TV-Nyt

Shark Week for 30. år i træk

Der bliver fuld fokus på hajer, når Discovery Channel og Dplay i uge 30 igen blænder op for ’Shark Week’. Det er 30. år i træk, at Discovery Channel kører TV-fænomenet som, ifølge en biolog, er med til at hæve vidensniveauet om den mystikomgærdede fiskeart. Shark Week kan ses hver aften fra klokken 20:00 på Discovery Channel fra den 22. til den 29. juli eller når du har lyst på Dplay

Det er nok de færreste danskere, der har lyst til at kaste sig i havet, hvis de vidste, at det var fyldt med hajer.Men ikke desto mindre, er det lige præcis hvad rigtig mange gør, når sommerferien afholdes ved en af Middelhavets mange skønne strande.

Middelhavslandene er blandt de steder i Europa, hvor der er størst sandsynlighed for at møde en haj på en badetur, men ifølge Henrik Carl, biolog hos Statens Naturhistoriske Museum, behøver danskerne ikke aflyse planerne om en middelhavsdukkert af den grund.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Han udtaler sig i forbindelse med lanceringen af den 30. udgave af TV-fænomenet Shark Week, som sendes på Discovery Channel og Dplay i uge 30. Shark Week er med til at gøre os alle klogere på hajen og hæve vidensniveauet om den mystikomgærdede fiskeart:

– Jeg ser selv Shark Week-programmerne, for det giver mulighed for at få et bedre indblik i en gruppe af meget fascinerende fisk, som man sjældent selv oplever i naturen. Næsten alle mennesker har et forhold til og en mening om hajer – hvad enten de har haft oplevelser med hajer på egen hånd eller ej. Shark Week er med til at hæve det generelle vidensniveau i befolkningen, siger Henrik Carl og fortsætter:

– Middelhavslandene er nok det sted, hvor der er størst chance for at møde hajer på en badetur, men selv her er sandsynligheden ret lille. De fleste hajer undgår nemlig mennesker, hvorfor Shark Week derfor er en oplagt mulighed for at komme tæt på de så menneskesky hajer, slutter han.

Et fænomen i 30 år

I 30 år har Shark Week således givet seerne et omfattende indblik i hajernes mystiske verden og taget os alle steder hen, som hverken mennesker eller kameraer nogensinde har været. Og igen i år kombinerer Shark Week det bedste fra videnskaben og teknologien for at vise os hajernes hemmelige liv og gøre os klogere på dyrenes fascinerende og til tider misforståede opførsel.

Fra brugen af særlige hajkameraer til at undersøge tyrehajen og hammerhajens privatliv til søgning efter gigantiske hajarter i cubansk farvand, som tidligere har været lukket for udefrakommende, leverer Shark Week 2018 helt nye og innovative hajhistorier, som endnu en gang tager seerne med til uudforskede steder.

Discovery Channel arbejder i år med flere af verdens højst respekterede marinebiologer og videnskabelige institutioner, som præsenterer deres helt nye og banebrydende hajforskningsteknologier og overbevisende viden om nogle af verdens mest specielle hajarter.

Udover teamet af anerkendte hajeksperter og videnskabsfolk, kommer vi også til at møde en række andre verdenskendte ansigter i løbet af Shark Week. Det drejer sig blandt andre om alle tiders mest vindende kvindelige skiløber Lindsey Vonn som sammen med NFL-profilerne Rob Gronkowski og Aaron Rodgers skal lære hvordan vi bedre beskytter hajerne mod udryddelse. Derudover skal UFC-stjernen Ronda Rousey kæmpe med sin hajfrygt, når hun skal dykke med den aggressive makohaj, mens overlevelseseksperten Bear Grylls vil få testet sine overlevelsesinstinkter til det yderste, når han skal klare sig på hajernes hjemmebane.

19 timers hajprogrammer

Selvom de danske farvande ikke ligefrem kan kaldes hajernes hjemmebane, blev der tidligere på sommeren fanget en over 4,5 meter lang og 300 kilo tung rævehaj ud for Hvide Sande på den jyske vestkyst. Sådan en fangst sikkert kan få mange til at (gen)overveje en tur i bølgerne, men sådan bør det ikke være. De fleste hajer er nemlig ikke farlige for mennesker. Den modsatte, og udbredte, opfattelse skyldes især skrækfilmenes fokusering på hajen som en voldsom dræber, pointerer biologen:

– De mange skrækfilm – begyndende med ”Dødens gab” – har malet et billede af hajerne som nogle blødtørstige uhyrer, og det har resulteret i, at en stor del af befolkningen frygter hajer. Det er dog langt fra sandheden om hajerne. De fleste hajer spiser andre fisk samt forskellige hvirvelløse dyr. Hajerne har også meget mere at frygte fra os, end vi har fra dem, afslutter han.

Shark Week 2018 er pakket med over 19 timers hajprogrammer. Shark Week kan ses hver aften fra klokken 20 på Discovery Channel fra den 22. til den 29. juli eller når du har lyst på Dplay. Her kan du også finde yderligere programmer om hajer, som ikke bliver vist på Discovery Channel.

Kilde: Discovery Networks

Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button