Parabol guides

Parabol udstyr – Hvad skal jeg købe?

feature parabolkoeb

I denne artikel vil jeg se nærmere på hvad der afgør, hvilket udstyr du skal investere i, hvis du ønsker at modtage parabol tv.

Forskellige kodningssytemer og interaktive styresystemer, gør det ikke let, når du skal vælge digitalmodtager. Lad valget afhænge af hvad du vil se. Lige nu er det ikke muligt at få én digital modtager til det hele.

Modtagere i forbindelse med abonnement

En del digital modtagere sælges eller lejes ud sammen med et abonnement. Disse er som oftest tæt knyttet til den enkelte udbyder der kontrollerer kanalpladsernes placering. De har ofte begrænset kanalkapacitet og er i større eller mindre grad kun beregnet til den enkelte udbyder. Er du kun interesseret i at være abonnent og modtage Canal Digital eller Viasat’s pakker, kan du sagtens anvende disse modtagere. Situationen pt. betyder, at du skal have to modtagere, såfremt du både ønsker at modtageCanal Digital og Viasat kanaler.

Modtagere og kodningssystemer

De to skandinaviske betalingstvudbydere Canal Digital og Viasat benytter kodningssystemerne Conax og Videoguard.

Du skal have en godkendt modtager for at kunne abonnere på kanaler hos disse to udbyder.

Modtagere med indbygget optagelsesmulighed via en harddisk

En mulighed i dag er også modtagere med indbygget harddisk, som fungerer som optagemedie. Hermed har du mulighed for at optage programmer, tidsforskyde mm. Du skal være opmærksom på at lagerkapaciteten er begrænset, så harddisken skal ikke ses på samme måde som et videobånd. Ønsker du at gemme noget permanent er videoen eller en DVD-optagere stadigvæk det ideelle, men modtagere med harddisk giver dig en klar fordel, hvis du ofte ønske at se programmer forskudt fra de tidspunkter de sendes.

Modtagere til ukodede kanaler

Er du udelukkende interesseret i gratis tv (ukodet kanaler), kan du finde en del prisbillige modtagere på markedet til dette formål. De billigste ligger fra omkring 600 kr. Sørg dog for at købe en med rigeligt med kanalpladser (3000 eller mere). Du kan finde masser af ukodede kanaler på Astra og Eutelsat satelliterne. Se her på Lyngsat for en oversigt. I visse tilfælde kan nogle af de modtagere Canal Digital eller Viasat tilbyder, også benyttes til ukodede kanaler på andre positioner, men det er langt fra altid tilfældet. Ofte er de begrænset til 1 satellitposition, eller egner sig på anden måde ikke til andre kanaler.

Hvilken parabol skal jeg købe?

Størrelsen på den parabol du skal købe skal passe til den/de satelitter, du ønsker at modtage signaler fra. Satelitterne har forskellige sendestyrker og dækkeområde.

De skandinaviske positioner er 1 grad vest og 5 grader øst. Her er størrelsen 70 – 85 cm. anbefalet for modtagelse fra begge positioner. Du kan nøjes med mindre, hvis du udelukkende ønsker 5 grader øst. Af andre satelitter kan nævnes Astra 19,2 øst 60-70 cm., Hotbird 13 øst 75-80 cm. Astra 28,2 øst 70-80 cm for en del kanaler andre kanaler en noget større parabol.

Der er med et 6 graders sidebeslag mulighed for at modtage 1 vest og 5 grader øst på samme parabol.

Der er også multiparaboler på markedet der er optimeret til modtagelse fra flere satellitpositioner. F.eks. kan nævnes Force Toroidal og Gemini Raven parabolerne. Med disse kan du modtage signaler fra op til 5-6 forskellige satellitpostioner.

Hvilken LNB skal jeg købe?

Til modtagelse af det fulde frekvensbånd skal du anvende en universal-lnb. Det er standarden i dag, så langt de fleste er sådanne. Der angives ofte støjtal for lnb’er, disse skal i teorien være så lave som muligt, men i praksis erder meget lidt at hente på at bruge ekstra penge på et påstået lavt støjtal.

Er man flere der vil dele om samme parabol, kan der fåes lnb’er med flere udgange. Twin universal lnb’er er ganske almindelige på markedet, og der fåes også med 4 eller 8 seperate udgange. Hver udgang kan så tilsluttes til den enkelte modtager.

DiSEqC hvad er det?

De fleste modtagere har kun én indgang til lnb tilslutning, så hvis du ønske modtagelse fra flere satelitter på samme modtagerboks, skal du have fat i en omskifter. Den der skal bruges er en DiSEqC omskifter, som er en boks der placeres ude ved parabolen. DiSEqC fåes med 2 eller 4 lnb indgange. På DiSEqC boksen tilsluttes kabler fra lnb’erne, og via opsætning på din modtager sendes der er styringssignal ud til DiSEqC omskifteren, der så kan vælge den rette lnb, der skal modtages signal fra. Bemærk at det er ikke så mange Canal Digital eller Viasat modtagere der understøtter DiSEqC.

Hvilket kabel og stik skal jeg bruge?

Til forbindelse fra lnb til modtager skal du benytte et afskærmet 7mm coaxkabel. Skal kablet graves ned, bør du købe specielt jordkabel til dette formål. Kablet forbindes til modtager og lnb med f-stik. Ved lnb’en skal derfugtbeskyttes omkring kabel og stik. Dette gøres bedst med selvvulkaniserende tape. Benyt helst ikke gummihætter, de holder ikke længe og kan så gøre ondt værre ved at holde på fugten.

Vi har nu været igennem købsguiden, du har forhåbentligt fundet det rette udstyr der passer til dine behov, så du nu er klar til at installere udstyret.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard