TV-Nyt

Ny nordisk aftale betyder mere nordisk drama

Generaldirektørerne i DR, norske NRK, islandske RUV, svenske SVT og finske YLE er på et møde i Stockholm netop blevet enige om ny, fælles vision og strategi for mere nordisk kvalitetsdrama.

De nordiske public service-udbydere er i løbet af de seneste år blevet verdenskendte for deres fremragende dramaproduktioner. Nordisk kvalitetsdrama med en klar, lokal forankring og stærke public service-ambitioner er blevet et af de stærkeste kendetegn for de nordiske public service-udbydere. Nu skruer alle nordiske public service-udbydere op for et forpligtende dramasamarbejde, der vil betyde stærkere nordisk kvalitetsdrama til brugerne på tværs i Norden.

Stærkere international konkurrence

De voksende internationale streamingtjenester betyder, at adgangen til amerikansk fiktion er større end nogensinde. For at nordisk public service-drama skal begå sig i det marked med forbedret konkurrenceevne på TV og streaming er public service-udbyderne DR, NRK, RUV, SVT og YLE nået til enighed om en ny, fælles strategi for større co-produktion af dramaproduktioner.

Ambitionen er at øge både volumen og kvalitet af nordisk drama – ikke mindst som del af public service-stationernes streaming-tilbud. Den nye strategi er en væsentlig styrkelse af de nordiske spilleres samarbejde.

Det vil betyde en planlagt stigning i antallet af nordiske co-produktioner, en fælles vision for dramaindholdet og etableringen af et koordinerende samarbejde, der skal træffe hurtige beslutninger om nye produktioner med co-produktionspotentiale.

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn er begejstret for aftalen:

”Nordisk drama konkurrerer med den bedste internationale fiktion overhovedet. Vores nye, fælles nordiske strategi og det øgede nordiske samarbejde er et vigtigt skridt mod et endnu stærkere public service-dramatilbud end i dag. Det vil betyde dramaserier, som en dag vil blive en del af vores fælles, nordiske kulturarv,” siger Maria Rørbye Rønn og understreger, at hun også ser aftalen som et led i styrkelsen af DRs public service-profil.

”Det her nordiske drama-samarbejde gør os stærkere i et stadigt mere internationalt marked. Vi står jo simpelthen stærkere, når vi som public service-udbydere står sammen i Norden,” siger Maria Rørbye Rønn.

Løfte til vores brugere

Formanden for Nordvision, som er samarbejdet mellem de nordiske public service-tv-selskaber, Marit af Björkesten fra det finske YLE glæder sig over aftalen:

”Et klart fokus på drama, der afspejler en nordisk kultur, virkelighed og identitet passer helt naturligt sammen med public service-missionen. Det giver et oprigtigt og genkendeligt løfte til vores brugere, som adskiller os fra andre indholdsleverandører,” siger hun.

De nordiske generaldirektører, der netop har indgået aftalen på et møde i Stockholm, ser styrkelsen af drama-samarbejdet som en fordel for alle. Generaldirektør i svenske SVT, Hanna Stjärne, siger:

”Når man ser på, hvad de nordiske public service-udbydere de seneste år har leveret af kvalitetsdrama, så er vi overbevist om, at en styrkelse af samarbejdet vil komme hele det nordiske publikum til gode,” siger hun og bliver bakket op af generaldirektøren fra NRK, Thor Gjermund Eriksen, der understreger den tillid, som så stor en aftale er bygget på:

”Et tæt, langvarigt samarbejde som dette bygger på tillid. Vi har en lang historie for samarbejde og har en helt grundlæggende tillid til hinandens evne til at producere verdensklasse drama,” siger Thor Gjermund Eriksen, mens Magnús Geir Þórðarson, som er generaldirektør i RÚV, ser det som et mål, at de nordiske public service-udbydere vil blive anerkendt som arnested for det allerbedste nordiske drama.

Den nordiske dramaaftale vil blive fejret ved et stort arrangement i Danmark i starten af 2018.

I Nordvision samarbejder man om at styrke public service-medier i Norden. De nordiske partnere både co-producerer, udveksler programmer, udvikler fælles formater, deler viden og generer hvert år mere end 4.500 tv-programmer. Sidste år blev der registreret et rekord højt antal nordiske co-produktioner med 1626 co-producerede episoder. Alene inden for drama-området resulterede det nordiske samarbejde i 267 episoder. Blandt eksemplerne på aktuelle dramaserier er Broen (SVT og DR), ’Herrens Veje’ (DR), Monster (NRK), ’Vår tid är nu’ (SVT), ’The Independence day’ (Yle), ’Prisoners’ (RUV).

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button