TV-Nyt

Nytårsskihop i 60 år

I en tid, hvor danskernes medievaner ændrer sig nærmest fra time til time, går der ikke mange programoversigter ud fra DR, som ligner dem, der udgik fra Statsradiofonien i slutningen af 1958. Men der er en enkelt eftermiddag om året, hvor TV-tilbuddet stort set har været uforandret igennem seks årtier – nemlig nytårsdag.

Den 1. januar 1959 bød DR’s dengang ene TV-kanal for eksempel klokken 12.15 på ’Nytårskoncert fra Wien’, mens man 13.30 sendte direkte ’International skihop-konkurrence’ fra Garmisch-Partenkirchen i Tyskland.

Ikke meget er anderledes den 1. januar 2019. Da bliver ’Nytårskoncert fra Wien’ sendt klokken 12.15, mens der er ’Nytårsskihop’ klokken 13.50 på DR1 – stadigvæk fra den lille tyske by i Bayern.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Med andre ord er det til nytår 60 år siden, at de danske seere for første gang startede med at tilbringe årets første dag i selskab med skiløbere, der tager turen ned ad en rampe og laver et hop.

Firebakke-konkurrencen i Garmisch-Partenkirchen har været holdt siden 1953. Og i 1950’erne, hvor fjernsynet stadigvæk var helt nyt i mange hjem, hvis det da overhovedet fandtes, blev skihop-konkurrencen et samarbejdsprojekt i Eurovision. Det er de europæiske public service-stationers samarbejdsorganisation, hvor man også samarbejdede om Det Europæiske Melodi Grand Prix fra 1956 og stadig gør. Samarbejdet har eksisteret siden da på mange fronter, og den dag i dag sender både Norge og Sverige for eksempel også skihop på deres hovedkanal hvert år den 1. januar.

328.000 så med sidst

Nytårsdag i år var der 328.000 seere, der – sikkert i manges tilfælde – lænede sig tilbage i sofaen og tog en slapper til en gang skihop ovenpå nytårsløjerne. Det svarede til 26,3 procent af alle med fjernsynet tændt på det tidspunkt, og tallet ligger nogenlunde konstant år efter år.

Det samme gør kommentatoren. For ud af de 60 år har DR’s legendariske sportsvært Niels Christian Niels-Christiansen og Henrik Liniger tegnet sig for næsten 40 års kommentering af nytårsdagen på skihopbakken. Niels-Christiansen bød velkommen over 25 gange, mens Henrik Liniger den 1. januar skal gøre det for 14. gang.

Henrik Liniger siger selv, at han er stolt over at føre én af de ældste TV-traditioner videre. Han har efterhånden tilbragt adskillige årsskifter ved en tysk skihopbakke – og gør det også i år.

”Hvis du ser på det, er der jo faktisk helt utroligt mange TV-traditioner omkring nytår, hvor mange både ser Dronningens nytårstale, ’90-års-fødselsdagen’, nytårskoncert fra Wien og skihop. Jeg tror, traditionen med at se skihop har kunnet holde i 60 år, fordi den er hyggelig, fordi der er pæne landskaber at se på, og fordi der nærmest er noget meditativt over skihop oven på en for nogen hård aften,” mener Henrik Liniger.

Billederne fra Garmisch-Partenkirchen får DR leveret via de tyske public service-stationer ARD og ZDF.

At seerne elsker skihop, fik DR for alvor at mærke i 2008. Faktisk sendte DR1 for en gangs skyld ikke fra konkurrencen det år, fordi skihop-konkurrencen var røget i en sparerunde i DR. Men allerede året efter, var der skihop på skærmen igen. DR fik en byge af henvendelser, fordi seerne ikke kunne forlige sig med tanken om, at der ikke var skihop på skærmen på årets første dag.

Du kan se DR’s TV-programoversigt fra den 1. januar 1959 her

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button