TV-Nyt

Sådan fejrer DR Dronning Margrete på hendes 80-årsdag

DR sender live det meste af dagen, når Danmark – trods corona-krise – er sammen om at synge for Dronning Margrete på hendes 80-årsdag torsdag den 16. april.

Dertil kommer blandt meget andet to nyproducerede dokumentarfilm om dronningen samt et sandt overflødighedshorn af tidligere programmer og dokumentarudsendelser.

Og fødselsdagen slutter med en særudgave af ’Fællessang – hver for sig’, hvor Mads Steffensen byder op til fællessang for dronningen sammen med artister fra den danske kulturscene.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Sådan sender DR1 i anledning af fødselsdagen

På DR1 ser markeringen af Dronningens fødselsdag sådan ud:

Tirsdag den 14. april – opvarmning til fødselsdagen

Klokken 20.00: ‘Dronningen holder frikvarter’ – ny dokumentar med Dronningen.

Hvem er Dronning Margrethe, når hun ikke er Dronning? Siden Dronningen var meget ung, har hun haft et brændende behov for at udtrykke sig kunstnerisk. Filmen følger dronningen i hendes kunstneriske frirum, hvor hun langt væk fra officielle pligter og arbejde gør sig tanker om den kunstneriske proces og sig selv som kunstner. Vi ser hende blandt andet med pensler og papirklip og i arbejdet som scenograf og kostumetegner til Tivolis ballet, Snedronningen.

Onsdag den 15. april – opvarmning til fødselsdagen

Klokken 20.00: ‘Margrethe – hele Danmarks dronning’

Nyproduceret dokumentar af DR Kultur om Dronningen gennem tiden med masser af arkiv – også sjældne klip.

Dronning Margrethe er hele Danmarks dronning, men for dem der tilhører samme generation, er der alligevel et særligt tilhørsforhold. I denne billedmættede og rørende fortælling ser blandt andre Ulf Pilgaard og Uffe Ellemann-Jensen tilbage på den historie og samtid, de deler med Dronningen. Dokumentaren om den kongelige fødselar og hendes 80 år som prinsesse og Dronning af Danmark, fortælles med unikke arkivklip og deriblandt også nogle billeder, der ikke tidligere har været vist. Udsendelsen tegner et portræt af en Dronning, der om nogen har formået at omfavne skæbnen og gøre den til sit personlige livsværk.

Torsdag den 16. april – selve fødselsdagen

Klokken 9.00-13.00: ’Hele Danmark synger for Dronningen’

DR åbner for fællessangen, hvor Kåre Quist står klar med Phillip Faber, der spiller for, som han har gjort det hver morgen de seneste uger. Vi skal rundt i landet og høre, hvordan danskerne vil markere Dronningens fødselsdag. Vi skal blandt andet møde Kim, der har startet en Facebook-gruppe, hvor over 170.000 danskere har meldt sig for at synge for Dronningen klokken 12.00. Vi synger naturligvis med og krydrer hele formiddagen med små og store overraskelser.

Klokken 13.00-16.55: Gensyn med dokumentarer om Dronningen:

– Klokken 13.00: ’Margrethe den II – Hele Danmarks Dronning’

– Klokken 14.00: ’I audiens hos Dronningen – sådan får du kors, bånd og stjerner på’

– Klokken 15.00: ’Dronningen holder frikvarter’

– Klokken 16.10: ’Dronningens røde tråd’

Klokken 16.55-18.20 og igen klokken 19.05-20.00: ’Danmark derhjemme: Tillykke Margrethe’

Ekstraudgave med fokus på fødselsdagen og danskernes fejring af Dronningen. Det officielle program for dronningens fødselsdag er aflyst pga. corona, men mange danskere fejrer alligevel på denne særlige dag dronningen. ’Danmark derhjemme’ møder ukendte og kendte danskere, som alle har et særligt forhold til hende. Vi har gæster i studiet på Rådhuspladsen i København, men også med fra hele Danmark. Vi stiller blandt andet live igennem til Dannebrog-pyntede stuer og hører danskernes anekdoter og særlige oplevelser med dronningen; fra super-royalisten til hendes kjoledesigner og kendte danskere, der har mødt hende eller arbejdet sammen med hende. Og sammen med eksperter går vi en tur i DR’s store billedarkiv og tegner et portræt af en pige, kvinde og dronning gennem nu otte årtier.

’Danmark derhjemme: Tillykke Margrethe’ samler også danskerne om den stolte fødselsdags-tradition: lagkagen. Vi opfordrer hele Danmark til at bruge dagen den 16. april til sammen derhjemme at bage en skøn fødselsdagslagkage som hyldest til dronningen.

Klokken 18.20: Ultra Nyt, som også markerer også Dronningens fødselsdag.

Klokken18.30: TV-Avisen og Vejret

Klokken 19.05-20.00: ’Danmark derhjemme: Tillykke Margrethe’ – fortsat.

Klokken 20.00: ’Fællessang for dronningen – hver for sig’

DR blænder igen op for fællessang – hver for sig – men denne gang i en særudgave i anledning af Dronningens 80-års fødselsdag. Mads Steffensen er klar som vært og vil sammen med artister fra den danske kulturscene byde op til fællessang for dronningen med masser af perler fra den danske sangskat. Danskerne kan stemme i hjemme fra stuerne, så det måske kan høres helt til Fredensborg, hvor Dronningen tilbringer sin fødselsdag.

Klokken 21.00: TV-Avisen

Klokken 21.25: ’Margrethe 80 år – en historisk fødselsdag’

Et kig på de bedste øjeblikke fra dagen, hvor Dronning Margrethe fyldte 80 år, men intet var, som det skulle have været. På grund af corona-krisen er hele den officielle fejring med blandt andet tur i guldkaret, gallaforestilling i Det kongelige Teater og hyldest på Amalienborg slotsplads aflyst. Men midt i en tid præget af utryghed og corona-forholdsregler har danskerne dagen igennem alligevel fejret deres dronning med alt fra fællessang til lagkager.

Mange fine gensyn med Dronningen på DR2

På DR2 sendes i fødselsdagsugen mange fine gensyn med tidligere programmer om og med Dronningen. Det hele vil også ligge på DR’s streamingtjeneste DRTV.

Mandag den 13. april

Klokken 11.00: ’På togt med Kongeskibet’

Klokken 14.30: ’Dronningen tager imod’ (1:5)

Klokken 15.00: ’Alletiders dronning’

Klokken 16.00: ’Dronningens Danmark’

Tirsdag den 14. april

Klokken 14.00: ’Dronningen tager imod’ (2:5)

Klokken 14.25: ’Dronning Margrethe af Danmark’

Klokken 15.15: ’Dronningens slotte – Amalienborg’ (1:4)

Klokken 16.00: ’Dronning Margrethe’ (1:2)

Klokken 18.30: ’Dronningens slotte – Marselisborg Slot’ (2:4)

Klokken 19.00: ’I audiens hos Dronningen – sådan får du kors, bånd og stjerner’

Onsdag den 15. april

Klokken 14.00: ’Dronningen tager imod’ (3:5)

Klokken 14:25: ’Dronningen tager imod’ (4:5)

Klokken 15.15: ’Dronningens slotte – Fredensborg Slot’ (3:4)

Klokken 16.00: ’Dronning Margrethe’ (2:2)

Fredag den 17. april

Klokken 13.40: ’Dronningen tager imod’ (5:5)

Klokken 14:15: ’Dronningens slotte – Gråsten Slot’ (4:4)

DR2 genudsender i øjeblikket serien ’På sporet af dronningerne’, som også kan ses på DR’s streamingtjeneste DRTV.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button