Robotstøvsuger Duel – Test af Xiaomi Roborock Mi S50 vs Ecovacs Deebot Slim 2
I vores serie af tests af produkter til det smarte hjem er vi nu nået til robotstøvsugere. Disse er også blevet mere smarte over de seneste år med apps til smartphones og mere avanceret teknologi. Vi har testet et par stykker af slagsen nemlig Ecovacs Deebot Slim 2 og Xiaomi Roborock Mi S50. Det er modeller i lidt forskellige prissegmenter, men begge kan betjenes med smartphone apps. Hvad kan de, hvordan skiller de sig ud fra hinanden, og kan det betale sig at give noget mere for en dyrere model? Det er nogle af de svar, du kan få i denne test.
Se bedste priser på din næste robotstøvsuger her
Ecovacs Deebot Slim 2 / Xiomi Roborock overblik
Vi starter med hurtigt overblik over de to robotstøvsugere vi har testet. Derefter kan du læse uddybende omkring de to modeller hver for sig.
Tjek dagspris på Ecovacs Deebot Slim 2 hos Pricerunner.dk her
Tjek dagspris på Xiaomi Roborock Mi S50 hos Pricerunner.dk her
Herunder lidt videodemo på forhindringshåndtering og lydniveau på Xiaomi modellen.
Ecovacs Deebot Slim 2 – design og udpakning
Ecovacs Deebot Slim 2 er en prisgunstig model, som særligt skiller sig ud ved sin lave højde. Den måler nemlig bare 5,7 cm i højden, og det gør den velegnet til at komme ind under møbler. Der er ikke avanceret sensorer til scanning af omgivelserne. Den kan fås i både grå og hvid. Prisen her ultimo august 2018, hvor vi tester produkter, ligger fra omkring 1500,-.
Inkluderet i pakken:
– 1x DEEBOT SLIM2 robotstøvsuger
– 2x vaskbar klud til gulvmop funktion
– 4x sidebørster
– 1x brugsanvisning
– 1x ladestation
– 1x fjernbetjening
– 2x filtre
Altså er man kørende i et stykke tid med ekstra børster / filtre, inden man skal ud og investere i nye af disse.
Ecovacs Deebot Slim 2 – Installation og app
Der er en tilhørende Ecovacs-app til Android og iOS Apple, hvor du opsætte timere, sætte rengøringsindstilling og manuelt styre støvsugeren.
Det er ret enkelt at komme i gang med støvsugeren. På Ecovacs Deebot Slim 2 skulle vi bare montere børster, herefter installerede vi Ecovacs-app’en på vores Android enhed. Her skal man vælge den konkrete Ecovacs model på en liste og derefter forbinde til ens Wi-Fi netværk.
Det forløb uden problemer, og så får du et enkel overskuelig brugerskærm i app’en, hvor du kan aktivere forskellige former for støvsugning og manuel styring af robotstøvsugeren.
Der tre forskellige støvsugningsprogrammer tilgængelige:
- Auto – en generel støvsugning
- Edge – særlig fokuseret på støvsugning ved kanterne
- Spot – cirkel rengøring af et specifikt område, der hvor enheden befinder sig
Udover app’en så medfølger der også en fjernbetjening med mulighed for at aktivere de enkelte varianter af støvsugning (”Auto”, ”Point cleaning” og ”Corner mode”) og manuelt styre den via navigationstasterne.
Ecovacs-app’en giver dig en rengøringsoversigt, så du følge med, hvornår den har kørt og ikke mindst timer funktionaliteten er nem at opsætte via app’en.
Ecovacs Deebot Slim 2 – rengøring
Med en indekat, og hvad der med følger af kattehår, kattegrus og lignende, så var vi spændte på, hvor godt Ecovacs Deebot Slim 2 ville gøre det. Vi startede med støvsugeren uden at sætte moppedelen på. Så satte vi en Auto rengøring i gang, og støvsugeren gik i gang. For os viste den lave højde på enheden sig faktisk at blive en udfordring. Det passede nemlig lige med, at den kunne køre ind under vores tv-bord og sætte sig fast, så det kan anbefales at måle, om du kunne risikere at komme i samme situation inden køb.
Støvniveauet på Deebot Slim 2 er ikke voldsomt, men er man hjemme, mens den kører, så hører man den naturligvis. Vi observerede, hvordan den arbejdede, og man kan sige, at navigationen er lidt på må og få og ikke virker så intelligent. Således bliver nogle områder ofte besøgt unødvendigt, og den har det også med at køre ind i ting.
Ecovacs Deebot Slim 2 er ikke beregnet til at støvsuge tæpper, vi har heller ikke nogle, så det var ikke noget problem. Den er generelt ikke god til at forcere forhindringer, den kunne ikke rigtig kommer over vores dørtrin på 1,5 cm, enkelte gange lykkedes det men oftest ikke.
Beholderen med snavs er ikke specielt stor, så alt afhængigt af dine forhold, kæledyr osv., så kan du skulle tømme ret tit. Det var i hvert fald tilfældet for os med en indekat. Men mængden af kattehår og kattegrus den samler op, overbeviste os da bestemt om, at det var en god idé, at have den tage en runde dagligt eller i det mindste hver anden dag. Bemærk at man skal være lidt forsigtig, hvis man vender den rundt med snavs i beholderen for at tjekke børster eller afmontere/påmontere moppeklud. Selve klappen til snavsbeholderen er ikke fastlåst, så der kan slippe noget ud.
Vi har også afprøvet moppefunktionen, hvor man påmonterer en moppeklud på bunden. Så vil den både støvsuge og tørre over samtidigt. Bemærk dog, at det er ikke en våd moppe funktion, så det svarer til at køre en tør klud henover gulvet. Moppen samler en del op, men man kan diskutere, om det er specielt smart, at den så kører rundt med dette snavs i stedet for at støvsuge det op. Det kan kræve hyppige vask af moppekluden ved brug, så i bund og grund tror vi ikke vi rigtig, at vi kommer til at bruge denne.
Ecovacs Deebot Slim 2 ved som sådan ikke når den har været over det hele, så den kører bare indtil der næsten ikke er mere batteri, hvorefter den selv finder hjem til ladestationen.
Hvem ville vi anbefale Ecovacs Deebot Slim 2 til?
Ecovacs Deebot Slim 2 er ikke en avanceret robotstøsuger, men kan være smart for den målgruppe, der har møbler, den kan komme ind under. Det er dog meget vigtigt, at du tjekker, at der er plads nok, og du ikke ligger lige på grænsen, for så risikerer du, ligesom os, at den sætter sig fast. Du skal også have rum fri for tæpper, og skal den selv finde rundt i andre rum, så skal der være minimale dørtrin imellem disse og nok helst slet ingen.
Hvis ikke du vil rode med Smartphone app, så kan det, at den har en fysisk fjernbetjening være en fordel. App’en er dog nem nok at finde rundt i.
Xiaomi Roborock Mi S50 – design og udpakning
Vi har på testtidspunktet set Xiaomi Roborock Mi S50 fra 3500,- du kan tjekke Pricerunner.dk for dagspriser her. Modellen kan også købes billigere via Aliexpress med forsendelse fra Europa, men da vi prøvede bestilling her, så endte den med aldrig at blive afsendt efter 14 dage, så vi krævede og fik pengene tilbage.
Xiaomi Roborock Mi S50 er noget højere end Ecovacs Slim 2 modellen, og imodsætningen til denne også helt rund. Vi havde Ecovacs Deebot Slim 2 i Grå/sort udgaven, og efter vi fik Xiaomi Roborock Mi S50 i hvid, endte vi faktisk med at foretrække hvid. Selv om Xiaomi modellen er større så gjorde den hvide farve den faktisk mere anonym.
Modellen er veludrustet med sensorer, som det kan ses på ovenstående billede.
Der er på Xiaomi Roborock Mi S50 én roterende kantbørste, altså en mindre end på Ecovacs. Til gengæld er er Xiaomi modellen med en roterende børste ved sugehullet.
Xiaomi modellen skiller sig også ud ved at have mulighed for montering af vandbeholder/moppeklud.
Åbner man låget, så finder man beholderen til snavs og en børste til at fjerne hår fra rullebørsten. Beholderen er noget større end på Ecovacs modellen, så vi skulle ikke tømme den helt så tit.
Inkluderet i pakken:
– 1x Xiaomi Roborock Mi S50 robotstøvsuger
– 2x vaskbar klud til gulvmop funktion
– 1x brugsanvisning (engelsk)
– 1x ladestation med kabel
– 1x bundplade til ladestation (beskyttelse mod dryp ved brug af våd moppefunktion)
– 1x ekstra filter (er skylbar med rent vand)
Der er, med den pakke vi har købt, ikke så mange reservedele med, som på Ecovacs modellen. Kablet til ladesatation kunne vi have ønsket os lidt længere og i hvidt og ikke gråt, så havde den matchet støvsuger og ladestation bedre.
Xiaomi Roborock Mi S50 – Installation og app
Xiaomi Roborock Mi S50 kommer fra Kina, og måske derfor så går man all in på at kræve app tilladelser, kunne vi se, da vi installerede Mi Home app’en på vores Android enhed. Er du privacy orienteret, så er du advaret.
Installationen forløb uden problemer. Man skal oprette en brugerkonto hos Xiaomi for at komme i gang. Efter installation så var der en firmware opgradering til støvsugeren. Vores enhed kom 87% opladet, så vi kunne med det samme afprøve den.
Fra app’en kan du styre støvsugeren manuelt, sætte rengøringsfunktionerne og justere sugestyrken eller aktivere moppefunktion.
Xiaomi Roborock Mi S50 – rengøring
Xiaomi er udrustet med en damestemme, der fortæller at rengøring starter eller slutter. Efter starten kunne vi straks se, at denne model virkede noget klogere end Ecovacs Deebot Slim 2 modellen i forhold til ruteplanlægning. Den scanner rummet, mens den kører og deler rummet op i mindre dele, som den så koncentrerer sig om. Der køres mere logisk og struktureret, men forvent ikke at den nødvendigvis gør enkelte rum færdige, den kan godt finde på at køre lidt frem og tilbage.
Der er ret stor forskel på Quiet og Max programmerne i forhold til lydstyrke, og sugeevnen ved stærkere indstillinger virkede klart bedre end på Ecovacs Deebot Slim 2. Dermed kan den også godt håndtere tæpper, der er faktisk en funktion til at autodetektere tæpper, hvor der så automatisk skrues op for sugestyrken. Tæpper med frynser kan dog være en udfordring, har vi læst andetsteds.
Xiaomi Roborock Mi S50 var klart bedre til at håndtere forhindringer som dørtrin end Deebot Slim 2. Der var ikke problemer med at forcere vores på 1,5 – 2 cm. Vi testede også på en 2,5 cm forhindring, der dog var for stor en mundfuld trods alt.
Når du har kørt en rengøring med støvsugeren, så bliver der skabt et kort af dine rum, hvor du kan se, hvor støvsugeren har været. Det er særligt praktisk, såfremt du senere gerne vil lave en spot rengøring af et specifikt område.
Som det kan ses var støvsugeren 39 minutter om at komme rundt, på de 41 m2 vi testede på. Sammenlignet med Ecovacs Deebot Slim oplevede vi klart færre rester af snavs på gulvet efter støvsugning med Xiaomi modellen. Den er ret grundig og suger godt. Batteriet kunne nemt række til at køre i de 40 minutter selv ved max sugestyrke og formodentlig også omkring de 2 timer.
Via kortet kan du aktivere spot cleaning og trække en firkant i det specifikke område, du ønsker robotstøvsugeren skal køre. Denne funktion fandt vi smart til lige at tage en hurtig tur omkring kattebakken, men det er et stort minus, at det ikke er muligt at lave en timer funktion, der kan automatisere spot cleaning i et specifikt område, kun en generel rengøring er mulig som timerfunktion. Man kunne håbe på en app opdatering med denne mulighed senere. Nogle kunne måske også ønske sig en zone udelukkelses funktion, hvor støvsugeren ikke skal køre, men det er heller ikke muligt. Man kan dog købe noget magnetisk tape, til afgrænsning af områder.
Det lykkedes os også at få startet støvsugning via Google Home Mini smart højtaler stemmestyring. Det kræver man tilføjer Mi Home adgang i Google Home app’en. Navnet på enheden i Google Home står med kinesiske tegn, men man kan godt give den sit eget kaldenavn.
Moppefunktion
Våd moppe rengøringen testede vi naturligvis også. Her fylder du vand (man må ikke bruge rengøringsmiddel) i den medfølgende moppedel og monterer denne og sætter cleaning mode til Mop. Vandtanken rækker omtrent til at den kører en time.
Ved mopperengøring er det vores indtryk, at man nok gentage rengøringen de 3 gange app’en kan indstilles til for at opnå en effekt. Ved blot en runde var der nogle pletter på gulvet, vi ikke kunne se forskel på i størrelse umiddelbart.
Xiaomi angiver selv, at man bør vaske moppekluden efter blot 30 minutter, så igen er der noget ekstra arbejde med denne del, og Xiaomi anbefaler at man overvåger enheden, mens moppefunktionen kører. Skulle den nu sætte sig fast et sted i lang tid, så kan man risikere, at der kommer meget vand ud på det sted.
Vi ville ikke købe denne model for moppefunktionens skyld alene, så synes det er bedre at gøre det manuelt, men har man et område, der ofte er snavset, så kan moppefunktionen da godt være en hjælp, hvis du sætter den til at køre området over flere gange med moppen monteret og vand i tanken.
Hvem ville vi anbefale Xiaomi Roborock Mi S50 til?
Xiaomi Roborock Mi S50 egner sig godt til de mere krævende opgaver til større boliger, hvor du måske også har tæpper. Den leverer en god støvsugning og kører struktureret, omend den ikke som sådan nødvendigvis kører helt intelligent med at gøre de enkelte rum færdige i én omgang. Den er ret god til at forcere dørtrin, i hvert fald så længe de ikke er over 2 cm høje.
For at for alvor at få glæde af de udvidede funktioner, så skal du være indstillet på at installere Xiaomis app, der også gør det muligt at lave zone inddelt rengøring præcis de steder, hvor du ønsker det.
Konklusion
Det var så vores dobbelt-test af robotstøsugere i lidt forskellige prisklasser. Xiaomi Roborock Mi S50 er klart vores favorit både i forhold til rengøringsevne og funktionalitet. Den koster så også omtrent det dobbelte af Ecovacs Deebot Slim 2, som har sin lave højde som sin primære styrke, omend det, som tidligere nævnt, for os viste sig at være en ulempe med vores tv-bord.
Vi har ikke tidligere haft robotstøvsuger her i hjemmet, men vi beholder helt sikkert Xiaomi Roborock Mi S50, for vi kan bestemt se behovet for den, når vi ser hvad den samler op.
Tjek dagspris på Ecovacs Deebot Slim 2 hos Pricerunner.dk her
Tjek dagspris på Xiaomi Roborock Mi S50 hos Pricerunner.dk her