TV-Nyt

Natholdets Julekalender 2020

Øl-eksperten Carsten Berthelsen tager endnu engang Anders Breinholt og Søren Rasted med på en fantastisk opdagelsesrejse ud i øllets verden.

I løbet af én optagedag præsenterer Carsten 24 forskellige øl for Anders og Søren. De 24 specielle og unikke øl udgør tilsammen alle dagene i en skøn og berusende julekalender. Undervejs bliver der smagt på snacks, som passer perfekt til den pågældende øl, og så bliver øllene vurderet på et specialdesignet øl-barometer. For at holde styr på, hvor fulde værterne egentlig bliver, vil de blæse i en promillemåler undervejs.

 1. Nørrebro Bryghus: Bombay IPA (West Coast IPA) – 6,5 %

  Nørrebro Bryghus: Bombay IPA (West Coast IPA) - 6,5 %

  Nørrebro Bryghus blev etableret i 2003. Et af bryghusets første produkter var en American-style IPA (også betegnet som West Coast IPA). Der indbrygges til cirka 16 % Plato, og bitterheden er cirka 40 IBU. Der tørhumles med amerikansk humle, blandt andet Cascade. Opskriften fornyes til stadighed af den innovative brygmester Michael Rahbek. Stærkt læskende.

 2. Bryggeriet Åben: First Light (New England IPA) – 6 %

  Bryggeriet Åben: First Light (New England IPA) - 6 %

  Bryggeriet blev etableret i 2017 og valgt som Årets Bryghus i 2019. Et af stedets specialiteter er typen New England IPA. En øltype der er tåget eller hazy og ikke klaret som en West Coast IPA. Der bruges rige mængder af hvede og havre, og der tilsættes humle sent i kogningen og igen tidligt under gæring. Plato er cirka 16 %, og bitterhed er cirka 25 IBU. Forfriskende og frugtig.

 3. Viborg Bryghus: JuleBocken (Doppelbock) – 7,3%

  Viborg Bryghus: JuleBocken (Doppelbock) - 7,3%

  Bryghuset blev grundlagt i 2006. Dagens øl er en undergæret Stærkøl eller Bockbier. Traditionel tysk stil med smuk ravfarve og behagelig sødme. Plato er cirka 18%, humling på 30 IBU. Herlig til lune retter på frokostbordet.

 4. Beer Here: Ammestout (Milkstout) – 6,5 %

  Beer Here: Ammestout (Milkstout) - 6,5 %

  Bryghus fra 2008. Dagens øl er en overgæret Milkstout. Dette øl blev i tidligere tider stærkt anbefalet til ammende kvinder, så mælken harmonisk kunne løbe til. Udover mælkesukker (laktose) er der tilsat kaffe under gæring. Plato er 16 %, og en bitterhed på ca. 35 IBU. Mild og god.

 5. Alefarm Brewing: Decorations (Pale Ale) – 5,2 %

  Alefarm Brewing: Decorations (Pale Ale) - 5,2 %

  Bryghuset blev grundlagt i 2015 af Kasper Tidemann. Øllet er en overgæret meget frisk, tørhumlet Pale Ale med bl.a. Mosaic. Plato på 14 %, og bitterstyrken er 35 IBU.

 6. Midtfyns Bryghus: Funky Santa (Imperial Brown Ale) – 8,5 %

  Midtfyns Bryghus: Funky Santa (Imperial Brown Ale) - 8,5 %.

  Bryghuset blev etableret i 2004. Søndagens øl er en kraftig overgæret Brown Ale. Betegnelsen Imperial bruges i disse tider, når man vil understrege, at her er ekstra meget malt og humle. Plato på 18,5 % og humlestyrke på 35 IBU. Solid Søndagsøl.

 7. Kissmeyer: Stockholm Syndrome (DIPA) – 9,5 %

  Kissmeyer: Stockholm Syndrome (DIPA) - 9,5 %.

  Kissmeyer Beer & Brewing blev etableret i 2010 af en af Danmarks fineste bryggere: Anders Kissmeyer. Stilarten er en overgæret Dobbelt eller Imperial IPA (DIPA) med rigelig brug af aromatisk humle. Plato er 20 %, og bitterstyrken intens: 100 IBU. En passende frokostøl til en Blå Mandag.

 8. Flying Couch: Icebreaker (New England IPA) – 6 %

  Flying Couch: Icebreaker (New England IPA) - 6 %.

  Bryghuset blev etableret i 2015, og man satsede ret hurtigt på at lave gode IPA’s, Stouts og syrlige Ales. Icebreaker er en New England IPA, den er brygget med rigelig mængder havre. Der tilsættes mængder af aromatisk humle sent i kogningen og igen tidligt under gæring. Plato er ca. 16 %. Læskende og frugtrig.

 9. Skagen Bryghus: Klitnisse (Doppelbock) – 6,8 %

  Skagen Bryghus: Klitnisse (Doppelbock) - 6,8 %.

  Bryghuset blev grundlagt i 2005. Dagens øl er en undergæret Bockbier inspireret af tysk tradition. Der er anvendt tysk bitterhumle (Tettnanger) suppleret med en britisk sort, Northern Brewer, der giver øllet en fin efterfølgende aroma. Plato er 17 % og bitterhed på 20 IBU. God og mild til en god frokost.

 10. Mikkeller: Sally, oh Sally (Kölsch) – 4,9 %

  Mikkeller: Sally, oh Sally (Kölsch) - 4,9 %.

  Bryghus etableret i 2003 af Mikkel Borg Bjergsø. Kölsch er en lys mild øl, der har rødder i byen Köln. Øllet tilsættes overgær (varm gæring) og lagres så ved temperaturer, der langsomt bliver sænket til 0º. Voila: En forfriskende overgæret lagerøl. Plato er 12 % og bitterhed på 18 IBU.
  Brygget i samarbejde med Privatbrauerei Gaffel.

 11. Bryggeriet Skands: Blå Chimpanse (Dubbel) – 6,5 %

  Bryggeriet Skands: Blå Chimpanse (Dubbel) - 6,5 %.

  Bryghuset blev grundlagt i 2003 af Birthe Skands. Generationsskifte i januar 2017 ved Søren Truelsen og Ernst Kristensen. Dagens øl er en mild, overgæret øl i belgisk stil (en såkaldt Dubbel). Lødigheden er som smuk kastanje. Plato på 16,5 % og 25 IBU. Dejlig til julefrokostens lune retter.

 12. People Like Us: Oats of Disobedience (Havrestout) – 5,3 %

  People Like Us: Oats of Disobedience (Havrestout) - 5,3 %.

  Bryghuset blev grundlagt i 2016 af Lars og Jesper Carlsen som et hjælpeprojekt for socialt marginaliserede grupper. Dagens øl er en mild Stout brygget på byg og havre. Plato er 13,5 %. Bitterstyrke på ca. 31 IBU, og der er anvendt fortrinsvis britisk Challenger (aromatiske humle).
  Brygget af Rune Lindgreen i samarbejde med De Proef Brouwerij i Belgien. Smuk øl til eftertanke.

 13. Thisted Bryghus: Julesten (Strong Ale) – 8 %

  Thisted Bryghus: Julesten (Strong Ale) - 8 %.

  Bryghuset blev etableret i 1902. Overgæret Ale (18,8 % Plato) humlet med tjekkiske og amerikanske sorter til 30 IBU. Efter gæring tilsættes lavasten i lagertankene. Øllet modnes i to til tre måneder. Herlig øl til danske lune frokostretter.

 14. Braunstein: Dragonfly Coffee Bean (Kaffestout) – 9 %

  Braunstein: Dragonfly Coffee Bean (Kaffestout) - 9 %.

  Bryghuset er grundlagt i 2005 af brødrene Claus og Michael Braunstein. Dagens øl er en overgæret Stout tilsat kaffe fra Etiopien ristet af Craft Risteriet Yellow Bird Coffee på Amager. Humlestyrken er kraftig og aromatisk: 114 IBU. Plato 20 %. En øl til nydelse og meditation.

 15. Timm Vladimirs Bryghus: Pale Alene i Verden (Pale Ale) – 5 %

  Timm Vladimirs Bryghus: Pale Alene i Verden (Pale Ale) - 5 %.

  Timm Vladimirs Bryghus blev etableret i forbindelse med Køkkenskolen i Valby i 2017. Dagens øl en overgæret Pale Ale humlet med amerikanske aromatiske sorter som Citra og Mosaic til 30 IBU. Plato er 12 %. Stimulerende øl efter en hård arbejdsdag.

 16. Grauballe Bryghus: GunsmOak (American-style Ale) – 7,8 %

  Grauballe Bryghus: GunsmOak (American-style Ale) - 7,8 %.

  Bryghuset blev etableret i William Frank og Else Birk i 2002. Dagens bryg af skabt af Flemming Lindgaard i samarbejde med Black Star Brewery i Austin, USA. Overgæret Ale brygget med røgog whiskymalt. Plato 17 %. Humlet med tysk og amerikansk humle til 35 IBU. Øllet er modnet på ristet egeflis. Til de stille timer og eftertanke.

 17. Herslev Bryghus: Juleøl (Red Ale) – 6 %

  Herslev Bryghus: Juleøl (Red Ale) - 6 %.

  Bryghuset blev grundlagt i 2004 af Tore Jørgensen ved Roskilde Fjord. Dagens øl er en overgæret Ale, hvor man har tilsat et udtræk af tørrede appelsinskræller til urten. Humlestyrke er 35 IBU og Plato på ca. 15 %. Flot øl til julefrokostens salte og krydrede retter.

 18. Syndikatet: Hippien (Imperial Saison) – 10 %

  Syndikatet: Hippien (Imperial Saison) - 10 %

  Syndikatet er stiftet i 2011 af Jonas Jacobsen. Stærk indbrygget Saison med god humletilsætning af Simcoe og Citra til 60 IBU. De normale belgiske Saisons er på ca. 5 % alk., så dette specielle bryg er dobbelt op. Brygget på alle de traditionelle kornsorter: Byg, hvede, havre og rug. Plato på ca. 20%. Lys og smagfuld øl til de mørke timer.

 19. Aarhus Bryghus: Juletønden (Strong Ale) – 8 %

  Aarhus Bryghus: Juletønden (Strong Ale) - 8 %.

  Fundamentet til bryggeriet blev lagt i 2005 af brygmester Niels Buchwald. Dagens øl er en overgæret traditionel Strong Ale eller dansk Bondebryg. Den mørke, kraftigt maltede øl er fortrinlig især til juleaftens and, gås og flæskesteg. Indbrygget til ca. 18 % Plato og humlet med britiske sorter
  (Fuggles og Goldings) samt tysk Perle til 30 IBU.

 20. Hancock: Julebryg (Doppelbock) – 10,5 %

  Hancock: Julebryg (Doppelbock) - 10,5 %.

  Bryggeriet Thordal blev etableret i 1876. I 1950’erne blev bryghuset – nu med navnet Hancock – en institution i Skive under familien Strange Nielsens ledelse. Søndagens øl er en stærkt indbygget lagerøl brygget på 100 % lys pilsnermalt. 20-22 % Plato. Humlestyrken er 35 IBU på basis af den tjekkisk universalhumle Saaz. God til søndagsfrokostens stegeretter og salte spiser.

 21. Albani: Blålys Juleøl, Jubilæums Craft Version (Doppelbock) – 7,5 %

  Albani: Blålys Juleøl, Jubilæums Craft Version (Doppelbock) - 7,5 %.

  I 1960 præsenterede det fynske bryghus, Albani, sin julebryg, Blålys, for første gang. Det var en mørk lagerøl med en alkoholprocent på 7. Dagens særlige udgave af Blålys brygges med en god portion ekstra münchner- og karamelmalt uden tilsat sukker. Øllet har altså en mere solid maltkrop, der balanceres af en fin bitterhed fra den klassiske tyske Perle til ca. 30 IBU.

 22. Hjort Beer: Brown Bella (Dubbel) – 7,4 %

  Hjort Beer: Brown Bella (Dubbel) - 7,4 %

  Bryghuset er grundlagt af Susan og Carsten Hjort Bjerre i 2017. Dagens øl er en overgæret Dubbel inspireret af belgisk brygstil. Tilsat Target (bitterhumle) og Styrian Golding (aromahumle) til 25 IBU. Plato er 17 %. Smagfuld øl til mange gode danske vinterretter.

 23. Bryggeriet FRANK: Sinterklaas in Space (Dubbel) – 8 %

  Bryggeriet FRANK: Sinterklaas in Space (Dubbel) - 8 %.

  Bryghuset er etableret i 2020 af brygmester William Frank. Dagens øl er en overgæret Dubbel i belgisk stil. En herlig Ale til jule- og vinterspiser. Plato er 19 % og humlestyrke på 28 IBU. Sinterklaas er den nederlandske betegnelsen for Skt. Nikolaj eller julemanden. Han fortjener også
  en god øl til natten.

 24. Amager Bryghus: Secret Santa (Quadrupel) – 10,5 %

  Amager Bryghus: Secret Santa (Quadrupel) - 10,5 %.

  Bryghuset blev etableret i 2007 af Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm. Juleaftens øl er en overgæret belgisk-inspireret Quadrupel brygget på mørke og lyse malte. Plato er 26 %. Der tilsættes bl.a. kandissukker til urten og koges med tysk Tettnangerhumle og tjekkisk Saaz til ca. 40 IBU. Øllet modnes på ristet egeflis og grannåle. Meget velegnet øl til juleaftens sukkerbrunede kartofler, den røde kål og andesteg.

Natholdets Julekalender 2020
Natholdets Julekalender 2020
Kilde: TV 2

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag


I samme kategori

Back to top button