Streamingnyt

Guldtransporten

Viaplays første norske spillefilm ‘Guldtransporten’ er baseret på den sande og utrolige historie om nordmændene, der måtte stjæle Norges guld, før nazisterne fik fat i det i 1940. Filmen, med Jon Øigarden, Sven Nordin, Axel Bøyum og Ida Elise Broch i hovedrollerne, får premiere på Viaplay torsdag den 15. december.

Guldtransporten – det handler den om

Den kolde morgen den 9. april 1940 invaderede tyskerne Norge med klare mål for øje: Kongen, regeringen, at kontrollere kysten, jernmalmen og de norske guldreserver. Samtidig fik en sekretær, en berømt forfatter fra Bergen og 30 soldater en yderst vigtig og hemmelig mission: Red Norges guld.

Viaplays nye blockbuster ‘Guldtransporten’ er netop baseret på denne utrolige historie om modstandsheltene, der i al hemmelighed skulle redde de norske guldreserver med tyske soldater lige i hælene.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Jon Øigarden (Exit) spiller folketingssekretæren Fredrik Haslund, som blev sat i spidsen for den farlige ekspedition. I løbet af et par kaotiske timer på besættelsesdagen samlede han en ret tilfældig gruppe mennesker, som ikke havde nogen militær uddannelse: Søster Nini, bankbetjenten, lastbilchaufføren og tidens måske største norske berømthed, digteren Nordahl Grieg. Alle skulle snart begive sig ud på en farefuld rejse, der var helt afgørende for Norge som nation. På to måneder skulle rejsefølget på en landsdækkende tur med 50 tons guld. Fra Oslo via Hamar til Lillehammer, videre til Dombås og Åndalsnes, og derfra til Molde og videre til Tromsø, inden guldet kunne sejle sikkert ud med de allierede som vagter.

– At træde ind i rollen som Fredrik Haslund, en tilsyneladende almindelig mand, der får en ekstraordinær opgave, fascinerede mig meget. Disse mennesker vidste ikke, hvad de stod over for. At skulle transportere 50 tons norsk guld i depot med tyskerne i hælene er en formidabel bedrift. Det er en vidunderlig historie, som jeg er utrolig glad for at blive fortalt. For mig som skuespiller har det været en utrolig interessant og spændende udfordring, siger hovedrolleindehaver Jon Øigarden.

På rollelisten er foruden Jon Øigarden (Exit), Sven Nordin (Wisting, Valkyrien, Børning), Axel Bøyum (Headhunters, Delete Me, Home Ground), Ida Elise Broch (Fenris, Hjem til jul), Morten Svartveit (Home Ground, Pørni), Eivind Sander (Nissene på låven, Næste sommer) og den schweiziske stjerne Anatole Taubman (Quantum of Solace, Captain America) har centrale roller i filmen.

Bag ‘Guldtransporten’ står instruktør Hallvard Bræin (Børning-filmene). Han lover seerne et historisk spændingsdrama, som fortælles med varme og glimt i øjet.

– Alle, der var med til at lave ‘Guldtransporten’ både foran og bag kameraet, har vist et sindssygt stort engagement. Det føltes, som om vi havde at gøre med den virkelige begivenhed, der skete under besættelsesdagene i 1940. Det har sat sit præg på filmen, og jeg glæder mig rigtig meget til at vise den for offentligheden. Guldtransporten er baseret på virkelige begivenheder, og historien er virkelig utrolig. Da den tyske besættelsesmagt invaderede vores land, begyndte en operation, der var så dårligt forberedt, at det grænser til det absurde. 50 tons guld skulle reddes. Med Norges allerbedste skuespillere foran kameraet er ‘Guldtransporten’ blevet en film, jeg er rigtig stolt af, siger Hallvard Bræin.

‘Guldtransporten’ er lavet af produktionsselskabet 74 Entertainment med producenterne Jørgen Storm Rosenberg og Kjetil Omberg. Manuskriptforfattere er Thomas Moldestad og Jørgen Storm Rosenberg. Fotograf er Oskar Dahlsbakken. Ansvarlig producer for Viaplay Group er Tanya Nanette Badendyck.

Guldtransporten trailer Viaplay
Guldtransporten trailer Viaplay

Guldtransporten

Film | Drama, Thriller | 2022
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: Viaplay Group presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Back to top button