Canal DigitalViasatBranche-NytHDTV

Parabolejere går glip af TV 2 Fri og Canal8 i HD kvalitet

parabol uden HD udgaver
Har du parabol får du ikke alle HDTV kanaler

Den 5. maj åbner den nye TV 2 kanal, TV 2 Fri. Kanalen bliver udbudt i en HD udgave, men er du parabolejer, så får du dog kun TV 2 Fri i SD kvalitet.

Både Canal Digital og Viasat tilbyder TV 2 Fri fra 5. maj, men hos begge udbydere bliver det kun i SD udgaven. Når Canal8 Sport HD starter 3. juni bliver den heller ikke at finde hos hverken Canal Digital eller Viasat indtil videre. Tidligst engang i 2014 kommer Canal8 HD hos Canal Digital.

Det er ikke nyt at parabolejere må nøjes med SD udgaver.

Kanalbytte aftalerne omkring Canal 8 og 9 / TV3 mellem Viasat og Canal Digital indeholder heller ikke HD udgaverne. Du kan således ikke se Canal 9 i HD kvalitet hos Viasat og heller ikke se TV3 HD hos Canal Digital.

Bemærk Canal8 er siden kommet i HD hos Canal Digital

HDTV på Parabol kontra Kabel-TV

Der er flere grunde til at paraboludbyderne nøjes med SD udgaver. At sende HD udgaver af tv-kanaler kræver mere plads på satellitten end SD, og mere plads koster flere penge. Canal Digital og Viasat leverer visse af sine kanaler til alle de nordiske lande og her er en HD udgave mere økonomisk, end når det gælder kanaler, der kun sendes til Danmark, som f.eks. TV 2 Fri. Det kan f.eks. ses i at Canal Digital fra 30. april tilbyder Travel Channel HD, en kanal der ikke kun sendes til Danmark.

På kabel-tv har både Stofa og YouSee nu sagt farvel til MPEG-2, og dermed behøver man ikke længere at sende både en SD og HD udgave af kanalerne, men kan nøjes med HD udgaven. På parabolmarkedet forholder det sig anderledes. Specielt hos Viasat er der mange kunder uden HDTV bokse, og her skal der så sendes dobbelt for at kunne tilbyde både HD og SD udgave. Viasat valgte dog fornylig at lancere Sky Sports News udelukkende i en HD udgave, men det er naturligvis heller ikke en bred kanal som TV 2 Fri.

TV 2 Fri kommer faktisk i MPEG-4 SD hos Canal Digital, og det kræver derfor en HD tv-boks at modtage kanalen, også selv om den ikke sendes i HD. Der er også manglende kapacitet på 1 grad vest pt.

Er HDTV et must for dig, så må rådet derfor pt. være, at du om muligt vælger kabel-tv.

Du kan få et overblik over HDTV kanaler fordelt på danske tv-udbydere i vores HDTV kanaloversigt

I samme kategori

Back to top button