Smart-højtalere Test: Google Home Mini eller Amazon Echo Dot? – Vi har testet dem begge
Markedet for Smart Højtalere er endnu ikke så stort i Danmark, hvilket naturligvis også skyldes, at Google’s først for nylig har fået understøttelse af dansk. Idéen med Smart-højtalere er, at du kan tale med dem f.eks. give dem kommandoer i forhold til at tænde og slukke for smart lys. Du kan også med stemmekommando bede om at høre musik, radio eller podcast eller måske bare spørge til vejret, sætte alarmer eller få din kalender læst op.
Både Googles og Amazons Smart højtalere kan købes i Danmark. Google’s højtalere sælges hos flere danske forhandlere, mens du også kan købe flere af Amazons modeller hos danske webbutikker. Den tyske Amazon online butik har også modellerne, her skal du være opmærksom på at finde den internationale udgave i deres butik, for det er kun disse, de vil sende til danske kunder.
Vi har i denne test valgt at kigge på de to billigste varianter fra Google og Amazon og sammenligne disse. Det er Google Home Mini modellen og Amazons Echo Dot. Hvad kan de, hvad koster de og hvilken fungerer bedst i Danmark? Læs vores test herunder.
Pris – Hvad koster de?
Google Home Mini er set til 380,- mens vi skriver denne test. Du kan tjekke dagspriser på Pricerunner.dk her.
Amazons Echo Dot er set til fra omkring 500,- hos de danske webbutikker. Du kan tjekke dagspriser på Pricerunner.dk her. Hos Amazon.de er prisen aktuelt 60 Euro, her mens vi skriver denne test.
Prismæssigt så er det altså Google Home Mini, der går ud som vinderen.
Design
Google Home Mini er minimalistisk i sit design. Google Home Mini har en stilfuld stofagtig beklædning og kan fås i tre forskellige farver. Der er 4 lys bag stofbetrækket der lyser op, når den registrerer, at du taler til den.
Der er ingen fysiske knapper med undtagelse af en mute knap nederst på bagsiden, hvor du kan slukke mikrofonen i højtaleren. Rører du på ydersiden af toppen til højre og venstre for prikkerne, så kan du styre lydstyrken.
Amazons Echo Dot er mere plastik-agtig end Google Home Mini. På toppen er der 4 fysiske knapper. Også her er der en visuel indikator for stemmeaktivitet med en blå lys ring i toppen. Amazon Echo kan fås i sort eller hvid.
Størrelsesmæssigt så er Google Home Mini lidt større end Amazon Echo Dot.
Mikrofon mute knappen på Googles Home Mini er måske lidt besværlig at komme til. Amazon har en minijack udgang til tilslutning til ekstern højtaler, hvilket Google Home Mini ikke har. Begge kan dog via bluetooth parres med en ekstern højtaler.
Samlet set foretrækker vi Google Home Mini rent designmæssigt.
Opsætning
Umiddelbart er opsætningen nemmest på Google Home Mini. Via home app’en på vores Android Smartphone var den hurtigt på vores Wi-Fi uden vi behøvede at døje med at taste kode ind. Med Amazon Echo er der lidt mere arbejde. Her skal man manuelt tilkoble sig direkte via Wi-Fi fra sin Smartphone til Echo Dot i forbindelse med førstegangsopsætningen og finde sit hjemme Wi-Fi og indtaste kode.
Assistenter – OK Google eller Alexa
Googles kan tale dansk fra 24. oktober, mens Amazon nok har lange udsigter, gætter vi på.
Efter at have testet begge modeller på engelsk i forskellige situationer, så er vores konklusion, at Google Home Mini vinder i forhold til viden, altså såfremt du stiller den spørgsmål, hvilket naturligvis også nok er hjulpet af, at Google, som søgemaskine, har svarene klar.
Der er lidt forskel på, hvordan du tiltaler de to smarthøjtalere, når du vil have deres opmærksomhed. Amazon benytter som standard ordet Alexa, mens du med Google’s assistent skal sige OK Google eller Hey Google. Et enkelt ord virker nemmere. Der er på Amazons Echo Dot også mulighed for at opsætte til ordene Echo, Amazon eller Computer som kaldeord, men Alexa vil for de fleste nok være det oplagte, fordi det er det ord, man mindst kommer til at sige generelt. På begge modeller kunne man have ønsket sig, at man kunne opsætte sit eget unikke kaldeord, men det er altså ikke muligt generelt på de to tjenester.
Integrationen af de Smart Home enheder, du kan anvende via de to smart højtalere er ret ens for de to. Har du et produkt der er understøttet, så aktiverer du det via app. Amazon har dog yderligere en Skills implementering, hvor du via Alexa app’en på din Apple eller Android smartphone kan hente yderligere funktionalitet generelt. Lidt en genvej til visse ting som på Google Home Mini kan kræve noget If This Then That indover.
Alexa app’en integrerer betjening af hovedfunktioner fra Smart Home sektionen i deres Alexa app på tværs af producenter, så kører man f.eks. ligesom os med Smart Home lys produkter fra to producenter (Lifx og TP-Link i vores tilfælde), så kan de betjenes fra en samlet brugeroverflade inde i Alexa app’en. Det er faktisk ret smart og en fordel over for Google Home app’en, men naturligvis strengt taget ikke relateret til stemmestyringen/højtaler.
Du kan naturligvis med begge produkter slukke og tænde for Smart lys og stikkontakter med stemmekommandoer.
I forhold til Google’s Home Mini, så taler den også sammen med deres Chromecast, så du kan stemmeaktivere til denne, og du kan også anvende Google Home Mini som en Chromecast Audio højtaler og caste til denne fra f.eks. Spotify app’en på din smartphone. Det er dog også muligt at sende musik fra Spotify app’en til Amazon Echo Dot.
Integrationen af musiktjenester er det også relevant at komme ind på i forbindelse med vores test af de to assistenter/højtalere. Mange vil nok her gerne benytte Spotify, og denne er det teknisk set muligt at anvende på begge enheder. Nemmest er det dog på Google’s højtaler, mens man skal rode med at skifte enhedsindstillingerne for land med en fiktiv amerikansk adresse på ens Amazon konto for at få lov at aktivere Spotify på Echo Dot enheden, hvilket virker lidt underligt. Amazon virker mere aggressiv med at forsøge at promovere deres egen musiktjeneste, som man vist i øvrigt slet ikke kan abonnere på med dansk adresse. Så selv om Amazon teknisk set sælger Echo Dot til danskere, så er der altså noget, der er deaktiveret som standard.
Der er support for TuneIn online radio på begge enheder, men det kan være svært med stemmestyring at starte stationer med danske navne.
Overordnet så er skills, altså antallet af understøttede funktioner, der kan udvides med en styrke for Amazons Echo Dot, og man kan hos Amazon finde en form for skills store at bladre rundt i, ligesom vi kender det med apps.
Både på Google Home Mini og Amazon Echo Dot kan det til tider knibe med at forstå, det man siger generelt. Spiller man musik på enhederne ved en højere lydstyrke, så kan det være svært at komme i kontakt med enheder f.eks. for at skifte nummer eller ændre lydstyrke, specielt såfremt man ikke er ret tæt på højtaleren. Og driller det, kan man hurtigt blive lidt irriteret og ende med at opgive og gribe ud efter ens smartphone, for at gøre det man ønsker via denne i stedet for.
Lydkvalitet
Lad det være sagt med det samme, ingen af de to enheder leverer særligt højt på lydkvaliteten. Til musik og generelt foretrækker vi dog Google Home Mini, der har en bedre lydoplevelse end Echo Dot højtaleren fra Amazon, der giver en meget flad dåseagtig lyd. Selv om Amazon for nylig har tilføjet en equalizer mulighed i Alexa app’en, så kan man ikke forbedre lydkvaliteten som sådan.
Konklusion
Efter at have levet med smart højtalere i et stykke tid, så kan vi ikke påstå, at de er blevet en nødvendighed. Der er naturligvis en indledende fascination, hvor man skal afprøve alle mulige kommadoer og spørgsmål. Det er da også sjovt nok at sidde sammen nogle stykker og spille en quiz via smart højtaleren. Der hvor vi primært er endt op med at brugen den, er til at slukke og tænde for lys og smartstikontakter samt til at streame musik i ny og næ.
Skulle vi vælge mellem de to produkter, så vil vi umiddelbart anbefale Google Home Mini, der virker som det mest komplette produkt i forhold til brug her i Danmark. Også på lydkvaliteten og lavere pris virker Home Mini mere attraktiv end Amazons Echo Dot. Er man ikke tæt knyttet til Google tjenester, men foretrækker kalender og lignende andetsteds, så kunne Amazons måske være mere oplagt, denne er mere åben for brug med f.eks. Outlook.
Bestil SkyShowtime Premium til halv pris her
reklame-link