Samsung JU7505 Test
Samsung er klar med sine 2015 fladskærme. Vi har lånt JU7505 modellen, der er en mellemklasse Ultra HD skærm med det nye Tizen Smart TV og Twin Tuner.
Læs vores anmeldelse herunder.
Anmeldelse
Design
Samsung kører fortsat med buede skærme i stor stil. JU7505 er således også den første buede skærm, vi anmelder her på DIGITALT.TV. Vi er ikke store fans af de buede skærme, ikke fordi vi ikke kan lide designet, men mere fordi vi bare foretrækker en flad skærm i forhold til bedste billedkvalitet. Men ok buen er der, for dem der kan lide den slags, og man kan også vælge den flade model JU7005, hvis man ønsker en flad skærm.
Som det kan ses på billederne, så er JU7505 ikke specielt tynd. Se man skærmen i profil, så virker den ikke som en 2015 model set på tykkelsen, men når det er sagt, så generer det os nu ikke.
Set forfra, hvilket jo er det man gør, så virker skærmen ikke tung med den minimalistiske fod, der giver skærmen et svævende udtryk. Montering af foden kræver at skærmen lægges ned.
Frontkanten af foden og skærmkanten generelt er metal. Selve foden virker lidt plastikagtig bortset fra den buede kant på fronten og der er ingen justeringsmuligheder i forhold til at dreje eller vippe skærmen.
Nederst til højre er der en diskret rød indikator for standby. Vi runder i dette afsnit også lige det faktum, at der ikke er medleveret 3D briller, hvilket jo efterhånden er ganske normalt.
Tilslutninger
På tilslutningssiden så er disse fordelt dels på selve skærmen og dels på Samsungs One Connect Mini boks, som altså er en ekstern tilslutningsboks. Tilslutningerne på skærmen vender alle til siden.
Tuner indgange er placeret på skærmen, og der er 2 inputs til satellit-tv signal, og et input til signal fra kabel-tv eller tv-antenne. Begge dele er med Twin tuner, så du altså kan benytte tv’et også i forhold til at bruge det til at optage tv på, men mere om det senere.
Satellit-tv tunerne understøtter DiSEqC 1.0, DiseQC 1.2, SatCR / Unicable. Du justere disse under Kanalindstillinger/Satellitsystem.
Der er i alt 4 HDMI porte. Disse er alle placeret på One Connect Mini boksen. Input 4 er med Audio Return Channel mulighed.
Der er optisk digital lyd udgang på One Connect mini boksen.
Der er i alt 3 USB porte på JU7505. De 2 er placeret på One Connect Mini boksen, mens den tredje beregnet til ekstern USB lagringsenhed til tv-optagelse er på selve skærmen.
Samsung medleverer en CI port adapter du kan montere på skærmens bagside, såfremt du har brug for modtagelse af betalings-tv kanaler. Der er kun 1 CI port mulighed, hvilket ikke er optimalt i forhold betalings-tv med twin tuner.
Udover ovenstående er der analog lyd/video via medfølgende adapterkabel.
Generelt er tilslutningsmulighederne ganske fine. Vi synes dog ikke løsningen med One Connect Mini boksen er optimal. Vi havde foretrukket alt direkte på skærmen eller alt på en ekstern connect boks og ikke halvt om halvt, som det er tilfældet på JU7505 modellen her. Idéen med at man fremtidssikrer tv’et med en ekstern boks virker så heller ikke rigtig med denne løsning.
Er man typen der tit roder med HDMI kabler eller sætter USB enheder i, så kan det dog være en fordel med den eksterne løsning som denne, så man slipper for famle rundt bag ved skærmen.
Fjernbetjeninger
Mens LG har droppet 2 forskellige fjernbetjeninger her i 2015, så medleverer Samsung fortsat både en moderne og mere traditionel fjernbetjening.
Den nye Smart Remote er med et begrænset antal taster, men med cursor mulighed og stemmestyring. Det finder du ikke på den gammeldags traditionelle udgave.
Generelt så ligger Smart remoten godt i hånden uden at være for let eller for tung.
Der er knapper til:
- Lydstyrke
- Kanalskifte
- Signalkilde
- Menu
- Navigerings-taster
- Cursor/pile taste
- Retur
- Play/pause
- Extra
Sidstnævnte giver adgang til at tjekke tweets om aktuelle emner.
På siden af fjernbetjeningen finder vi også en mute knap, placering af denne virker ikke helt optimal. Vi havde med at komme til at trykke den ved en fejl, eller den blev trykket fordi vi lagde fjernbetjeningen på siden på bordet.
Skærmpilen aktiverer du ved at flytte fingeren over på Pointer knappen. Bevælgelse styres med hånden, ligesom det er tilfældet på LG, omend den ikke virker helt så præcis som LG’s. Visse steder som f.eks. Viaplay app’en så virker pilen slet ikke, her skal du anvende pile tasterne.
Er du Tekst-tv bruger, så vil du nok foretrække den traditionelle fjernbetjening, der har en del flere knapper,herunder også nummeriske taster. Denne remote er bestemt ikke high end, men funktionel nok, men vil du have det fulde udbytte af mulighederne, så skal du altså have dem begge liggende.
Installation
Installationen af JU7505 har Samsung gjort ganske brugervenlig.
Du bliver guidet igennem de enkelte trin og der er understøttelse af optimeret kanalsøgning for udbyderne YouSee, Stofa og Canal Digital.
Vi har testet Stofa og Canal Digital, som begge virker fint. Canal Digital kanaler bliver scannet ind efter dansk kanalrækkefølge.
Under installationen kan du også vælge, om du vil anvende kablet eller trådløst netværk.
Betjening og Tizen Smart TV
Brugeroverfladen på Samsung er baseret på Tizen, som kan ses som Samsungs svar på LG’s webOS. Og der er en del ligheder i betjeningen mellem de 2 systemer. Ligesom hos LG, så har Samsung valgt en ikon baseret Smart Menu i bunden af skærmen, så du kan se tv mens du bruger menuen. Du kalder menuen frem med et tryk på Smart Hub knappen på fjernbetjeningen.
Smart Hub menuen er baseret på en fremhævede apps liste og en seneste anvendt liste. I den udvalgte apps liste, får du her umiddelbart de apps, som Samsung gerne vil promovere. Du kan her ikke ligesom hos LG selv flytte rundt på apps, ligesom du heller ikke kan tilføje tv kanaler til denne menu.
Mere brugbar er seneste menuen, hvor du hurtigt kan skifte mellem de apps / tv kanal / HDMI input osv. du sidst har set. Dog kan man kun have én tv-kanal af gangen i denne liste. Her fungerede LG’s webOS smartere med en dedikeret underliste med tv-kanaler.
Seneste menuen er den der kommer frem, når du klikker på Smart Hub knappen.
Du kan fastgøre elementer til Seneste menuen, så du f.eks. kan få Netflix foran i listen, men man kan ikke flytte de enkelte emner i menuen.
Det er endnu lidt tyndt på Apps siden i forhold Tizen, i hvert fald de danske.
Vi kunne finde følgende muligheder:
- Netflix (4k)
- Viaplay
- C More Play
Men der er endnu ingen HBO Nordic eller Blockbuster apps, men de kommer forhåbentlig inden alt for længe. (Flatpanels.dk skriver TV 2 Play skulle være tilgængelig, men vi kunne ikke finde den underligt nok.)
Opstart af apps kører rimeligt hurtigt.
Vi måler ca. opstartstiderne
- Netflix 8 sekunder
- Viaplay 6 sekunder
Der er multitask mulighed, så vi kunne hurtigt hoppe fra f.eks. Netflix til live tv og så genoptage Netflix afspilningen senere uden app’en skulle starte op fra bunden.
Se video gennemgang af Tizen
Generelt så føles Tizen som et Smart TV system, der endnu mangler noget finpudsning. Vi er et stykke vej fra LG’s webOS i brugervenlighed og hastighed. Man kan håbe Samsung kan optimere med softwareopdateringer, og at opdateringer også gælder længere ud end året ud, så 2015 ejere ikke bliver ladt i stikken, hvis de skulle komme med Tizen 2.0 i 2016.
Hastigheden fra standby til billede på skærmen fejler dog ikke noget. Faktisk er det det hurtigste vi endnu har testet på den front. Det tager kun et par sekunder. Det skal dog nævnes, at skærmen ikke reagerer så hurtigt på fjernbetjeningskommandoer de første sekunder, så her har den formentlig travlt med at starte ting op i baggrunden.
Kanalskifte sker med en udmærket hastighed også EPG oversigten, som Samsung af uransagelige årsager har oversat til Vejledning, er klar hurtigt. Bemærk at du ved brug med Canal Digital satellit-tv skal stille over på Motors TV kanalen får at få fuld EPG.
Kanallisten er det naturligvis muligt at lave favoritliste ud af, så du kan få sorteret det i forhold til dine favoritkanaler. Derefter er det bare at vælge Favorit som kanalliste type for at aktivere denne.
JU7505 tilbyder Billede i Billede mulighed og fungerer udmærket også fordi der er to tunere. Man kan vælge mellem forskellige størrelse vindue og position eller side om side visning. Et minus er dog at det er omstændigt at aktivere PIP funktionen fordi man skal igennem en del menuer for at benytte det.
En anden billede i billede mulighed er muligheden Multi-Link screen, der kan give dig billede i billede visning af f.eks. en tv-kanal og en app på samme tid. Det har vi ikke set før og kan være praktisk f.eks. hvis man gerne vil følge sport på Viaplay og se en tv kanal samtidigt.
Audio Return Channel understøttes naturligvis af Samsung, og vi har haft lejlighed til at teste dette med en Denon surround receiver, som skærmen også kunne slukke og tænde via det som Samsung kalder Anynet (HDMI CEC). Vi oplevede af og til at skærmen ikke tændte for receiveren, men bortset fra dette fungerede det fint.
HbbTV og Samsung har ikke altid været den bedste cocktail. Skærmen kunne under vores test ikke håndtere HbbTV på DR, men det skulle være løst kort efter vi var færdige med anmeldelsen.
Billedkvalitet og lyd
Genskin i skærmen er der, også selv om skærmen er buet. Refleksioner fra en lys stue bliver dog trukket ud på en buet skærm som denne, det kan man så diskutere om er et minus, men det kan godt virke distraherende. Dog synes vi ikke denne model er værre i forhold til refleksioner sammenlignet med tidligere modeller vi har testet, måske faktisk lidt bedre.
Vi har som sædvanlig testet med diverse indhold og test blu-ray skiver, men uden måleudstyr som det er tilfældet for langt de fleste almindelige forbrugere.
Mest naturlig billedindstilling er Film, som har en fornuftig balance mellem farver, kontrast og lysstyrke. Det er klart denne indstilling du bør vælge frem for de øvrige.
Bedste billeder opnås naturligt nok med Ultra HD indhold eller Blu-ray 1080p. Opskaleringen af HD indhold håndterer skærmen fint. SD opskalering klarer skærmen også ok, men vi glæder os nu til at vi ikke længere har SD kanaler på kanallisten.
Du kan med fordel slå billedstørrelse indstillingen Tilpas skærmen til, så undgår du overscan og får ikke beskåret billedet. Desværre har Samsung ikke inkluderet muligheden ved SD kanaler leveret via den indbyggede tv-tuner og det går udover billedkvaliteten og billede beskåres så du ikke får hele billedet vist.
Samsung JU7505 har, i modsætning til de to skærme vi tidligere har testet her i 2015, ikke et IPS panel men derimod et VA panel. Det kan ses specielt på sortniveau, der er mærkbart bedre på denne skærm, Det er netop én af fordelene VA paneler har i forhold til IPS. Billedet er mere levende og har et mere dynamisk indtryk, hvilket er positivt.
Vi brugte indstillingen Smart LED sat til lav. Det er en form for dimming der kan give bedre sortniveau i visse situationer. Vil man have bedre sortniveau fra Samsung skal man nok kigge på de dyrere SUHD modeller, der må formodes at gøre den en tand bedre på denne front, men altså fuldt ud godkendt på JU7505, omend vi ikke er på OLED niveau.
Farver gengiver skærmen generelt ganske flot. SUHD modellerne fra Samsung har imodsætning til denne model udvidet farvepallette, men lige nu kan man ikke sige, at man går glip af noget på den front. Der er endnu ikke en aftalt fælles standard på dette punkt, og der er intet indhold tilgængeligt, der udnytter det, så på den front går du altså ikke umiddelbart glip af noget med JU7505 modellen her.
VA paneler har til gengæld ikke helt samme gode betragtningsvinkler som IPS paneler.JU7505 gør det nu fornuftigt. Selv om man ikke sidder helt i centrum af skærmen, og der er tale om en buet skærm, så fungerer det bedre end vi havde frygtet, men man kan godt fornemme at det gå ud over kvaliteten når man bevæger sig til siderne.
Lysniveauet er ganske ensartet på skærmen, men en smule ujævnt lys i hjørnerne anes dog. Skærmen er fri for Dirty Screen effekten, som vi har set på de IPS skærme vi har testet her i 2015.
Bevægelser i billedet kunne til tider volder lidt problemer på skærmen, vi har set flere anbefale Motion Plus brugerindstillingen 8 slør / 0 rystelser, men vi synes denne indstilling gav problemer ved sport ved skift fra slow motion gengivelse til live tv signal, så vi foretrak faktisk Motion Plus slået helt fra.
Lyden i JU7505 er som forventet ikke nogen stor oplevelse dog uden at falde igennem. Du kan med fordel anvende en soundbar eller endnu bedre en surround receiver løsning for den optimale tv lyd.
Optag TV
Hvis du tilslutter en USB harddisk til JU7505, så fungerer den glimrende som tv optager. Med 2 tunere har du mulighed for at se en kanal, mens der optages fra en anden, i hvert fald såfremt de ikke begge er kanaler, der kræver kortlæser modul. Som tidligere nævnt så er der kun én kortlæser port i denne skærm, hvilket er årsag til begrænsningen.
Ved brug med satellit-tv fra Canal Digital får du ikke glæde af de to tunere eftersom der kun er en kortlæser modul plads. Optager man tv fra en Canal Digital kanal, er tv’et således låst du kan ikke samtidigt se en anden tv-kanal. Det er heller ikke muligt at skifte mellem tv-signaltyper, mens der optages.
Med ukodede kanaler, typisk kabel-tv, så er der faktisk også mulighed for at optage 2 kanaler samtidigt, hvilket ellers ikke altid er tilfældet selv på skærme med 2 tunere.
Det nemmeste er at sætte ting til at optage via TV guiden på skærmen, men det er også muligt at oprette manuelle timer optagelser, ligesom du manuelt kan starte optagelser naturligvis.
Samsung skal også roses for at inkludere mulighed for at justere margin i optagelser. Man kan tilføje minutter som standard både før og efter optagelse.
Også Timeshift tilbyder Samsung. Det er ikke som standard aktiveret, men det kan du vælge at gøre.
Sekundær skærm
Samsung tilbyder med sin Smart View app på iOS lidt funktioner på den sekundære skærm, men på dette punkt kan de ikke måle sig med Panasonic.
Med iPad app’en Samsung Smart View 2.0 kunne vi fjernbetjene skærmen fra iPad og desuden se samme tv kanal som kørte på tv’et.
Men selv om tv’et har 2 tunere, så kan du ikke med app’en se en kanal på din iPad, mens du ser en anden på dit tv. Du er begrænset til det samme der vises på tv’et.
App’en virker desuden kun, når du er på hjemmenetværket, så der er altså ikke som hos Panasonic mulighed for at streame dine tv-kanaler ud af huset, og der er heller ikke nogen tv guide funktionalitet til f.eks. at programmere optagelser på skærmen desværre.
Konklusion – Samsung JU7505
Samsung JU7505 er et godt bud på et 2015 TV. Den nye Tizen Smart TV platform er en opgradering, men man kan godt se, at det er en første udgave, der endnu kan forbedres.
Generelt er betjeningen fornuftig men af og til en anelse langsom og ikke helt som vi villet have lavet det. Vi savner også nogle flere danske apps, men de kommer jo nok.
Billedkvaliteten er vi positive overfor, også nok fordi vi kommer fra lige at have testet to IPS skærme. Her på JU7505 virker sortniveauet mere overbevisende.
Vi synes det er lidt synd, at Samsung ikke er på omgangshøjde med Panasonic i forhold til at tilbyde tjenester som streaming af valgfri kanal på mobile enheder også ud af huset, opsætning af optagelser med videre. TV optagelser fungerer dog fint på skærmen og drager fordel af twin tuner muligheden, i hvert fald for den del der ikke modtager kodede kanaler, der kræver kortlæser modul.
[rwp-review id=”0″] [rwp-table id=”0″]
Video
Specifikationer
Specifikationer Samsung JU7505
OVERBLIK | |
---|---|
Modelnavne | UE48JU7505 UE55JU7505 UE65JU7505 UE78JU7505 |
Produkttype | Ultra HD VA direct-LED Fladskærm |
Trådløs | WiFi |
Streamingtjenester |
|
Indhold i kassen | Smart Remote og alm. Fjernbetjening, Batterier, Brugervejledning, analog video/lyd omformerkabel, Fod. |
TEKNIK | |
---|---|
Paneltype | VA |
Bagbelysningsteknologi | Direct LED |
Mikropixelstyring (Local Dimming) |
Ja |
Videodekodning | HEVC, H.264, VP9 |
Strømforbrug standby | 0,2 W |
TILSLUTNINGER | |
---|---|
HDMI ind | 4 |
Digital lyd ud | 1 Optisk |
Analog lyd/billede | Via adapter |
Ethernet / Netværk | Ja |
USB | 3 (2 på One Connect mini + 1 på TV) |
DIVERSE | |
---|---|
HbbTV | Ja (Virkede endnu ikke med DR) |
Smart Share | DLNA, MHL, Miracast, Intel Wireless Display |
Remote App | iOS |