TV-Nyt

Gåden om Odin

Dokumentar

Historiker Cecilie Nielsen tager på en opsigtsvækkende jagt ind i vores fælles fortid. For der er noget, hun undrer sig over: Er det virkelig Jesus, man ser på Harald Blåtands Jellingsten, selve Danmarks dåbsattest, og som findes på første side i vores pas? Det er en jagt, der leder hende ind i en mørk og dyster fortid – Odins fortid. For måske spiller den gamle gud en langt større rolle for Danmarks begyndelse, end vi før har troet.

Sammen med landets førende arkæologer og forskere inviterer Cecilie Nielsen danskerne med på en opsigtvækkende jagt på ‘Gåden om Odin’. For hvem var Odin, og hvad kan sporene om Odin sige om begyndelsen af vores danmarkshistorie?

Cecilie Nielsen rejser i seks afsnit rundt i Danmark, Norge, Sverige, Island og til Rom for at bringe os tættere på 500-tallets folk og verdenssituation.

– Gåden om Odin er lidt som at lægge et puslespil, hvor vi ikke nødvendigvis har alle brikkerne, men hvis vi stykker de kilder, vi har sammen, opstår der alligevel et billede. I programmet har jeg forsøgt at dykke ned i mange forskellige forskningsresultater og kilder, som på hver deres måde kan bidrage til at fortælle os mere om, hvordan Odin spillede en rolle blandt den herskende klasse, da det, vi kender som Danmark i dag, samler sig i 500-tallet. At vi så i sidste afsnit af programmet står med en afgørende brik, som afsløres direkte foran øjnene af mig og seerne, er helt vildt. Vi er simpelthen vidner til, at danmarkshistorien bliver skrevet om på allerførste parket, siger Cecilie Nielsen, historiker og vært for ‘Gåden om Odin’.

Verdens ældste indskrift af Odin er det mest spektakulære runefund siden guldhornene

‘Gåden om Odin’ havner i et historisk tv-øjeblik, hvor danskerne kommer helt tæt på en unik opdagelse blandt skriftforskere.

Det er Nationalmuseets runolog og skriftforsker Lisbeth Imer, der sammen med sprogforsker Krister Vasshus gør opdagelsen, og sammen med arkæolog og forskningschef på Vejlemuseerne Mads Ravn, bekræftes det, at guldbrakteaten fra Vindelev er et meget spektakulært runefund.

Opdagelsen er verdens ældste indskrift med navnet Odin. På brakteaten indgår sætningen ’Han er Odins mand’ og henviser til brakteatens portræt af en ukendt konge eller stormand som måske havde (kalde)navnet ’Jaga’ eller ’Jagaz’. Det betyder, at guderne, som vi kender fra nordisk mytologi, allerede var kendt i begyndelsen af 400-tallet.

– Med dette fund er Vindelev-skatten endnu mere spektakulær. Brakteaten, hvor Odins navn er nævnt, fører nordisk mytologi tilbage til begyndelsen af 400-tallet, og det er ikke set før i verdenshistorien. Jeg har ikke set så spektakulær en indskrift på et dansk fund siden guldhornene – det er en af de længste indskrifter, vi har fra hele jernalderen i Danmark, siger Lisbeth Imer, hvor Krister Vasshus påpeger fundets unikhed:

– Det er en kæmpe opdagelse. Det er yderst sjældent, at vi finder så lange runeindskrifter, og denne gang giver det ikke kun noget for sprogforskningen, men også for religionshistorien. Vi kan forstå indskriften sådan at kongen eller høvdingen har brugt Odin til at give sig selv guddommelig legitimitet til at styre sit folk, siger Krister Vasshus, der har specialiseret sig i ældre sproghistorie i Skandinavien.

Brakteaten udstilles lige nu på Nationalmuseet. Alle seks afsnit af DR2-dokumentarserien ’Gåden om Odin’ kan ses på DRTV allerede i dag, onsdag, hvor første afsnit også kan ses på DR2 klokken 21.00.

Hvor kan man se Gåden om Odin?

Du kan se Gåden om Odin på DR TV fra 8. marts 2023
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: DR presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


Få 12 måneder til 8 måneders pris - Spar over 33% rabat på årsabonnement! SkyShowtimeAnnonce

Back to top button