Branche-Nyt

Pejlevognen fylder 50 år

Netop i dag 18. november, så er det 50 år siden, DR første gang sendte pejlevognen på gaden. Det var Aalborg, der fik besøg som den første by.

Den første pejlevogn var et et folkevognsrugbrød som blev sendt på gaden i Aalborg i 1969 på Rønnevej, Golfparken og Tovesvej.

Idéen kom fra England

Ideen til pejlevognen fik DR efter en rejse til England, hvor BBC’s såkaldte ’detector vans’ kørte rundt med antenner på taget og fangede sortseere i stor stil.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Op igennem 1960’erne var antallet af TV-seere vokset i Danmark, men samtidig begyndte der at komme mange sortseere. Det betød, at DR gik glip af rigtig mange licenskroner om året, så noget måtte man gøre.

I det første år med pejlevognen kom der omkring 15 millioner kroner ekstra i licenskassen.

Pejlevogn Axel Strøbye
Foto: Gregers Nielsen

Pejlevognene blev jævnligt brugt i DR’s licenskampagner i 1970’erne og 1980’erne. For eksempel var skuespilleren Axel Strøbye én af nøglepersonerne i en kampagne i 1985, mens skuespilleren Helge Kjærulff-Schmidt var det i ‘Den store Bastian’-licensfilm i 1973, hvor han læste nye tekster af forfatteren Johannes Møllehave op. Også TV-Avisens journalist Flemming Madsen var én af de centrale navne i kampagnerne i start-1980’erne.

Slut med pejlevognen i 1990 og slut med licens i 2021

Den sidste pejlevogn kørte i 1990, efterhånden som der kom meget teknisk udstyr i de danske hjem, blev pejlevognenes mulighed for at opfange signaler også forstyrret. Men der er stadig licensinspektører, som bevæger sig rundt i landet.

DR er lige nu i en overgangsfase, hvor det politisk er vedtaget, at licensen skal udfases år for år, så den fra udgangen af 2021 bliver betalt over skatten.

Kilde: DR

Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button