TV-Nyt

Ik´så mange penge

Dokumentar
8 maj 2023
DR TV


Ik´så mange penge

Fattigdom er måske et af de største tabuer i Danmark. I hvert fald for mange børn. Dokumentarfilmen, samt fire korte film med samme titel, kan ses på DRTV og DR Ultra 8. maj 2023.

Det er den p risvindende instruktør Ulla Søe der  står bag den nye dokumentarfilm: “Ik´så mange penge”, som følger børn i Danmark, der vokser op i fattigdom.

Omkring 55.000 børn i Danmark er fattige på en måde, hvor der ikke er råd til at gå til noget i fritiden eller til at invitere klassen med hjem til fødselsdag. Det er børn, som ikke har mulighed for at få de ting og oplevelser, som de fleste andre børn ser som noget helt selvfølgeligt.

De drømmer om at komme på sommerferie og kunne fortælle om oplevelserne til de andre i klassen, de kan ikke bare lige få overført en 50’er til centret efter skoletid, de inviterer sjældent venner med hjem til legeaftaler og føler ikke, at de ”ligner de andre”, når de ikke har computer, telefon, onlinespil eller det rigtige tøj.

Lotus, Isak, Mathias og Ida er nogle af de børn.

Det er deres historier, som fortælles i dokumentarfilmen Ik´ så mange penge og det er den formulering, som børnene selv bruger om deres situation. Det er historier, som handler om at være og føle sig anderledes, når man som barn ikke har det samme som andre børn.Ik´så mange penge viser fra et børneperspektiv, hvordan fattigdom er med til at gøre nogle børn til ’små voksne´, og at den sociale arv slår tydeligt igennem. Filmen giver også forskellige perspektiver på de negative konsekvenser af børnefattigdom, men viser samtidigt, hvordan ordninger i fodboldklubber, i organisationer, og forskellige kommunale initiativer kan hjælpe børn.

Instruktør Ulla Søe siger: ”Jeg var klar over, at det kunne være svært at finde børn, der ville stå frem. Igennem min søgning af børn og familier, der ville være med i filmen, oplevede jeg, at det er meget pinligt og tabubelagt at stå frem og sige, at man ikke har penge. Det handler for børnene ikke alene om pengene, men om alt det, der følger med: At føle sig anderledes og at være udenfor fællesskabet.”

Mange børn, der vokser op i fattigdom, står i en særlig sårbar livssituation, men jo mere andre børn kender til deres hverdag, og jo mere de oplever sig som forstået og inkluderet, jo mere vil det hjælpe dem til at klare sig på sigt, viser undersøgelser og indsigter fra fx Egmont Fonden. Børnene lever ikke blot med fattigdom, de lever også med en flovhed og et mindreværd, der følger med.

Ulla Søe siger: “Jeg håber, at det måske bliver nemmere for andre børn i samme situation at åbne op, bede om hjælp og føle sig mindre skamfulde. Men først og fremmest er det hensigten at nå de mange andre børn, som ikke har problematikken inde på livet, og som måske endda ikke er bevidste om, at fattigdom i dag findes. Indsigt i andre børns livsvilkår er fundamentet for den forståelse, som kan skabe grobund for forandret adfærd.”

Ik´så mange penge kan ses på DRTV og DR Ultra fra 8. maj.

Hvor kan man se Ik´så mange penge?

Du kan se Ik´så mange penge på DR TV fra 8. maj 2023
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: Pressemeddelelse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag

Back to top button