StreamingnytYouSee

Felix og Åmanden

Snart genopliver YouSee, Gyldendal og Nationalmuseet en del af dansk historie, når startskuddet lyder på et fælles halloween-univers om sagnvæsner målrettet de danske børnefamilier. Universet består bl.a. af serien ’Felix og Åmanden’, der handler om den 12-årige Felix og hans klassekammerat Siff, der på en klasseudflugt til Nationalmuseet ender med at blive hvirvlet ind i et spind af mystik, usynligheds-besværgelser og hypnotiserende fløjter. Serien udkommer op til halloween, og hos YouSee håber man, at den kan samle de danske familier om en højtid, der endnu ikke er skabt en tv-tradition om herhjemme.

”Felix og Åmanden er den første familieserie, YouSee producerer, og vi kom hurtigt frem til, at det kunne være spændende at arbejde med at overføre konceptet tv-julekalender til en ny højtid. Halloween er en højtid, vi de senere år har taget til os fra USA, men vi har kendt Allehelgensaften i Danmark i flere hundrede år. Derfor har det også været vigtigt for os, at fortællingen ikke kun bygger på en amerikansk Halloween-tradition, men er baseret på dansk kultur og historie,” fortæller Kim Poul Christensen, mediedirektør i Nuuday.

Felix og Åmanden – det handler den om

Historien handler om den 12-årige Felix der på ekskursion på Nationalmuseet med sin 6. klasse ender han sammen med klassekammeraten Siff nede i museets kælder, hvor de finder et hemmeligt rum fyldt med alskens ting fra de sagnvæsener, man i Danmark engang troede på. Da Felix støder ind i en reol, falder en lille fløjte ned i hans taske uden han ser det. Da Felix kommer hjem, opdager han fløjten og finder ud af, at han kan hypnotisere folk ved at spille på den – og vækker samtidig Åmanden fra 143 års dvale. Sammen må Felix og Siff prøve at stoppe ham, mens han med hastige skridt kommer nærmere og nærmere. Åmanden vil have sin fløjte tilbage, og så vil han hente 143 af byens borgere, én for hvert år, han ikke har spist et offer.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Medvirkende: Noah Storm Otto (Felix), Ida Bendix Skelbæk (Siff), Victor Rosendahl Madsen (Tommy), Esben Dalgaard (far), Mathilde Norholt (mor), Jonas Schmidt (Carlo), Arthur Schmidt (Markus), Christina Bech (skolelærer), Wahid Sui (vagt), Vito Skjold Haven (Thorbjørn)

Serien består af seks afsnit af ca. 15-20 min. varighed

Et samarbejde mellem YouSee, Nationalmuseet og Gyldendal

Ønsket med samarbejdet har været at skabe et samlet Halloween-univers, der på én gang både kan underholde og lære børn og unge noget om en del af den danske kulturarv om sagnvæsner, der på mange måder er gået i glemmebogen. Mens YouSee altså har produceret serien, har Nationalmuseet bidraget med vigtig historisk rådgivning og lagt lokaler til, ligesom de afholder halloween-aktiviteter under samme tema, og en af Gyldendals bedste og mest populære børne- og ungdomsforfattere, Kenneth Bøgh Andersen, har skrevet både manuskript til tv-serien samt børnebogen ’Felix og Åmanden’.

”Med Felix og Åmanden har Kenneth Bøgh Andersen skabt et univers baseret på de danske gamle sagnvæsner med Åmanden i front, som uden problemer kan måle sig i uhygge med amerikanske Halloween-monstre,” siger Lotte Hjortshøj, forlagschef for Børn og Unge på Gyldendal og fortsætter:

”Samtidig har samarbejdet med Nationalmuseet og YouSee gjort det muligt at arbejde med flere aspekter af Kenneths historie om Felix og Åmanden og få den ud og leve i forskellige formater. Og det er det, vi som forlag er sat i verden for: at hjælpe med at få gode historier ud til børn og unge.”
Hos Nationalmuseet ser direktør Rane Willerslev frem til at bringe de danske sagnvæsner til live.

”Halloween, som vi kender det i dag, er en forholdsvis ny tradition i Danmark. Men det er ikke så længe siden, at vi troede på sagnvæsner, som vi lænede os op ad for at begribe døden, mørket og alt det, vi var bange for. Mange af væsnerne hører vi ikke så meget om længere, og det er en skam, for det er en vigtig del af vores kulturarv. Derfor er Halloween en oplagt lejlighed til at få helhesten, gravsoen, varulven og mange andre ud af gemmerne,” siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

Erfaren forfatter og instruktør på holdet

Forfatteren Kenneth Bøgh Andersen, der blandt andet har skrevet bogserien om superhelten Antboy, Den store djævlekrig og flere andre populære børne- og ungdomsbøger har skrevet manuskriptet til ’Felix og Åmanden’. I instruktørstolen sidder Christian Grønvall, som bl.a. har instrueret julekalenderne ’Tinka og Kongespillet’ og ’Tinka og Sjælens spejl’, og dermed er det ikke nyt for ham at arbejde med serier, der tager afsæt i en højtid. Alligevel er det en spændende proces at instruere en Halloween-serie til børn.

”Universet i ’Felix og Åmanden’ er sammensat af to hovedkomponenter – uhygge og humor. Men universet er intet uden dem begge. Man skal forestille sig, at der for hver en forskrækkelse, hvert et gys, er en ventil med et grin eller en lettelse. Åmanden repræsenterer alt det uhyggelige, overnaturlige og mystiske, mens hovedpersonen Felix er en ganske undseelig fyr, som gradvist udvikler sig til at blive mere modig i takt med, at fortællingen skrider frem. Jeg glæder mig over at være en del af dette projekt, hvor jeg igen skal være med til at skabe kvalitetsindhold til hele familien,” fortæller Christian Grønvall.

Felix og Åmanden - trailer
Felix og Åmanden - trailer

Felix og Åmanden

Serie | Dansk
LoadingTilføj Favoritlisten Favoritliste
JustWatch – Hvor kan det streames?
Kilde: YouSee presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


SkyShowtime 39 kr Annonce

Back to top button