TV-Nyt

Kometernes jul

Serie | Julekalender
1 dec 2021 20:00

Årets familiejulekalender fra TV 2, ‘Kometernes jul’, tager os alle med på en eventyrlig og kosmisk rejse, der samtidig er en fortælling om videbegær i vores forunderlige univers.

I ‘Kometernes jul’, der er skrevet af Jenny Lund Madsen, medvirker blandt andre Søs Egelind, Martin Greis-Rosenthal, Molly Egelind, Lotte Andersen, Kurt Ravn og mange flere.

Julekalenderen instrueres af Ask Hasselbalch og produceres af Nordisk Film Production ved producer Trin Hjortkjær Thomsen for TV 2 og Niels Bohr Institutet/Københavns Universitet med støtte fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond.

Familiejulekalenderen ‘Kometernes jul’ er startskuddet på det nationale videnskabsår 2022, hvor det er 100 år siden, Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik. Julekalenderen er omdrejningspunktet for et stort samarbejde mellem TV 2, Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og Nordisk Film Production.

Kometernes Jul – det handler den om

1. december møder de fire børn, Mie (12), Johannes (12), Elias (13) og Noor (13), ind på en AstroCamp for at deltage i et to-ugers kursusforløb om rummet for børn. Kurset er ledet af den entusiastiske Bolette-Henriette, mens den lidt distræte fysiklærer, Panda-Søren, står for den daglige undervisning.

De fire børn sættes på førstedagen i gruppe sammen, og under et introløb får de fire forvildet sig ned i forskningsafdelingen, hvor der ellers er totalt forbudt for eleverne. Her finder de en maskine, og så sker uheldet: Mie og Johannes forsvinder.

Noor og Elias kommer nu på en gigantisk udfordring for at få de to hjem igen inden jul; en opgave, der er sværere end som så, da det viser sig, at Mie og Johannes er teleporteret til den fjerne Planet 9.

Planet 9

Oppe på Planet 9 er der sket det forunderlige, at Mie og Johannes er blevet syv år ældre, så de nu er 19 år, og her møder de planetens lokale beboere, 9serne. Det er væsener, som lever i harmonisk sameksistens med den sårbare natur på planeten.

Det viser sig sværere end som så for holdet nede på jorden at få Mie og Johannes hjem igen i deres rette alder, ligesom det ikke er nogen nem opgave at holde hændelserne skjulte for Bolette-Henriette og børnenes forældre.

I et forunderligt sci-fi-juleeventyr kæmper børn og voksne på tværs af de to planeter for at redde både sig selv og 9serne inden, det bliver jul.

Her er skuespillerne i Kometernes Jul og deres roller

Noor

portraet noor kometernes jul medvirk shireen rasool cgk25443 foto christian geisnaes
Noor Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Noor (13 år) er en super sporty pige, som elsker basketball og har et ekstremt veludviklet konkurrence-gen. Det driver hende langt, men spænder også ben for hende indimellem. Hun er meget ambitiøs og har en høj moral, da hun ikke bryder sig om at snyde. Hun er initiativrig og handlekraftig, hvilket gør hende til en, man gerne vil have på sit hold.

Noor spilles af Shireen Rasool. Shireen har tidligere medvirket i filmene ‘Sikke et cirkus: Det mystiske mysterium’ og ‘En helt almindelig familie’.

Elias

Elias (Bertil Karlshøj Smith) i 'Kometernes jul'.
Elias (Bertil Karlshøj Smith) i ‘Kometernes jul’. Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Elias (13 år) er storebror til Mie og Mathilde. Han synes, at Mie er virkelig irriterende, indtil hun forsvinder, og han opdager, hvor meget han egentligt holder af hende. Elias er kvik, men doven, og han er god til at optimere processer, så det kræver mindst mulig energi. Elias’ lette indstilling til alt gør ham sjov at være sammen med, og han lærer især gennem venskabet med Noor at arbejde sammen.

Elias spilles af Bertil Karlshøj Smith, der har medvirket i flere film og tv-serier, blandt andet ‘Håbet’, ‘Skammerens datter II – Slangens gave’, ‘Jagtsæson’ og ‘Julemandens datter 2 – Jagten på Kong Vinters krystal’ og ‘Buster’.

Mie (19 år)

Mie Kometernes Jul TV 2 2021 Julekalender
Mie Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Mie, som vi både møder som 12- og 19-årig i julekalenderen, er lillesøster til Elias og storesøster til Mathilde. Hun er spejder og elsker udeliv og praktiske opgaver og er meget ‘trial-and-error’-typen; hun tester gerne ting uden at tænke sig om. Mie er ikke særlig autoritetstro, men er altid eventyrlysten, positiv og har en optimistisk tilgang til alt. Da hun bliver 19, lærer hun dog også nogle andre følelser at kende – for eksempel jalousi.

Mie (19) spilles af Alice Finn Caspersen. Hun har gået på Det Kongelige Teaters balletskole i Odense, og hun har blandt andet været med i ‘Nøddebo Præstegård’ og ‘Peters jul’ på Odense Teater. Derudover har hun optrådt ved H. C. Andersen-festspillene i Den Fynske Landsby.

Mie (12 år)

mie anna frederikke heerlff christiansen cgk25820 foto christian geisnaes
Mie 12 år Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Mie (12) spilles af Anna Frederikke Heerulff Christiansen, der blandt andet har spillet Nellie i ‘Annie get your gun’ på Det Ny Teater og Matilda i ‘Matilda – The Musical’ på Malmø Opera.

Johannes (19 år)

portraet johannes kometernes jul medvirk oscar dietz nf 20210304 0338 foto henrik petit
Johannes (19 år) Foto: Henrik Petit/TV 2

Johannes, som vi både møder som 12- og 19-årig, gør aldrig noget forhastet og sætter sig altid grundigt ind i tingene. Han er bange for at fejle, og derfor er det bedre ikke at prøve. Han får ofte sig selv og andre på afveje, fordi han er bange for at træde forkert. Han vil hellere gå over åen efter vand, hvis det er mindre farligt. Johannes træder som 19-årig lidt ud af sin skal og viser sig at være mere modig, end han selv troede.

Johannes (19) spilles af Oscar Dietz. Oscar Dietz er kendt for sin hovedrolle som Pelle, der får superkræfter, i de tre ‘Antboy’-film. Han har også været med i flere teater- og musicalforestillinger, blandt andet ‘Peters jul’, ‘Love Never Dies’ og ‘Billy Elliot – the Musical’ på Det Ny Teater.

Johannes (12 år)

portraet johannes kometernes jul medvirk luca reichardt ben coker cgk13215 foto christian geisnaes
Johannes 12 år Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Johannes (12) spilles af Luca Reichardt Ben Coker. Luca Reichardt Ben Coker har været med i flere film, blandt andet ‘Villads fra Valby’, ‘Kidnapning’, ‘Julemandens datter 2 – Jagten på Kong Vinters krystal’ og ‘Smagen af sult’.

Anna

portraet anna kometernes jul medvirk molly egelind cgk14524 foto christian geisnaes
Anna spilles af Molly Egelind Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Anna er en yngre forsker i trediverne, som er meget dedikeret til sin forskning og ikke altid følger reglerne. Hun forsker på et projekt, der har meget lidt fremdrift, og derfor bliver hun ellevild over udsigten til at hjælpe børnene med deres projekt. Anna er lidt verdensfjern, hvilket gør, at hun ofte kommer i problemer, selvom hun er et geni. Hun er helt vild med jul på en Gertrud-Sand-agtig måde.

Anna spilles af Molly Egelind. Molly Egelind er uddannet på Skuespillerskolen i Odense i 2015 og har medvirket i tv-serier som ‘Håbet’, ‘Sygeplejeskolen’, ‘Mercur’ og ‘Heartless’. Hun har desuden haft roller i film som ‘Den skaldede frisør’, ‘Frit fald’ og ‘Okay’.

Panda-Søren

Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) i 'Kometernes jul'. Christian Geisnæs/TV 2
Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) i ‘Kometernes jul’. Christian Geisnæs/TV 2

Panda-Søren er i fyrrerne og en fysik-kemilærer, der er meget dedikeret til sit fag, men har meget lidt pædagogisk tæft, og derfor er hans timer ofte ragnarok. Han har altid den samme trøje på – en striktrøje, som hans kone strikkede til ham, inden hun døde, med et billede af en panda på. Panda-Søren er meget godmodig og lidt nervøst anlagt, men træder i karakter, når det er nødvendigt.

Panda-Søren spilles af Martin Greis-Rosenthal. Martin Greis-Rosenthal er uddannet fra Statens Teaterskole i 2004, og vi kender ham blandt andet fra tv-serier som ‘Krøniken’, ‘Badehotellet’, ‘Rita’ og filmene ‘Flammen & Citronen’, ‘Headhunter’, ‘Lev stærkt’, ‘Steppeulven’ og ‘9. april’.

Bolette-Henriette

Bolette-Henriette (Søs Egelind) i 'Kometernes jul'. Christian Geisnæs/TV 2
Bolette-Henriette (Søs Egelind) i ‘Kometernes jul’. Christian Geisnæs/TV 2

Bolette-Henriette er i halvtredserne og er daglig leder for AstroCampen. Hun brænder for både forskning og undervisning, men hun er måske ikke den fødte chef. Bolette-Henriette er meget entusiastisk, men ikke så god til at opdage, hvad der foregår omkring hende – eller altid træffe de rigtige beslutninger. Hun træder dog i karakter som leder, når der er allermest brug for det.

Bolette-Henriette spilles af Søs Egelind. Søs Egelind er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater og har været med i en lang række tv-serier, film og teaterforestillinger. Vi kender hende fra blandt andet ‘Lærkevej’, ‘Rita’, ‘Kongeriget’, ‘Søs og Kirsten’ samt film som ‘Den eneste ene’, ‘En chance til’ og – Far til fires vilde ferie’.

Mette

Mette (Lotte Andersen) i 'Kometernes jul'. Christian Geisnæs/TV 2
Mette (Lotte Andersen) i ‘Kometernes jul’. Christian Geisnæs/TV 2

Mette er forsker og i halvtredserne. Hun har været det eneste menneske på Planet 9 i ti år, og det har gjort hende en smule skør. Hun er ret så egoistisk og lettere manipulerende (blandt andet har hun fået 9serne til at behandle hende, som en dronning på planeten), men hun er dog god nok indeni – og en dygtig og klog allieret. Mettes store drøm er at forsones med sin søn Niels.

Mette spilles af Lotte Andersen. Lotte Andersen var en del af Dr. Dante-teatertruppen og har medvirket i en lang række forestillinger som ‘Gasolin’ og ‘Snedronningen’. Hun har også spillet med i tv-serier som ‘Forbrydelsen’, ‘Rita’, ‘Grethe’, ‘Sommerdahl’ og ‘Sygeplejeskolen’, og på filmlærredet har vi set hende i blandt andet ‘En kort, en lang’, ‘Solkongen’, Flaskepost fra P’ og ‘Ditte og Louise’.

Tanja

Lille Tanja (Dan Jakobsen) i 'Kometernes jul'.
Lille Tanja (Dan Jakobsen) i ‘Kometernes jul’. Foto: Henrik Petit/TV 2

Vi møder Tanja som både lille og stor. Tanja er en ekstra nysgerrig 9ser, som har lært at tale dansk, og som bliver børnenes gode ven og hjælper. Da hun på et tidspunkt sendes til jorden, bliver hun lille og må passes af Mathilde.

Tanja som lille spilles af Dan Jakobsen.
Dan Jakobsen er Danmarks mindste mand og har medvirket i ‘Den anden verden’, ‘Familien Jul’, ‘Familien Jul – i nissernes land’ og flere dokumentarprogrammer.

Tanja som stor spilles af Nicklas Søderberg Lundstrøm.
Nicklas Søderberg Lundstrøm er skuespiller og kendt fra blandt andet ‘The Rain’, ‘Efterforskningen’ og ‘Needle Boy’.

Viggo V

Kurt Ravn spiller Viggo V i Kometernes Jul
Kurt Ravn spiller Viggo V i Kometernes Jul Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Viggo V på 70 år er et teknisk geni og grundlægger af FlyCorp samt opfinder af FlyPhonen. I sine yngre dage var han en nysgerrig opfindertype, men i takt med, at FlyPhonen er blevet så populær, har han udviklet sig til at blive en grådig forretningsmand. Han er på overfladen venlig og charmerende, men når han virkelig er presset, skyr han ingen midler for at få det, han vil have.

Viggo V spilles af Kurt Ravn. Kurt Ravn er uddannet fra Statens Teaterskole har haft mange roller på teater, film og tv med roller som Røde i ‘Matador, ‘Anna Pihl’, ‘Tidsrejsen’ og film som ‘Far til fire’, ‘Gælden’ og ‘Happy Ending’. Kurt Ravn har også en musikalsk karriere med koncerter og udgivelser.

Tom

Tom (Adam Ild Rohweder) i 'Kometernes jul'.
Tom (Adam Ild Rohweder) i ‘Kometernes jul’. Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Tom er 30 år og ansat som en slags assistent direkte under Viggo V i FlyCorp. Tom løser alle de problemer, som opstår for Viggo. Selvom Tom ikke er lige så skarp som Viggo, har han sine egne ambitioner – han har nemlig gået og syslet med en opfindelse, og han drømmer om en dag at overtage Viggos job.

Tom spilles af Adam Ild Rohweder. Adam Ild Rohweder er uddannet fra Skuespillerskolen Ophelia i 2010 og har medvirket i en række danske spillefilm som ‘Fasandræberne’ og ‘Skammerens datter’. På tv har han medvirket i blandt andet ‘1864’, ‘Klaes the Roommate’ og ‘Kemohjerne’.

Kirsten

Kirsten (Laura Bro) i 'Kometernes jul'.
Kirsten (Laura Bro) i ‘Kometernes jul’. Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Kirsten, som er i fyrrerne, er mor til Mie, Elias og Mathilde. Hun er en kærlig alenemor, som elsker at julehygge og bare gerne vil have, at hendes børn har det rart. Kirsten er mild og god, men kan også skrue bissen på, når hun finder ud af, hvad der er sket med hendes børn.

Kirsten spilles af Laura Bro. Laura Bro er uddannet fra Statens Teaterskole i 2002 og har spillet en del teater, blandt andet ‘Trold kan tæmmes’, ‘At dø eller ikke dø’ og ‘Tørklædemonologerne’. På tv har Laura Bro medvirket i serier som ‘Herrens veje’, ‘Borgen’ og ‘Lykke’, og hun har også haft roller i film som ‘Fuglene over sundet’, ‘Du forsvinder’ og ‘Den skyldige’.

Mathilde

Mathilde (Kerstin Jannerup Gjesing) i 'Kometernes jul'.
Mathilde (Kerstin Jannerup Gjesing) i ‘Kometernes jul’. Foto: Christian Geisnæs/TV 2

Mathilde (7 år) er Elias og Mies meget fantasifulde lillesøster, som elsker bamser, dyr samt at finde på nye lege. Mathilde har især et tæt bånd med Mie, og da hun finder ud af, hvad der er sket med hendes storesøster, savner hun hende rigtig meget. Mathilde bliver i løbet af serien betroet flere vigtige opgaver, som hun går til med stort gåpåmod. Hun er måske nok den yngste, men hun er ikke lige sådan at slå ud.

Mathilde spilles af Kerstin Jannerup Gjesing, der tidligere har været med i tv-serierne ‘Noget om Emma’ og ‘Hånd i hånd’, kortfilmen ‘Ida’, og så spillede hun Busters lillesøster Ingeborg i filmen ‘Buster’.

Hvad er Planet 9 i Kometernes Jul?

Planet 9 er en fiktiv – men potentiel virkelig – planet, som ligger yderst i vores solsystem. Forskere mener, at den muligvis findes, men endnu er uopdaget. Planeten ligger lysår væk fra jorden, og i vores fortolkning er der en evig tåge på planetens overflade, som gør, at planetens beboere, 9serne, nogle behårede, godmodige væsner, bor i farverige huler under jorden.

Hvem synger Titelsangen i Kometernes Jul?

Titelsangen ‘God jul’ bliver sunget af Andreas Odbjerg.

Tekst og musik: Andreas Odbjerg, Daniel Thorup, Pitchshifters og Mads Julius Dyrst.
Kor: Anna Mose.

Komponist (original score/Kometernes jul): Jeppe Kaas.

Kometernes Jul – lågekalenderen og samlekort

Årets nye julekalender på TV 2 har naturligvis også en lågekalenderen kan købes fra mandag 11. oktober – overskuddet går til Julemærkefonden. Bag på de 24 låger gemmer der sig QR-koder, der giver adgang til masser af sjove aktiviteter og ekstra materiale, der gør os alle klogere på universet.

Lågekalenderen, der koster 45 kroner, kan købes i Spar, Bilka, Føtex, Meny, Min Købmand, Bog & Idé, Salling Stormagasin, BR, SuperBrugsen, Kvickly, Dagli’Brugsen, Fakta, Irma og Kontur.

TV 2 giver igen i år alle børn mulighed for at samle på julekalenderkort med motiver – denne gang fra ‘Kometernes jul’. Derudover findes et særligt samlealbum, hvor kortene kan indsættes, og børnene kan løse opgaver og tage på et juleeventyr, der fører dem helt ud i universet. Det bliver en rejse fuld af venskaber, fremmede planeter, venlige væsner – og selvfølgelig jul.

Samlekort og -album distribueres fra 12. november og frem til juleaften (så længe lager haves). For hver 100 kroner, man handler for i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen, får man en pakke med fire kort. I de samme butikker kan man købe samlealbummet for 40 kroner.

Hvor kan man se Kometernes jul?

Du kan se Kometernes jul på TV 2 Play fra 1. december 2021
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?

Læs også

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag

Back to top button