indstillingen True Cinema ved Biograf Prof indstillingen. Denne indstilling kan anvendes, uden det ændrer serie og filmindhold, så det kommer til at se videoagtigt ud. Mest optimalt i forhold til at gengive indhold med megen hurtig bevægelse er indstillingen Tydelig, men bemærk at denne indstilling går kraftigt ud over lysstyrken på skærmen, så du kan også prøve de øvrige alternativer. Generelt er Sony absolut blandt bedste på denne front.
Videobehandling
Skalering af indhold er typisk noget Sony plejer at håndtere rigtig godt, og det er også tilfældet her på XD9305 modellen. Selv SD indhold ser rimeligt ud, taget i betragtning af, at vi altså tester det på en 65″ UHD skærm. Men HD og Ultra HD er naturligvis klart at foretrække.
Hvis vi har lydt lidt negative omkring billedekvaliteten, så vil vi dog gerne slå fast at Sony XD9305 bestemt ikke har en dårlig billedkvalitet. Ved almindelig TV samt tv-sport er det med fremme blandt de bedste. Men i forhold til HDR, savner vi altså mere præcis lysstyring. Der er ikke sket noget på den front siden 2015 modellen, og det er lidt ærgerligt.
Optag TV
Sony var frygtelig længe om at komme med en opdatering på deres 2015 modeller, der gjorde tv-optagelse mulig, så vi havde ikke mulighed for at teste dette sidste år. Men nu er det naturligvis klar fra start her på 2016 modellerne.
Du starter med at registrere en USB harddisk i menuen. Husk den skal være tilkoblet USB 3 porten på skærmen.
Herefter kan du sætte ting til at optage via TV-Guiden.
Ret smart så spørges der første gang også til, om du ønsker at aktivere optagelsesbuffer. Både før og efter programstart er muligt.
SmartView Remote app
Sony’s SideView app er faktisk én af de mere velfungerende smartphone og tablet apps til TV. Der er EPG oversigt med mulighed for at læse mere om programmet. Billeder er fra 2015, vi genbruger, da det ser ligesådan ud nu.
Du får med Sideview også fjernbetjening, hvor du i øvrigt også kan starte apps.
Konklusion Sony KD-65XD9305
Sony XD9305 er et godt bud på en stærk 2016 fladskærm. Du får HDR mulighed, omend den er lidt hæmmet af at der er tale om en Edge display skærm. Lyskontrollen er ikke så præcis, som vi kunne have ønsket os. Det gælder også den omtalte lysændring ved undertekster med local dimming aktiveret.
Billedet står dog generelt flot på skærmen. Du får et godt sortniveau og flotte farver, og så er skærmen glimrende til indhold med bevælgelse.
Betjeningen og brugeroverfladen på det nye Android TV virker fortsat ikke helt så moderne og simpel, som vi havde håbet. Det virker lidt for komplekst efter vores smag. Inkluderet Chromecast funktionalitet er naturligvis dog et plus og Sony Discovery menu fungerer ret godt.
TV-optagelse fungerer fint på skærmen med en tilsluttet USB harddisk, bemærk dog at der kun kan optages 1 program af gangen, og at der ikke er mulighed for at optage en kodet kanal og se en anden kodet kanal samtidigt.
Sony’s remote app Sideview til smartphone og tablet er bestemt noget af det bedre, vi har set af den type, så det kan anbefales at installere denne.
[rwp-review id=”0″] [rwp-table id=”0″]Video
Videoen herunder er fra 2015
https://www.youtube.com/watch?v=