Det er serietid på DRTV i september, der byder på den nye danske serie Huset, men også britiske og en ny norsk serie.
06:00
Læs omtale
En telefon med en optagelse af et mord bliver indleveret til politiet. Det bliver en sag for Annika Strandhed, chef for en enhed, som efterforsker mordsager i farvandene i og omkring Skotland. Samtidig går Annika og tumler med, hvordan hun kan fortælle sin kollega Michael, at han er far til hendes 16-årige datter.
06:00
Læs omtale
Huset er titlen på en ny, stor DR-dramaserie som er skrevet af Kim Fupz Aakesen, og som har premiere 1. september 2023 på DRTV, mens tv-premieren er 3. september på DR1. Serien er på seks afsnit af en times varighed.
Serien handler om fængslet ’Huset’ og er skabt af Kim Fupz Aakeson i samarbejde med instruktørerne Michael Noer og Frederik Louis Hviid. I bærende roller ses blandt andre Sofie Gråbøl og David Dencik. Ud over de nævnte skuespillere medvirker også blandt andre Laura Christensen, Bjarne Henriksen, Gustav Dyekjær Giese, Sami Darr, Dan Boie, Mads Rømer og Ida Cæcilie Rasmussen.
Huset – det handler den om
Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), Henrik (David Dencik), Miriam (Sofie Gråbøl) og Gert (Charlotte Fich) er fængselsbetjente og kollegaer i et nedslidt, dansk fængsel, kendt som ‘Huset’.
Deres arbejdsmiljø er råt og fjendtligt, men alligevel med en form for overenskomst mellem indsatte og ansatte. De fire betjentes liv udenfor fængselsmurene er samtidigt af forskellige grunde fyldt med konflikter, hemmeligheder og ensomhed. Hemmeligheder, der snart vil afsløres og få store konsekvenser, ikke alene for dem selv, men for alle både indenfor og udenfor murene.
Historien i ’Huset’ udspiller sig over tre måneder, og begynder da man får at vide, at fængslet vil blive lukket, medmindre man får bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, som dominerer arbejdspladsen. Den melding skaber hurtigt to fløje blandt betjentene. Der er dem, der mener, at det er bedst at opretholde status quo, og dem der hilser en strammere kurs over for de indsatte velkommen. For de fire betjente bliver det samtidig startskuddet til at deres personlige udfordringer smelter sammen med livet i fængslet.
06:00
Læs omtale
De færreste ved, at en dansk stjernearkitekt har forbedret livet for millioner af mennesker. I mere end 60 år har Jan Gehl og hans tanker nemlig hjulpet storbyer verden over med at blive bedre byer at leve i. Nu rejser Ane Cortzen i hans fodspor på jagt efter mesterens opskrift på et godt liv mellem husene.
Se alle afsnit fra den 3. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Skjulte klipper, brutale storme og fatale skibsforlis. Rob Bell trodser havets rasen for at afsløre hemmelighederne bag en af den maritime histories største ingeniørmæssige bedrifter – klippefyret.
Se alle sæsoner fra den 5. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Miniskørt og hot pants. Hvis det kan forarge den ældre generation, er det godt. Den britiske modesigner Mary Quant fører an i et opgør med efterkrigstidens konservative mode og bliver et markant stilikon i 1960’erne og 70’erne. Hun indgår et innovativt partnerskab med frisøren Vidal Sassoon og opbygger et globalt modeimperium. Her fortæller bl.a. modellen Kate Moss og designeren Vivienne Westwood om Quants markante indflydelse på modeverdenen.
06:00
Læs omtale
Veninderne Raha og Marwa bor i Afghanistans hovedstad Kabul, da den islamistiske bevægelse Taliban genindtager landet i august 2021. Taleban truer begge kvinder og deres familier. Med ét mister de alt og må prøve at finde en ny vej. Raha på 21 år bliver i Kabul, mens 24-årige Marwa må flygte med sin mand, der har arbejdet for internationale hjælpeorganisationer og derfor er i fare.
Se dokumentaren fra den 6. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
“Aldrig helt nok” er Emma Sehested Høegs mantra. Det kan altid blive vildere! Og det har katapulteret hende op blandt de mest succesfulde kunstnere på den danske teater- og musikscene. For Emma handler det om ikke at lade sig begrænse af andres holdninger. Som hun siger: “Hvis du tror du kan det, så gør det!” Hun vil tage sin plads og fylde med alt, hvad hun har!
06:00
Læs omtale
På skadestuen står lægen Lucinda Edwards over for et frygteligt valg. Hun har kun én seng, men hun har to patienter, der har brug for den. Da en af patienterne dør, må Lucinda indse, at hendes problemer kun lige er begyndt. Pludselig står hun midt i en undersøgelse af, om hun er egnet som læge.
Alle 5 afsnit er klar på premieredagen
06:00
Læs omtale
Den 15. august 2021 indtager Taliban overraskende Afghanistans hovedstad Kabul. USA og NATO havde besluttet at trække deres tropper ud af landet senest d. 31. august. Det skulle have været en organiseret evakuering af amerikanere og de afghanere, der havde hjulpet dem. Men alt er kaos, og tusindvis af desperate afghanere kæmper for at flygte. Her fortæller Taliban-kommandører, amerikanske marinesoldater og andre øjenvidner om de dramatiske dage.
Se dokumentaren fra den 10. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Fra surferstrande til den støvede outback, fra moderne storbyer til oprindelige folk. Griff Rhys Jones stiger ombord på de legendariske langdistancetog, der lagde grunden til det moderne Australien.
Se alle afsnit fra den 10. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Uanset, hvad de har gjort, bliver kriminelle udviklingshæmmede ikke sat i fængsel i Danmark. I stedet bliver kriminelle udviklingshæmmede dømt til behandling, og de farligste ender på den sikrede institution Kofoedsminde.Her sidder mange beboere på ubestemt tid – indtil systemet vurderer, at de er klar til mere frihed. De deler alle den samme drøm: De skal ikke være på Kofoedsminde for altid. Men lykkes det rent faktisk for nogen at komme ud, og hvad er det for et liv, der venter dem udenfor det store hegn?
06:00
Læs omtale
Genbrugseksperterne Rikke Fog og Niels Jørgen Jørgensen er mestre i genbrugsfund og i at sælge varerne videre med fortjeneste. Nu får de hver deres lærling, som elsker loppejagten og at renovere og upcycle, men ingen erfaring har med at sælge deres skatte videre. Hvem køber klogest, renoverer flottest og får solgt varerne igen til flest penge?
06:00
Læs omtale
Amerikansk dokumentar fra 2021.
I kølvandet på terrorangrebene den 11. september 2001 i USA, byggede kunstneren Ruth Sergel en videoboks af træ. Hun ville skabe et rum med plads til mere komplicerede historier om, hvordan folk havde det. Hun tog boksen med til New York, Shanksville, Pennsylvania og Pentagon, og i 2021 byggede hun en ny boks. Beretningerne giver et intimt og nyt indblik i fortid og nutid, corona-pandemi og politisk vold, sammenhold og styrke.
Se dokumentaren fra den 11. september kl 06:00 på DRTV.
21:55
Læs omtale
Nora finder en bevidstløs kvinde på stranden under sin morgenløbetur. Kvinden, Nadia, fortæller, at hun er offer for trafficking, men hun vil nødig gå til politiet. Samtidig viser det franske politi stor interesse for et forladt skib, der er blevet fundet uden for Sandhamn.
06:00
Læs omtale
Fransk dokumentarserie fra 2021.
Daggry d. 22. juni, 1941. Adolf Hitler indleder et overraskelsesangreb på Sovjetunionen og bryder sin ikke-angrebspagt med Josef Stalin. Hitler betragter det sovjetiske folk som underlegent og vil udvide Nazitysklands “lebensraum”. Operation Barbarossa er begyndt. De første måneder går planmæssigt, og Den Røde Hær lider store tab. Trods mudder og kulde når nazisterne frem til udkanten af Moskva. Men en overraskelse venter.
Se begge afsnit fra den 13. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Dansk dokumentarserie fra 2023.
For et år siden satte drabet på en ung kvinde gang i den hidtil stærkeste frihedsbevægelse, siden præstestyret kom til magten i Iran. Med livet som indsats demonstrerer de unge i Iran. I Danmark bliver fem unge kunstnere med iransk baggrund aktive i frihedskampen.
Se alle afsnit fra den 14. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Dansk dokumentar fra 2023.
Mette Grith Stage skal forsvare den mand, der er tiltalt for at have dræbt, voldtaget og parteret Mia Skadhauge Stevn. Alle har ret til et godt forsvar, mener hun, men hvor langt vil hun egentlig gå?
06:00
Læs omtale
Simon Kvamm har igennem mere end 20 år været en af landets mest fremtrædende personligheder i dansk musik og TV. Men for Simon handler det ikke om at opnå succes for at kunne hvile på laurbærrene. Han vil hellere droppe det sikre og kaste sig ud i nye vilde projekter med en konstant risiko for fiasko. Seneste skud på stammen er bandet Hugorm. Spørgsmålet er bare, om han kan føre sine ambitioner ud i livet, eller om det bliver en stor maveplasker.
06:00
Læs omtale
Ny sitcom serie rykker ind på Ultra!
Søstrene Taylor og Frankie Hathaway flytter til New Orleans med deres mor Michelle for at åbne et bageri. Mens de forsøger at skabe en hverdag i deres nye hjem, opdager de hurtigt at deres nye hus allerede er beboet … af spøgelser! De forrige ejere, en enlig far og hans to sønner, nægtede at flytte ud selv om de døde – så de to familier må lære at leve med hinanden og tackle hverdagens problemer sammen.
06:00
Læs omtale
Norsk fiktionsserie fra 2023. En moderne, romantisk komedie om et bryllup, et brud og en pige i identitetskrise: Vi følger Evy, der er i opgør med sig selv, leder efter en ny retning i livet.
Et bryllup i den norske by Sandnes bringer Evy tilbage til hjemstavnen for at være forlover. Men den romantiske aften tager en drejning, hun ikke havde forudset.
06:00
Læs omtale
Dansk dokumentarserie fra 2023.
Carl Nielsen skabte seks symfonier i sit liv. En komponist og musik, som giver ekko hos kunstnere i nutiden. Mathias Hammer dykker ned i symfoniernes musikalske dna. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre fortæller om komponistens liv, og Fabio Luisi dirigerer DR Symfoniorkestret.
Se afsnittet fra den 17. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Sofie Østergaard er vært når Hammerslag vender tilbage med sin efterårssæson. Christian Torp og Mira Lie Nielsen, Kristine Virén og Lars Lyng samt Camilla Weidinger og Jacob Carlsson er på holdene, der skal dyste om hammerslagspriser i denne sæson.
I Hammerslag sæsonens første episode – I første række på Klippeøen
I Program 2 kigges der på luksus i provinsen.
I Program 3 er emnet førstegangskøbet
I Hammerslag Program 4 – Hurtigt handlet på Bornholm
Kan ses fra 06:00 på DRTV og på DR1 kl. 20:00 18. september 2023.
06:00
Læs omtale
Det skotske højland, april 1933. Ægteparret Mackay kører langs Loch Ness og opdager pludseligt noget stort i vandet. En journalist betegner det som ”et monster”, og Loch Ness-uhyret er født. Turister strømmer til området, og aviser verden over beretter om det. Men der er ingen solide beviser. I 1960 kommer de første filmoptagelser af det, der ligner et enormt dyr, der svømmer over søen. Kan optagelserne overbevise skeptikerne?
21:25
Læs omtale
Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersen har premiere på deres nye film “Bedraget i Helmand” på DR1 og BBC. Vises på DR 1/Horisont og streaming den 19. september kl. 21.25
“Bedraget i Helmand” er historien om Danmark og andre vestlige landes samarbejde med en brutal og morderisk politistyrke, der blev ledet af de to notorisk berygtede brødre Koka og Issa Khan i den afghanske by Musa Qala. Det er samtidig historien om, hvordan brødrenes brutale metoder sender civilbefolkningen i armene på Taliban.
Lars Ulslev Johannesen var øverste leder for 120 danske soldater, som blev sendt til den støvede by Musa Qala i den nordlige Helmand-provins i 2006. Ordren var ikke til at tage fejl af. De skulle forsvare Danmarks allierede, de lokale politistyrker, mod Taleban-oprørere, som var ved at løbe dem over ende. På overfladen var de lokale politistyrker i Musa Qala Vestens spydspids i kampen for demokrati og menneskerettigheder efter Talebans fald.
Men da Lars Ulslev Johannes finder ud af, at politifolkene misbruger børn seksuelt, rapporterer han det til den britiske ledelse. Til sin store overraskelse får han at vide, at han skal ignorere det, fordi det er en del af den lokale kultur. Da danskerne forlader Musa Qala, fortsætter først briterne og senere amerikanerne et mangeårigt samarbejde med brødrene og politistyrken i Musa Qala. Filmen efterlader flere spørgsmål: Hvad gjorde Forsvaret, da man erfarer, at de vestlige styrker samarbejder med lokalt politi, som begår brud på menneskerettigheder ved at misbruge børn seksuelt? Hvad gjorde det ved de danske udsendte soldater i Helmand, at skulle samarbejde med det lokale politi med den viden?
Martin Tamm Andersen siger: “I 2010 blev jeg selv udsendt til Afghanistan, hvor jeg skulle arbejde og kæmpe side om side med det afghanske politi. Her oplevede jeg, hvem vores allierede i krigen mod Taleban var, og jeg begyndte at tvivle på om det reelt var et bedre alternativ. Retssamfundet var utilregneligt og trægt, og det var svært at skelne politiet fra forbryderne. Var det virkelig det Afghanistan, vi kæmpede for? Og var det det Afghanistan, den hårdt prøvede befolkning længtes efter?”
I filmen rejser de to dokumentarister, Martin Tamm Andersen og Nagieb Khaja, til Helmand for at undersøge påstandene om den lokale politistyrke. Det lykkes dem at blive embedded med Musa Qalas politistyrke og tilbringe tid med Koka og Issa Khan. Koka er hjerneskadet efter et selvmordsangreb, men i tiden sammen med Issa Khan kommer de to dokumentarister tæt på politichefen, og får et indblik i hans brutale måde at behandle de lokale på.
Nagieb Khaja: “Jeg har lovet mig selv, at jeg vil gøre mit ypperste for at forstå krigen i Afghanistan på bedste og dele min viden og erfaring med den danske befolkning og det internationale samfund. Med filmen er jeg overbevist om, at der er lavet en fortælling om, hvad vi misforstod i Afghanistan, og hvad der gik galt. Jeg er også overbevist om, at dokumentaren vil blive en universel fortælling om, hvad krig er for en størrelse. Mit største håb er, at historien om Musa Qala kan blive en historisk erfaring, som kan hjælpe samtiden til at forstå, hvad der gik galt og dermed forhåbentlig fremadrettet aldrig begå de samme fejl igen.”
Helmand var den første store provins, der blev tabt til Taleban, inden de overtog hele landet i august 2021. Bedraget i Helmand kan ses på DR1 den 19. september kl. 21.25 og kan streames på DRTV.
06:00
Læs omtale
4. maj 1945 sidder en ung kvinde i en biografsal i Randers, da beskeden kommer. Fem års besættelse er slut, og det samme er hendes deltagelse i kampen for frihed. Ebba har fungeret som kurér for A/S-gruppen under ledelse af broderen Aksel. I denne dokumentar fra 2020 ser Ebba tilbage på, hvordan det var blot at være en ung pige, der tidligt i sit liv bliver inddraget i modstandskampen, og på nogle af de oplevelser, der har gjort størst indtryk på hende.
Se dokumentaren fra den 20. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
Britisk dramaserie bygget på virkelige hændelser.
Den ensomme universitetslærer Peter Farquhar imponeres af en ny studerende, Ben Field. Det bliver starten på en kompleks og chokerende kriminalsag. Trods den store aldersforskel indleder Peter og Ben et forhold. Men snart begynder Peter at blive syg. Hvad han ikke ved, er, at Ben er ved at forgive ham. ”Rystende og intens”, skrev avisen The Guardian om serien og gav den maksimumkarakteren fem stjerner. Medvirkende: Timothy Spall, Anne Reid, Éanna Hardwicke m.fl.
Se alle 4 afsnit fra den 21. september kl 06:00 på DRTV
06:00
Læs omtale
Svensk dokumentarserie fra 2022.
På et håndskrevet ark papir og i en enkel, fejlstavet sætning testamenterede IKEAs grundlægger Ingvar Kamprad sin halve formue til noget aldeles uventet. Over en halv milliard svenske kroner skal gå til forretningsvirksomhed i landsdelen Norrland. Men hvad mente han egentlig? Hvem skal have del i pengene?
Se begge afsnit fra den 21. september kl 06:00 på DRTV.
06:00
Læs omtale
De dyre drenge går ikke på kompromis, hverken med sig selv eller deres arbejde. De drømmer om frihed og masser af penge, og det kræver, at de lægger alt i deres karrierer.
Alexander handler med guld og valuta. Han går benhårdt efter sin drøm om at kunne gå på pension som 30-årig. Sammy har lejet et stort hus i Marbella til venner, familie og kollegaer. Mens gæsterne hygger ved poolen, skal han lukke en vigtig aftale. Fransisco går op i at udstråle et perfekt og dyrt liv. For fem år siden var han hjemløs. Nu kan han tillade sig at købe en smaragd. Niels og Lennart har netop fået prøver hjem til forretningen på Niels’ første designkollektion.
06:00
Læs omtale
Amerikansk dokumentar fra 2022.
I 1985 forsvinder maleriet ‘Woman-Ochre’ af Willem de Kooning fra the University of Arizona Museum of Art. Værdi: 160 millioner dollars. Nogen har skåret maleriet ud af rammen og er gået med det. I 2017 bliver det fundet bag soveværelsesdøren i et dødsbo. Men hvordan er det havnet i Jerry og Rita Alters hus i New Mexico? Har et tilsyneladende stille par formået at begå ét af århundredets største kunsttyverier? I givet fald: hvorfor?
06:00
Læs omtale
Frank har fundet en gammel aljebeholder på Kastaniegaarden og den skal selvfølgelig graves fri, fordi Frank drømmer om at lave den om til et karpebassin. Hesten Fillipa skal have syet en ny grime, og der skal laves smør.
20:30
Læs omtale
27. september er der sæsonpremiere på en ny omgang Gintberg på Kanten, denne gang er Gintberg på kanten af generationskløften.
Første afsnit. “Så gør du bare, hvad der bliver sagt!” I Kalundborg kommer Jan Gintberg under kærlig og kontant behandling hos Region Sjællands bedste SOSU-elever. Han kører også en tur i veterantog med Danmarks yngste fyrbøder-aspirant, og så er der fuld plade på glimmer, pailletter og makeup, når han lægger vejen forbi LGBTQ+’s dragskole i Costa Kalundborg.
Senere i sæsonen skal Jan Gintberg blandt andet med Danmarks yngste kommunalpolitiker til byrådsmøde.
21:00
Læs omtale
Vært og historiker Cecilie Nielsen er med, når forskere afslører nyt og banebrydende forskningsresultat i dokumentarserien ’Gåden om Thyra’.
DR-dokumentarserien ’Gåden om Thyra’ består af to afsnit og kan ses på DRTV fra klokken 6.00 i dag, den 27. september. På DR2 vises det første program i aften, onsdag, klokken 21.00, og det andet program næste onsdag.
Hvem har ristet runerne i Harald Blåtands store Jellingsten – den mest ikoniske runesten i verden og stenen, der bliver kaldt Danmarks dåbsattest? Det har været en gåde for forskere indtil nu.
Med hjælp fra moderne 3D-teknologi og metoder, der aldrig tidligere er blevet brugt i Danmark, kan Nationalmuseet i dag løfte sløret for resultatet af den nye forskning og dermed give os svaret på, hvem der er manden bag runerne i Jellingstenen. Hans navn er Ravnunge-Tue.
– Det er en helt utrolig opdagelse, at vi nu kender navnet på runeristeren bag Jellingstenen, men det, der gør opdagelsen endnu vildere, er, at vi kender Ravnunge-Tues chef. Det var dronning Thyra fra Jelling, altså Harald Blåtands mor, og det sætter opdagelsen i et helt andet lys, forklarer Lisbeth Imer, runolog og seniorforsker på Nationalmuseet, som har stået bag forskningen.
Vært og historiker Cecilie Nielsen er i programserien ’Gåden om Thyra’ med, når det nye forskningsresultat bliver afsløret.
I to programmer tager hun – med afsæt i den banebrydende nyhed – ud for at finde ud af mere om den kvinde, som forskere tidligere har haft svært ved at komme tæt på – nemlig Thyra. For hvem var Thyra egentlig, hvor kom hun fra og betyder det nye forskningsresultat, at hun var langt mere magtfuld, end vi tidligere har troet?
Sporene peger Cecilie Nielsen i retning af en udgravning for 50 år siden, hvor man opdagede skelettet af Thyras mand, Gorm den Gamle, under Jelling Kirke. Men hvordan fandt man egentlig ud af, at knoglerne var Gorms? Og hvilke konsekvenser fik den tolkning for vores tanker om Thyras betydning?
– Forskningsresultatet giver os nogle helt nye brikker, som vi har manglet i vores forståelse af Jelling. Vi får et tydeligere indtryk af især Thyras betydning, og det ser ud, som om hun har spillet en større rolle i fortællingen, end vi har tillagt hende de sidste 50 år, siger vært og historiker Cecilie Nielsen og uddyber:
– Vi plejer at sige, at Gorm den Gamle er Danmarks første konge. Men nu tror jeg, vi skal vænne os til sige, at kongerækken begynder med Gorm OG Thyra.
06:00
Læs omtale
Tiffany og Leon skal dele seng. De skal dog ikke ligge i den på samme tid, for Tiffany skal sove i den om natten og Leon om dagen. Tiffany er nemlig blevet droppet af sin kæreste, og nu har hun hårdt brug for et sted at bo. Hun flytter ind hos Leon, som hun aldrig har mødt. Og som hun måske aldrig kommer til at møde, for deres arrangement betyder, at de ikke har brugsret til lejligheden på samme tid.
20:00
Læs omtale
Et nyt kuld af bageglade danskere er klar til premieren på 12. sæson af Den store bagedyst. Forude venter ugevis med kringlede kageudfordringer.
I premiereafsnittet skal deltagerne bage ‘blomsterhoveder’, der skal blive til en fælles buket til dommerne Katrine og Markus. De skal også bage Katrines yndlingskage og fortælle en god historie om sig selv – igennem kagerne.
Thomas, 39 år, København
Thomas bor på Amager, er stor sauna-entusiast og har bygget sin egen sauna i baghaven.
Han elsker at være i naturen, han vandrer, vinterbader, dyrker sine egne grøntsager og startede som biavler, da han var 16 år gammel.
I dag har han sin egen virksomhed, der hjælper husejere med at blive fri for radioaktiv radongas i indeklimaet.
I køkkenet elsker han at eksperimentere indenfor alle mulige gastronomiske genrer. Derudover er han også vin- og espressointeresseret. Han rister sin egen kaffe, laver eddike og æblecider.
Han er også flittig jazzkoncert-gænger og nyder at køre på sin vintage motorcykel.
Thomas er far til de to piger Holly og Jolene.
Natasha, 30 år, København
Natasha er oprindeligt fra Randers, men bor nu på Amager i København på ottende år. Her arbejder hun som product manager i en softwarevirksomhed.
Natasha elsker også at træne og har både dyrket cheerleading og bodybuilding på et højt plan.
Derudover interesserer hun sig for tøjdesign og elsker sko. Det afslører de 116 par, der står i hendes garderobeskab, også.
Christina, 49 år, Hinnerup
Christina er uddannet modedesigner fra Kunstakademiet og arbejder som højskoleunderviser i fagene maleri, design, tegning og linoleumstryk. Hun har tidligere arbejder som smykkedesigner.
I sin fritid dyrker hun crossfit, renoverer møbler og går på loppemarked med sin mand, der er snedker og arkitekt.
Christina er glutenallergiker, så hun bager glutenfrit og elsker at finde opskrifter, der smager fantastisk med det udgangspunkt.
Nicole, 32 år, Vejle
Nicole bor i Vejle med sin kæreste Rasmus og to børn William og Isabella. Hun er et familiemenneske og laver mange aktiviteter med sin mand og børn.
Derudover er hun rigtig glad for at løbe og dyrker crossfit.
Til dagligt arbejder hun som økonomimedarbejder.
Anton, 21 år, København
Anton er vokset op i Brønderslev og boede i gymnasietiden i Hjørring. Efter 3.g flyttede han til København for at studere teologi.
I dag er han jyden i København, og når han er i Jylland, er han “københavneren i Jylland”. Men det passer ham okay, for han føler, han får det bedste fra begge verdener.
I dag bor Anton på kollegie. Han elsker det og ser sine roomies som en slags familie. Han vinterbader, og så er han med i revyen på studiet.
Han har altid været politisk interesseret. Han har siddet i elevrådet, elevbevægelser og har blandt andet været aktiv i det frivillige elevprojekt Operation Dagsværk.
Anton holder særligt af processen og kemien i at bage.
Tharsiny, 27 år, København
Tharsiny, der bliver kaldt Thas, er vokset op i byen Gørding ved Esbjerg. Hendes forældre er oprindeligt fra Sri Lanka, men bor i dag stadig i Thas’ barndomsby.
Thas elsker at lave mad, bage og rejse. På sine rejser prøver hun alle mulige smage af, som inspirerer hende til bagning og madlavning.
I dag bor hun i København med sin forlovede, Peter, der er revisor.
Karoline, 16 år, Tårs
Karoline bor i Tårs, som ligger mellem Hjørring og Brønderslev. Her bor hun på en gård med sin mor, far og to søstre.
Til dagligt går hun på Hjørring Gymnasium. Derudover har hun spillet klaver, siden hun var syv år og synger i Nordjysk Pigekor.
Torben, 39 år, Brønshøj
Til dagligt er Torben redaktionschef for fremmedsprog på et forlag, der laver undervisningsmaterialer til folkeskolen.
I sin fritid elsker han at hygge sig med sine venner, styrketræne, spille brætspil, lave musikquizzer til fester og at stå på paddleboard.
Derudover er han far til pigerne Isabella og Olivia.
Rikke, 36 år, Aalborg
Rikke bor i et 100 år gammelt hus, som hun kalder “herlighedshuset” sammen med sin kæreste Morten og deres tre børn Johanne, Viola og Ebbe. De har selv brugt de sidste fem år på at renovere huset og bor nu i deres drømmehjem.
I sin fritid bruger Rikke meget tid i deres lille have, hvor de har drivhus, kanin, køkkenhave, shelter, terrasse og bålsted.
Derudover er hun med i en dartklub og en veninde-loge, der hedder ‘Rød stue’. Hun elsker at bage, hvor det særligt er chokoladen, som har grebet hende, som hun elsker at arbejde, opfinde og nørde med.
Rikke er uddannet socialrådgiver og arbejder i en børne/familie-afdeling i Aalborg kommune.
Terese, 28 år, Horsens
Terese er kommunikationsassistent og projektleder på Trapholt kunstmuseum. Her elsker hun det legende og kunstneriske univers.
Terese går meget op i indretning, kunst, farver og former. For eksempel elsker hun lamper, som hun samler på. Særligt er hun vild med kunst af Verner Panton og Michael Kvium.
Hun bor i Horsens.
Månedens øvrige igangværende serier med ugentlige episoder
Læs omtale
DR fortsætter med at forsøge at få nye par til at fungere, når Gift ved Første Blik er tilbage 24. august. med flere ændringer.
Seerne kan se frem til tre nye eksperter, som tager nye metoder i brug. I år bruges blandt andet matchmetoden NEO-PI-3, der er en af de mest benyttede tests i verden for at afklare personlighedstype. Denne metode i kombination med samtaler og hjemmebesøg har dannet grundlag for denne sæsons match.
Derudover har eksperterne besluttet at sænke presset på de medvirkende, som for eksempel ikke længere skal overnatte sammen på bryllupsnatten. Derudover er der desuden indlagt pauser undervejs og de medvirkende kan se frem til en getaway med de øvrige deltagere sidst i forløbet, hvor de kan søge sparring fra de andre medvirkende.
Deltagerne i ‘Gift ved første blik 2023’
Fotos: Snowman Productions
De tre nye eksperter i ‘Gift ved første blik 2023’
I det nye eksperthold er en af Danmarks førende eksperter på personlighedstestning og NEO-PI-3, Eivind Johansen. Eksperten, der også er psykolog, matcher personlighedstyper på baggrund af metodens resultater.
– Jeg sagde først og fremmest ja, fordi jeg er tiltrukket af selve eksperimentet, og også så en mulighed for, hvordan jeg kunne bidrage med min faglighed. Dertil, er det jo også utroligt givende at kunne hjælpe nogle mennesker på vej mod noget som for de fleste er utrolig betydningsfuldt: At finde kærligheden. Mit bidrag til ‘Gift ved første blik’ har været fokuseret på udvælgelse og sammensætning af parrene på baggrund af deres individuelle egnethed, og hvordan de matcher hinanden personlighedsmæssigt og ud fra deres personlige dealbreakers og dealmakers. Denne analyse har været et af benene i vores samlede matchmaking, siger Eivind Johansen.
Hvor Eivind Johansen matcher personlighedstyperne på baggrund af NEO-PI-3-metoden, bliver det den nye ekspert, Trine Hjorth Bønnerup, som afholder alle samtaler med de medvirkende deltagere i denne sæson – individuelt såvel som sammen. Hun er uddannet psykolog med speciale i parterapi og underviser i kommunikation og konflikthåndtering.
– Som fagnørd i relationer, der brænder for at formidle det komplekse, er der ingen tvivl om, at jeg gerne vil være med til at sætte mit præg på ‘Gift ved første blik’. I processen har det været vigtigt for mig, at parrene får god hjælp til at have sig selv med følelsesmæssigt, da det er ret intenst at date på denne måde. Mit ønske har været at støtte de medvirkende med at se de blinde vinkler hos sig selv, og arbejde med deres reaktioner, så det kan stå stærkest muligt i relationen med deres match. Samtidigt håber jeg også, at seerne vil få blik for noget nyt og værdifuldt i forhold til egne mønstre i relationer ved at følge med, siger Trine Hjort Bønnerup.
Ekspertholdet fuldendes af etnolog med speciale i parforhold, Sarah Holst Kjær. Hun forsker i kærlighed og matcher på kulturelle koder. Sarah Holst har mange års erfaring med forskning af parforhold. I denne sæson har hun analyseret og undersøgt, hvordan par klarer sig godt, det vil sige har en høj grad af ‘ægteskabskvalitet’ og hvad der, i hverdagen, styrker eller forstyrrer relationen.
– Det, jeg har været optaget af at følge i processen, er de praktiske tiltag. De konkrete brug af hverdagens ting og ‘rekvisitter’, som parrene har anvendt, når de skulle skabe en ideel date, planlægge og dele en god hverdag og skabe et dejligt hjem sammen. Hvordan ville parrene vise, hvad der var vigtigt for dem, hvem de var, og hvor de gerne ville hen med relationen? Hvordan skabte de følelsesmæssige forbindelser med hinanden gennem hverdagsting og hverdagsplaner? Hvor gik det godt og hvad gik galt i dagligdagen? ‘Hverdagens laboratorium’ hvor ønsker, drømme og behov skal balanceres og doseres mellem to mennesker, er noget vi alle kan lære noget af, siger Sarah Holst Kjær.
Bemærk at vores system kun kan vise ugentlige serier, hvor vi kender antallet af episoder / slut dato. Visse tv-serier vises ikke fast hver uge, men holder pause af og til.