TV-Nyt

Overblik: Sådan fejrer DR TV 2020 julen og nytåret

Med coronaens greb om landet er der meget, der ikke bliver, som det plejer i julen 2020. Til gengæld skruer DR på tv, radio og streamingtjenesten DRTV op for fællesskabet og hyggen omkring jul og nytår.

Værter juleaften og nytårsaften

Juleaftensdag, den 24, december, kommer tv-vært og chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber således til at lægge op til ’Danmark synger julen ind’. For i et særligt år, hvor en del har udsigt til at være mere adskilte og alene end ellers, gør DR ekstra meget ud af, at ’der er nogen hjemme’ på skærmen og med til at holde folk ved selskab.

Phillip Faber kan hele juleaftensdag ses på skærmen, hvor han binder programmerne sammen på DR1. Den rolle får Tina Müller og Mads Steffensen nytårsaftensdag, hvor de holder seerne ved selskab gennem årets sidste dag, den 31. december.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Den 24. og 31. december vil henholdsvis en særudgave af ’Aftenshowet’ og ’Nytårsaften direkte’, som lægger op til Dronningens nytårstale, også være med til at sprede hygge på skærmen.

Det magiske juleværksted

’Det magiske juleværksted’ bliver sendt om eftermiddagen klokken 15.00 alle adventssøndage frem mod jul.

Her bliver Timm Vladimir vært i de direkte programmer, der både leverer god stemning og julehygge og forslag til, hvordan særligt børnefamilier kan lave aktiviteter sammen og hver for sig i en tid, hvor luciaoptog, julebanko og juleafslutning med gymnastikholdet er aflyst.

Danmark synger julen ind

Ved ’Danmark synger julen ind’ samles en række kor i DR Koncerthuset, og sammen med seerne synger de julen i gang – samtidig med at det første lys bliver tændt i adventskransen.

Programmet bliver sendt live på DR2 den 29. november klokken 20.00, og i år er der to nye værter på udsendelsen. Det er P2-vært og holdkaptajn i ’Den Klassiske Musikquiz’ Mathias Hammer og sangcoach Katrine Muff, som seerne mødte tidligere i år i udsendelsesrækken ’Syng med – fra skrål til skønsang’ på DR1.

Fællessang – hver for sig

Fredage klokken 20.00 på DR1 frem til og med 18. december Phillip Faber og Mads Steffensen fortsætter også fællessangen i julemåneden med en perlerække af Danmarks dygtigste kunstnere og nye talenter, som alle glæder sig til at synge sammen med danskerne hjemme i stuerne. Og det er selvfølgelig helt oplagt, at Danmarks største syngende fællesskab fredag aften også stemmer i med både gamle og nye julesange.

Klar til jul – Knas, klip og kager

15. december klokken 20.30 på DR1

Der skal julehygges med gløgg og konfekt, når de to tv-kokke Louisa Lorang og Gorm Wisweh gør os klar til jul. Gorm Wisweh fordyber sig i gløgg og æbleskiver, mens Louisa Lorang giver fif til at lave indbydende og nem konfekt lige til at hænge på juletræet. Se det allerede fra den 10. december klokken 06.00 på DRTV.

DR’s Store Juleshow

19. december klokken 20.30 på DR1

Julen er for alle sanser: Man kan smage julen, høre julen, dufte julen, se og føle den. Det er temaet for årets store DR-juleshow, hvor årets værtspar Silja Okking og Martin Brygmann går tæt på alle sanserne og finder ud af, hvad der sker i hjernen, når vi for eksempel dufter til kanel og straks får klare minder om mormors varme stuer og lækreste hjemmebag. Og kan man snyde sanserne og gøre et sommerhit til et ægte julehit? Det er en af de ting, som Martin Brygmann har sat sig for at undersøge.

Det hele sker selvfølgelig med hjælp og inspiration fra en perlerække af gæster og store danske artister på scenen i DR Koncertsalen.

Det er første gang, Silja Okking er vært ved juleshowet. Til det siger hun: – Jeg glæder mig som et lille barn til at være en del af juleshowet, der skal sprede varme, musik, magi og glæde. Det er virkelig noget, vi har ekstra meget brug for lige nu. DR’s Store Juleshow kommer ikke udenom Covid-19, som har slidt på optimismen. Men det vil Ole Henriksen, der er Danmarks største superspreder af livsglæde, gøre noget ved. Han kommer med gode råd – også til nye måder at mødes på under misteltenen, når vi hverken må kysse eller kramme. Undervejs i showet vil der også være noget for den sjette sans – den med tro og overtro og magi, som sikrer, at julen i år bliver om muligt endnu mere magisk, end den plejer at være. (Optages med publikum 5. december)

Julehilsen til Grønland

20. december klokken 21.45 på DR1

Tine Gøtzsche er vært, når DR atter byder velkommen til det traditionsrige program med julehilsner mellem Danmark og Grønland, som har været sendt helt siden 1932 – først i radioen, og fra 1983 også på TV. Showet bliver sendt fra Studie 2 i DR Koncerthuset. Musikken leveres blandt andre af Nive Nielsen and The Deer Children, Det Unge Vokalensemble – et dansk kor, der synger på grønlandsk, samt bandet Suluit med Nukaka Coster-Waldau som forsanger. (Optages i DR Koncerthuset den 17. december)

– Det er første gang, jeg skal være vært på ’Julehilsen til Grønland’, og det ser jeg virkelig frem til. Jeg har altid syntes, der var noget dragende ved Grønland, og jeg glæder mig til at beskæftige mig nærmere med programmet.

– Det er en traditionsrig udsendelse, som jeg har set mange gange, og jeg har altid syntes, det var et bevægende program, der minder os om, hvor meget forbindelsen mellem Danmark og Grønland betyder. ’Julehilsen til Grønland’ fortæller os også om nogle af de følelser og tanker, mange har, når de ikke kan fejre julen sammen med dem, de har kær.

På et enkelt punkt er Tine Gøtzsche på forhånd lidt bekymret for sit værtskab:

– Jeg håber ikke, jeg kommer til at skuffe nogen, fordi jeg ikke kan grønlandsk, som mange af mine forgængere har kunnet. Faktisk har jeg heller ikke været i Grønland, men jeg har altid haft meget lyst, så man kunne da håbe, at mit arbejde med programmet får sat ekstra skub i de planer, siger hun.

Jul på Kastaniegården

23. december klokken 20.00 på DR1

Op mod jul bliver der smedet murankre og røget kød, inden familien besøger Frilandsmuseet Hjerl Hede. Her lærer Frank Erichsen at lave træsko, og familien følger med i tilblivelsen af både rugbrød og vaniljekranse på museets gamle bageri. Hjemme på Kastaniegården bager Frank norsk fladbrød og laver den norske julespise – pindekød, så familien kan smage. Se programmet allerede fra den 10. december klokken 06.00 på DRTV.

Juleaftensgudstjeneste, direkte fra Risskov Kirke

24. december klokken 14.45 på DR1

Prædikanten er sognepræst Hanne Marie Houkjær. Vært på DR1 er Anders Laugesen, der også taler med gæster uden for kirken før gudstjenesten. Risskov Kirke har en kort, men særpræget historie. Oprindelig blev kirkebygningen opført som en stor, herskabelig rødstensvilla for chokoladefabrikant Frits Clausen og frue. I 1922 blev det store hus bygget på en bakketop med herlig udsigt over Aarhus Bugt, Mols Bjerge og Riis Skov. Fru Marie Clausen havde inden sin død givet udtryk for, at hun ønskede at skænke villaen til den forestående kirkesag i området. Hendes arvinger opfyldte dette ønske, samtidig med at de skænkede betydelige beløb til ombygning og indretning af villaen til kirke.

Gudstjeneste juledag – fra Risskov Kirke

25. december klokken 10.15 på DR1 og klokken 14.00 på DR2

Prædikanten er Esben Thusgård. Julegudstjenesten den 25. december bliver både sendt på DR1 klokken 10.15 og igen på DR2 klokken 14.00, så så mange som muligt har chancen for at se med.

Den store jule- og nytårsbagedyst

25. december klokken 20.00 på DR1 og 1. januar klokken 20.00 på DR1

Den store jule- og nytårsbagedyst byder i år på et gensyn med alle 10 deltager fra årets bagedyst, og de deltager i makkerpar: Lena og Wissam, Katrine og Max, Lars og Morten, Anne og Emil, samt Caroline og Mads. De skal dyste i en masse hyggeligt julebag og nytårslækkerier. Der skal både laves spiselige julekalendere, ’adventskranse’ og nytårsdesserter. Og som altid har dommerne ’julelege’ og ’nytårsløjer’ i ærmerne, der vil udfordre og overraske deltagerne og sætte deres samarbejdsevner på prøve.

DR Pigekorets julekoncert

25. december klokken 20.00 på DR2 – samt på flere radiokanaler

DR Pigekorets traditionsrige julekoncert, dirigeret af chefdirigent Phillip Faber. Koret har inviteret to vidt forskellige gæstekunstnere med på scenen i Koncertsalen, som vil sætte deres personlige præg på koncerten. Det er den kongelige balletdanser Ida Praetorius og mundharpevirtuosen Mathias Heise.

Året der gik 2020

26. december klokken 20.00 på DR1

Stéphanie Surrugue og Kåre Quist byder velkommen til en rørende aften fra DR Koncerthuset fyldt med tilbageblik på årets største begivenheder.

Om sit eget tilbageblik på 2020 siger Kåre Quist:

– Jeg tror, vi er mange, der tænker, at 2020 er sådan et år, vi aldrig har oplevet før. Og sådan et år håber vi, at vi aldrig skal opleve igen. Året har ændret vores hverdag, vores måde at omgås på, vores liv. At favne corona, det amerikanske præsidentvalg, bølge to af den danske Me Too-bevægelse, Black Lives Matter og meget andet i ét program bliver en kæmpestor opgave og udfordring, som jeg glæder mig til at kaste mig over sammen med min faste makker Stéphanie Surrugue og holdet bag showet.

Stéphanie Surrugue tilføjer: – Sjældent har jeg trængt SÅ meget til julehygge som i 2020 – og jeg tror, at vi er mange, der har det på dén måde efter et temmelig svært år. Derfor glæder jeg mig ekstra-meget til sammen med Kåre Quist at lave nogle af julens programmer, der kan samle os alle sammen. Sammen med de to værter kommer seerne i selskab med årets absolutte hovedpersoner og store kunstnere. I løbet af showet kan man blandt andet møde Teitur, Oh Land, Phillip Faber og TV-2.

(Optages med publikum 9. december)

Dronningens nytårstale

31. december klokken 18.00 på DR1 – optakt på DR1 fra klokken 16.00

Dronning Margrethes nytårstale er for mange en vigtig optakt til nytårsaften. I år holder dronningen den for 49. gang, og mon ikke hun kommer til at berøre corona-situationen, som har præget den forgangne år? Netop corona betyder også, at DR dropper traditionen med at sætte storskærm op foran Amalienborg, så folk ikke forsamler sig på slotspladsen. Nytårstalen kan også ses på DRTV og høres på DR’s radiokanaler.

Nytårskoncert fra Wien

1. januar klokken 12.15 på DR1 og fra klokken 11.03 på P2

Wienerfilharmonikernes traditionsrige nytårskoncert fra den østrigske hovedstad. I år er Riccardo Muti dirigent.

Nytårsskihop

1. januar 2021 klokken 13.50 på DR1

DR sendte nytårsskihop for første gang i 1959, og også i år er der direkte transmission fra skihop-konkurrencen i tyske Garmisch-Partenkirschen, hvor der 2021-udgaven ikke vil være noget publikum og færre TV-folk end normalt. Henrik Liniger kommenterer, og det er 15. gang, han i år leverer lydsiden til en af nytårets TV-traditioner.

Blandt andre traditionsrige programmer omkring jul kan også nævnes ’Året i kongehuset 2020’ på DR1, den 12. december klokken 20.30 og ’Disneys juleshow’ på DR1 den 24. december klokken 16.00.

Indkøbte programmer og film

Til at forsøde julemåneden med har DR også indkøbt en lang række programmer og film. DRTV kommer med en stor julepakke med de bedste portrætter og højtprofilerede dokumentarfilm om store personligheder. De kan ses på DRTV mellem jul og nytår. Blandt dokumentarfilmene er blandt andre en ny om Greta Thunberg og portrætter af de store divaer Whitney og Amazing Grace samt en god håndfuld humor i det nye portræt af komikeren John Belushi.

Serien ’Snowhow – Den nordiske vinter’ vises i december hver lørdag og søndag klokken 19.00 inden julekalenderen på DR1. Serien handler om, at vi, der bor i Norden, har lært at leve med vinteren, der kan svinge fra mange minusgrader med sne til regn og blæst. Vi har opbygget ’snowhow’ og lært at leve med vinteren, og vi ved, at den nogle gange kan være livsfarlig.

Film kommer der naturligvis også masser af. For blot at nævne et par stykker vises klassikeren ’Love Actually’ den 23. december på DR1 og ’Ternet Ninja’ den 25. december på DR1.

Kilde: DR presse

Viaplay Film & Serier Sommertilbud - spar 50% i 3 mdr. 64,50 kr/md i 3 måneder
Herefter 129 kr/md. Gælder t.o.m. 30. juni 2023. Reklame-link

I samme kategori

Back to top button