Podcast er for alvor ved at slå an i Danmark
Podcastmediet er for alvor ved at slå an i Danmark. Flere og flere bruger det – ikke mindst den yngre del af befolkningen, fremgår det af rapporten ’Medieudviklingen 2017’, som DR Medieforskning er klar med sidst i januar.
Hvor det de seneste år har været under hver tiende, der podcastede ugentligt, var tallet 15 procent i andet halvår af 2017.
”Det er især i den yngre del af befolkningen, at podcast vinder frem. 16 procent af teenagerne bruger podcasts hver uge, og blandt de 20-39-årige er niveauet 25 procent. Omvendt er der kun fem procent af befolkningen over 60 år, som gør det,” siger lederen af DR Medieforskning, Dennis Christensen.
Han mener, at podcastmediet for alvor er ved at modnes i Danmark.
”I starten var de fleste danske podcasts radioprogrammer, som havde været sendt i radioen, men nu opstår der selvstændige formater – for eksempel fodboldpodcasten Mediano eller Politikens samarbejde med Third Ear. DR eksperimenterer også med nye formater, som ikke nødvendigvis bliver sendt i radioen, men som alligevel kommer bredt ud. Et godt eksempel på det er podcasten om ’Dobbeltmordet’ (på Peter Bangs Vej på Frederiksberg, red.), som lige nu er hentet 73.000 gange pr. afsnit, eller radiodrama skabt direkte til podcastmediet. For eksempel er hvert afsnit af radiodramaserien ’Equinox’ blevet hentet cirka 31.000 gange,” siger Dennis Christensen.
De to største aktører på det danske podcast-marked er DR og Radio24syv. DRs podcast bliver hver uge anvendt af otte procent af befolkningen, mens Radio24syv bruges af fem procent ugentligt.
Får fat i ny generation
”Det antyder, at podcast fortsat står stærkest i forhold til taleradiogenren, og podcast er desuden en mulighed for at lyttere kan få det hele med. Podcastbrugerne er generelt en kende yngre end de traditionelle radiolyttere, så på den måde kan man godt sige, at udviklingen i disse år er med til at sikre arvefølgen for taleradioen i Danmark,” mener Dennis Christensen.
Sammenlagt er downloads af podcastindhold fra DR – hvad enten det har været sendt i radioen, eller er lavet som selvstændige podcasts, steget med cirka syv procent i 2017 i forhold til 2016.
”Noget af det seneste, vi har set på podcastmarkedet, er, at der har været sponsorater af gamle kendinge som blandt andre ’Monte Carlo’-drengene og Anders & Anders – tidligere kendt som ’De Sorte Spejdere’. Det skal blive interessant at se i de kommende år, om det bliver vejen frem for podcasts på det kommercielle marked,” siger Dennis Christensen.