TV-Nyt

Sådan dækkede DR månelandingen i juli 1969 – Lørdag lander DR2 på månen

For 50 år siden var det på ingen måde var normalt, at der blev sendt døgnet rundt på DR. Men det gjorde der på de to julidage tilbage i 1969, hvor Neil Armstrong kunne træde ned på månen og sige – Et lille skridt for mennesket, men et stort spring for menneskeheden.

En af de helt centrale personer i dækningen var DR’s daværende USA-korrespondent Claus Toksvig (1929-1988). Han var blevet ansat i DR i 1958, og han havde gennem 1960’erne været med til at opbygge DR’s nyhedsudsendelser og TV-Avisen, der startede i 1965. Fra 1967 til 1974 var han USA-korrespondent, og han kommenterede, da Apollo 11 landede på Månen. I bedste Jørgen Clevin-stil tegnede og fortalte han også på skærmen.

DR månelanding 1969 P1
DR Arkiv

Radioens P1 gik hele vejen og sendte nærmest i døgndrift søndag den 20. juli og mandag den 21. juli 1969. Der var etableret en rumfartsredaktion med blandt andre Joachim Jerrik (nummer to fra venstre), som var en af pionererne inden for videnskabsjournalistik i Danmark. Rumfartsredaktionen sendte blandt andet søndag aften en direkte reportage fra Apollo 11- flyvningen omkring landingsmodulet LM’s frigø­relse fra moderrumskibet og fra seleve landingen på Månen. Det hele blev sendt – vekslende med kommentarer, spørgs­mål fra lytterne og underholdning.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Det var om natten klokken 3.56, at Neil Armstrong satte sine ben på måneden, og den pågældende nat sendte P1 undtagelsesvist nonstop. Jørgen de Mylius og Jørn Hjorting tog også del i løjerne, idet de var værter for ‘Du gamle måne – månebal til grammofonen’ fra klokken 00.10 til 06.00. Her spillede de måne- og rumrelateret musik, afbrudt hver time af situationsrapporter fra rumfartsredaktionen, som det hed. Fly Me to the Moon’ med Frank Sinatra indledte udsendelsen. Andre månemelodier undervejs var ’Au clair de la lune’ med Kookie Freeman, ’Polka Dots and Moonbeams’ med Bill Evans Trio, ’Hej Månemand’ med Melody Mixers og ’Du gamle måne’ med Jørgen Ingmann på guitar.

Hele dagen igennem mandag den 21. juli 1969 sendte rumfartsredaktionen fortsat på P1 – fra klokken 7.30-23.30, ligesom der også undtagelsesvist var morgenfjernsyn om månelandingen på DR’s dengang ene TV-kanal.

DR markerer jubilæet med en særlig udvidet udgave af DR2’s ‘Temalørdag’ den 20. juli fra klokken 20.00-05.40. Her er Anja Philip tilbage, som DR-vært for ‘DR2 lander på månen’.

I anledning af 50-året for månelandingen spiller Jørgen de Mylius månemusik i anden halvdel af ’Eldorado’ på P5 lørdag den 20. juli klokken 14-16.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button