Mux konvertering til DVB-T2/HEVC i 2020

| mandag 13. feb, 2017 17:20 | opdateret 05. apr, 2017 kl. 10:57 | 19 Kommentarer

Det ser ud til at danske tv-seere der modtager tv fra stue eller tagantenne skal indstille sig på, at de skal have DVB-T2/HEVC udstyr fra april 2020.

Det fremgår at et svar fra Kulturministeriet på en henvendelse fra en af vores faste læsere.

Konkret meddeles det, at det er forventningen, at konverteringen vil finde sted i april 2020, hvor en del frekvenser, der i dag benyttes til tv (”700 MHz”), i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd. Det nødvendiggør en mere effektiv anvendelse af de tilbageværende frekvenser, hvilket ud over at indebære konvertering fra DVB-T til DVB-T2 formentlig også vil indebære behov for at gå fra den nuværende komprimeringsstandard MPEG4 over til den mere effektive standard HEVC.

Dermed vil en del udstyr skulle udskiftes, såfremt man fortsat ønsker at se antenne-tv efter dette tidspunkt. En del udstyr har allerede DVB-T2, men i forbindelse med skifte til HEVC, forholder det sig anderledes. Her kan det betyde at alle eksisterende tv-bokse bliver forældede og en række fladskærme typisk fra før 2015 vil også mangle den fornødne support for at modtage signalerne.

Del på:

Tags: ,

Gemt under:: Branche-Nyt, Antenne-TV

Kommentarer (19)

 1. miri siger:

  Tilsvarende fremgår på nettet. Den formelle beslutning afventer, om Boxer eller en ny efter udbud skal have sendetilladelsen til at sende via det jordbaserede netværk – Det bliver muligvis først afgjort i 2019. Samme tåbelige historie som sidst, hvor man ikke ville fastsætte teknologien i udbuddet, men ventede til bagefter…
  http://kum.dk/kulturpolitik/medier/mere-om-medier/den-teknologiske-udvikling/husstandenes-modtageudstyr-i-fremtiden/

  • Anders siger:

   Dette handler om MUX 1 og 2 som er ejet af Digi-TV (fælles selskab mellem DR og TV 2). Ikke Boxer.

   Men fedt med T2 og HEVC. Så er der vel 1080p HD på programmet, og DR kan vel prøve med lidt 4K Ultra HD.

   Lige i tide til sommer OL i Tokyo hvor NHK har sagt de er klar med 8K.

   • mich siger:

    Anders, du er optimist med 4K ?

    • Per M siger:

     Tror Anders godt kan glemme alt om 4K via T2. Ikke engang Tyskerne vil anvende deres T2 til det, hvilket samtlige HEVC T2 bokse på markedet dernede også vidner om. De kan ikke klare højere end 1080p.

    • Anders siger:

     Teracom har allerede demonstreret 4K Ultra HD over DVB-T2 med HEVC.
     Så hvordan teknologien ser ud om f.eks. 10 år ved vi ikke, men ja jeg er optimist.

     • martin siger:

      Jeg tror at 4K vil blive leveret i forvejen via Push VOD på HbbTV standarden. Programmet vil derfor allerede være på dit fjernsyn i 4K opløsning, og så skifter den automatisk over, når programmet starter. Og du kan selvfølgeligt også vælge at se 4K programmet on-demand – igen, udsendt via sendenettet.

   • Preben Pedersen siger:

    Har DR og TV 2 købt DTT sende nettet tilbage fra Teracom ? Mente det blev solgt for nogle år siden i forbindelse med TV 2 redningsplan omkring 2010.
    link fundet http://omtv2.tv2.dk/fileadmin/user_upload/billeder/pdf_filer/PRM_Aftale_om_salg_af_sendenet_paa_plads.pdf

    • miri siger:

     Nej, nettet er teracoms, men det feed inkl. opløsning og format ligger hos digi.tv og Boxer….

    • Anders siger:

     Det er stadig Digi-TV som har sendetilladelsen til MUX 1 og 2, og Digi-TV er fortsat ejet af DR og TV 2.
     http://digi-tv.dk/Sendenettets_opbygning/

     I det dokument du linker til står der også at TV 2 fortsat beholder deres andel i sende- og multiplexudstyret i MUX 1 (hvor de regionale TV 2 kanaler ligger), og at DR beholder ejerskabet over udstyret i MUX 2.

     • Preben Pedersen siger:

      Ja – DR og TV2 ejer sende- og multiplexudstyret til Mux1 + Mux2 og skal vel stå for betaling af denne udskiftning – men “Ministeriet kan i sagens natur ikke på nuværende tidspunkt udtale sig med sikkerhed om, hvilken teknologi der vil blive benyttet, da beslutning herom bl.a. vil bero på de valg, der skal træffes af en kommende kommerciel distributør af antenne-tv.” Citat taget fra dit link Anders. Så skal det ske i sammenarbejde med den kommende operatør på DTT.
      Måske derfor DR og TV2 satser så meget på Streaming af deres TV kanaler.
      Leje Prisen for at sende deres Mux1 + Mux2 kan måske blive forhøj, hvis ikke de har andre muligheder til når ud til befolkningen.

     • reslfj siger:

      Udskiftningerne på sendersiden er småpenge.
      Det meste sendeudstyr kan sende DVB-T2 allerede eller højst ved udskiftning af et modulationmodul pr mux og sender (SFN gruppe).
      HEVC kræver nye enheder til video-komprimering, men disse enheder bliver jo allerede løbende forbedrede og udgør et rimeligt lille antal.

      Det er stort set kun hensynet til eksisterende antenne-fjernsyn, der forhindre en overgang allerede nu.

      Men myndighederne skal huske, at folk, der allerede har købt noget ‘gammelt lort’, stort set ikke har andre muligheder end at købe igen eller en boks.

      Det er helt fint at melde ud nu, så kan branchen droppe alt andet end ‘den tyske standard’ DVB-T2 med HEVC (og MPEG4)

      Lars 🙂

     • miri siger:

      Enig, jeg tror desværre bare, at de igen venter. I 2006 kunne de været gået på MPEG4, men valgte MPEG2. Det fik de så ændret til i forbindelse med udbuddet i 2007/2008. Her glemte man bare, at tage højde for DVB-T2 – så den har Boxer taget af bagvejen i 2012.
      DR/digi.tv er nødt til at tage udgangspunkt i det “gamle lort” – med mindre, at der ligger en (visionær) politisk beslutning om at skifte teknologi. Intentionerne i ministeriet er fine, men vi riskerer, at DR fortsætter på MPEG4 og DVB-T – hvad er argumentet, som man fra politisk side skal bruge, når man fortæller antennefolket, at de skal skifte tv eller købe ny boks? At de kan få 1080p i stedet for 1080i?
      Hvis ikke Nordig ændrer kravene (DVB-T2 er endnu ikke et krav!) eller der kommer en politisk beslutning i år, så tror jeg ikke, at de vil ændre teknologi op til 2020 – og derved gøre “næsten” nye tv forældede… desværre!

     • Anders siger:

      Miri. Husk på at de personer som ser DR via stueantenne med stor sandsynlighed også har betalingskanaler via Boxer. Dermed har de kunder haft siden 2012 da Boxer lancerede MUX 6 i T2 til at skifte til T2 udstyr.

      Hvad skulle de vente på? Der forsvinder tv-frekvenser til april 2020 som i stedet skal bruges til internet. Derfor skal man jo udnytte de færre frekvenser man har tilbage bedre. Derfor giver april 2020 mening.
      Omvendt kan man heller ikke vente på at alle frivilligt i deres eget tempo skifter til noget nyt. Før eller siden må man oppe fra sætte en dato, uanset om det er DSB der fjerner papklippekort eller om det er DR der skifter sendeformat.
      Man har trods alt også sagt at 1. oktober i år skifter man fra DAB til DAB+ uanset hvor mange der så skal ud at købe nyt.

      Teknologien kan ikke vente på folk der ikke kan lide forandringer.

      Nordig skal nok komme med inden kalenderen siger april 2020. Nordig 2.6 er lige lanceret, og den beskriver at HbbTV i version 2.0.1 bliver et krav pr. 1. juli 2018, på trods af at ingen af de fjernsyn du kan købe i dag har 2.0.1.

     • miri siger:

      Jeg er naturligvis klar over, at Boxer har ca. 260.000 kunder, men jeg ved ikke, hvor stor en andel af Boxers kunder, der har valgt at gå på DVB-T2…
      Men det er helt uvedkommende i forhold til min pointe. Spørgsmålet er om DR eller Folketinget vil tvinge seere, der klarer sig fint i dag med MUX 1-2 (hvilket f.eks. også kan være i sommerhuset) til at opgradere deres udstyr! Du kan derfor ikke bruge “Teknologien kan ikke vente på folk….” til noget som helst – slet ikke hvis du ikke kan komme med et argument for, hvilke fordele der er ved teknologien… Og nej, jeg tror ikke at Nordig vil nå at komme på plads. Hvis Nordig skal komme på plads, så skal det være et krav at der er både DVB-T2 og HEVC, og der tror jeg tidligst vil komme som krav hen mod 2020, hvilket vil være for sent. Ingen politikere vil bryde sig om, at træffe beslutninger, der gør tv købt inden for det seneste år forældede!

     • Anders siger:

      Preben du blander de kommercielle MUX 3-6 sammen med de ikke-kommercielle MUX 1-2.

     • Preben Pedersen siger:

      Nope Anders, men Reslfj har fanget pointen, at der måske ikke fremover vil være 2 Mux reserveret til DR, når 1 Mux på Dvb-T2 kan dækken deres nuværende behov. Og da infrastruktur til levering uden på masterne ejes af teracom – så vil de jo nok gerne sælge til ny DTT opretør så mange frekvenser som muligt – De skal være tjene deres investering hjem.
      Sådan læser jeg det citat fra ministeriet.
      Men tiden må vise hvem som for ret.

 2. reslfj siger:

  List tal:
  Nuværende bitrate
  DR 2 x 19,9 Mbit/s = 39,8 Mbit/s

  Boxer 2 x 22,4 Mbit/s = 44,8 Mbit/s
  Boxer 2 x 36,55 Mbit/s = 73,1 Mbit/s
  Boxer i alt NU = 117,9 Mbit/s

  I alt NU = 157.7 Mbit/s

  Fremtidig bitrate
  DR 2 x 36,55 Mbit/s = 73,1 Mbit/s
  Boxer 3 x 36,55 Mbit/s = 109.6 Mbit/s

  I alt DVB-T2 2020 = 182.7 Mbit/s

  Samlet set en godt 15% højere kapacitet.

  Bevarer man imidlertid to hele muxer til DR, vil DR få en ca 83% højere kapacitet, medens Boxer/Ny gatekeeper vil miste ca 7% af deres nuværende kapacitet.
  Med det nuværende politiske vinde vil en sådan opdeling, hvor hver part får et antal egne muxer, næppe være mulig.

  Lars 🙂

 3. Palleba2000 siger:

  I 2020?!

  Mon ikke der er kommet DVB-T3 og Mpeg-6 til den tid?

  • reslfj siger:

   Nej ! DVB-T2 er meget tæt på den teoretiske maksimale grænse indenfor en 8 MHz kanal. De ret små forbedringer man måske kunne opnå, er ganske enkelt ikke den store indsats værd.

   Man kan opnå bedre kapacitet ved at anvende flere antenner sender og/eller modtager (MIMO) fx med en vis afstand imellem eller lodret/vandret polariseret. DVB-T2 kan allerede anvende 2 sende-antenner, men nytten heraf har været skuffende.
   Man har heller ikke nogen stor virkning bl.a. indendørs.

   HEVC/H.265 videokomprimering er ganske ny og rigtig god. Der er jo andre bl.a. Google VP9, men jeg synes, det meget ligner at H.265 bliver MPEG4 afløseren via antenne og DVB-C kabel.

   Lars 🙂

   PS! Vi taler om blot 3 år. Men der sælges mange fjernsyn i løbet af 3 år, som kan undgå at blive forældede.

Skriv et svar