Mux konvertering til DVB-T2 i 2020 uden skifte til HEVC

| søndag 03. mar, 2019 17:00 | opdateret 03. mar, 2019 kl. 17:26 | 28 Kommentarer

Når 700 MHz-båndet i 2020 overdrages til teleselskaberne, forsvinder en tredjedel af de frekvenser, der i dag anvendes til antenne-tv. Den mindre frekvensmængde resulterer i, at antallet af landsdækkende sendenet (MUX) dog kun reduceres med en sjettedel fra 6 til 5 MUX, da DVB-T2 har en øget distributionsfleksibilitet i forhold til det nuværende DVB-T.

DVB-T2 byder desuden på en kapacitetsgevinst sammenlignet med DVB-T. Hvor der i øjeblikket sendes med ca. 20 Mbps i hver af de to free-to-air MUX, vil der fra 31. marts 2020 blive sendt med ca. 33 Mbps i en enkelt MUX. Det betyder, at den samlede kapacitet til udsendelse af free-to-air kanaler falder, men da DR samtidig lukker tre flowkanaler (DR3, DRK og DR Ultra) vil det fortsat være muligt at opretholde den samme billedkvalitet som i dag.

Skulle der på sigt være et ønske om at udsende free-to-air kanalerne i en bedre kvalitet/højere opløsning, vil der være behov for at opgradere videokomprimeringsstandarden fra MPEG-4 til HEVC/H.265, da HEVC kort fortalt gør det muligt at sende i den samme kvalitet med den halve bitrate. Man har dog på nuværende tidspunkt ingen planer for et skifte til HEVC, men det anbefales, at man ved investering i nyt udstyr sikrer sig, at dette også understøtter HEVC.

Del på:

Tags: ,

Gemt under:: Branche-Nyt, Antenne-TV

28
Kommentarer

for at kommentere
4 Kommentartråde
24 Svar i tråden
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Kommentarforfattere
  Abonnér  
nyeste ældste
Underret om
miri

Tilsvarende fremgår på nettet. Den formelle beslutning afventer, om Boxer eller en ny efter udbud skal have sendetilladelsen til at sende via det jordbaserede netværk – Det bliver muligvis først afgjort i 2019. Samme tåbelige historie som sidst, hvor man ikke ville fastsætte teknologien i udbuddet, men ventede til bagefter…
http://kum.dk/kulturpolitik/medier/mere-om-medier/den-teknologiske-udvikling/husstandenes-modtageudstyr-i-fremtiden/

Anders

Dette handler om MUX 1 og 2 som er ejet af Digi-TV (fælles selskab mellem DR og TV 2). Ikke Boxer.

Men fedt med T2 og HEVC. Så er der vel 1080p HD på programmet, og DR kan vel prøve med lidt 4K Ultra HD.

Lige i tide til sommer OL i Tokyo hvor NHK har sagt de er klar med 8K.

mich

Anders, du er optimist med 4K ?

Per M

Tror Anders godt kan glemme alt om 4K via T2. Ikke engang Tyskerne vil anvende deres T2 til det, hvilket samtlige HEVC T2 bokse på markedet dernede også vidner om. De kan ikke klare højere end 1080p.

Anders

Teracom har allerede demonstreret 4K Ultra HD over DVB-T2 med HEVC.
Så hvordan teknologien ser ud om f.eks. 10 år ved vi ikke, men ja jeg er optimist.

martin

Jeg tror at 4K vil blive leveret i forvejen via Push VOD på HbbTV standarden. Programmet vil derfor allerede være på dit fjernsyn i 4K opløsning, og så skifter den automatisk over, når programmet starter. Og du kan selvfølgeligt også vælge at se 4K programmet on-demand – igen, udsendt via sendenettet.

Preben Pedersen

Har DR og TV 2 købt DTT sende nettet tilbage fra Teracom ? Mente det blev solgt for nogle år siden i forbindelse med TV 2 redningsplan omkring 2010.
link fundet http://omtv2.tv2.dk/fileadmin/user_upload/billeder/pdf_filer/PRM_Aftale_om_salg_af_sendenet_paa_plads.pdf

miri

Nej, nettet er teracoms, men det feed inkl. opløsning og format ligger hos digi.tv og Boxer….

Anders

Det er stadig Digi-TV som har sendetilladelsen til MUX 1 og 2, og Digi-TV er fortsat ejet af DR og TV 2.
http://digi-tv.dk/Sendenettets_opbygning/

I det dokument du linker til står der også at TV 2 fortsat beholder deres andel i sende- og multiplexudstyret i MUX 1 (hvor de regionale TV 2 kanaler ligger), og at DR beholder ejerskabet over udstyret i MUX 2.

Preben Pedersen

Ja – DR og TV2 ejer sende- og multiplexudstyret til Mux1 + Mux2 og skal vel stå for betaling af denne udskiftning – men “Ministeriet kan i sagens natur ikke på nuværende tidspunkt udtale sig med sikkerhed om, hvilken teknologi der vil blive benyttet, da beslutning herom bl.a. vil bero på de valg, der skal træffes af en kommende kommerciel distributør af antenne-tv.” Citat taget fra dit link Anders. Så skal det ske i sammenarbejde med den kommende operatør på DTT. Måske derfor DR og TV2 satser så meget på Streaming af deres TV kanaler. Leje Prisen for at sende… Read more »

reslfj

Udskiftningerne på sendersiden er småpenge. Det meste sendeudstyr kan sende DVB-T2 allerede eller højst ved udskiftning af et modulationmodul pr mux og sender (SFN gruppe). HEVC kræver nye enheder til video-komprimering, men disse enheder bliver jo allerede løbende forbedrede og udgør et rimeligt lille antal. Det er stort set kun hensynet til eksisterende antenne-fjernsyn, der forhindre en overgang allerede nu. Men myndighederne skal huske, at folk, der allerede har købt noget ‘gammelt lort’, stort set ikke har andre muligheder end at købe igen eller en boks. Det er helt fint at melde ud nu, så kan branchen droppe alt andet… Read more »

miri

Enig, jeg tror desværre bare, at de igen venter. I 2006 kunne de været gået på MPEG4, men valgte MPEG2. Det fik de så ændret til i forbindelse med udbuddet i 2007/2008. Her glemte man bare, at tage højde for DVB-T2 – så den har Boxer taget af bagvejen i 2012. DR/digi.tv er nødt til at tage udgangspunkt i det “gamle lort” – med mindre, at der ligger en (visionær) politisk beslutning om at skifte teknologi. Intentionerne i ministeriet er fine, men vi riskerer, at DR fortsætter på MPEG4 og DVB-T – hvad er argumentet, som man fra politisk side… Read more »

Anders

Miri. Husk på at de personer som ser DR via stueantenne med stor sandsynlighed også har betalingskanaler via Boxer. Dermed har de kunder haft siden 2012 da Boxer lancerede MUX 6 i T2 til at skifte til T2 udstyr. Hvad skulle de vente på? Der forsvinder tv-frekvenser til april 2020 som i stedet skal bruges til internet. Derfor skal man jo udnytte de færre frekvenser man har tilbage bedre. Derfor giver april 2020 mening. Omvendt kan man heller ikke vente på at alle frivilligt i deres eget tempo skifter til noget nyt. Før eller siden må man oppe fra sætte… Read more »

miri

Jeg er naturligvis klar over, at Boxer har ca. 260.000 kunder, men jeg ved ikke, hvor stor en andel af Boxers kunder, der har valgt at gå på DVB-T2… Men det er helt uvedkommende i forhold til min pointe. Spørgsmålet er om DR eller Folketinget vil tvinge seere, der klarer sig fint i dag med MUX 1-2 (hvilket f.eks. også kan være i sommerhuset) til at opgradere deres udstyr! Du kan derfor ikke bruge “Teknologien kan ikke vente på folk….” til noget som helst – slet ikke hvis du ikke kan komme med et argument for, hvilke fordele der er… Read more »

Anders

Miri
Denne artikel er blev opdateret, og er at finde på forsiden igen. Så jeg tillader mig at skrive igen.
Nordig er siden du skrev i 2017 “kommet på plads” med både DVB-T2, HEVC og Next-Generation Audio.

Man risikerer netop at gøre folks nykøbte TV forældede ved at gentage balladen fra dengang DTT lancerede hvor folk købte TV med MPEG-2 blot for at blive tvunget til at købe nyt med MPEG-4 nogle år senere. Nu hedder det blot MPEG-4 og HEVC.

Anders

Preben du blander de kommercielle MUX 3-6 sammen med de ikke-kommercielle MUX 1-2.

Preben Pedersen

Nope Anders, men Reslfj har fanget pointen, at der måske ikke fremover vil være 2 Mux reserveret til DR, når 1 Mux på Dvb-T2 kan dækken deres nuværende behov. Og da infrastruktur til levering uden på masterne ejes af teracom – så vil de jo nok gerne sælge til ny DTT opretør så mange frekvenser som muligt – De skal være tjene deres investering hjem.
Sådan læser jeg det citat fra ministeriet.
Men tiden må vise hvem som for ret.

Anders

Hvis man gerne vil tjene flest penge, så skal man vel kunne have så mange kanaler til salg som muligt. Digitalt.tv har lige haft en artikel om at Boxer er nødt til at fjerne MTV for at gøre plads til Paramount i HD.
DVB-T2 og HEVC giver netop mulighed for at tjene flest penge ved at have plads til endnu flere kanaler.

reslfj

List tal: Nuværende bitrate DR 2 x 19,9 Mbit/s = 39,8 Mbit/s Boxer 2 x 22,4 Mbit/s = 44,8 Mbit/s Boxer 2 x 36,55 Mbit/s = 73,1 Mbit/s Boxer i alt NU = 117,9 Mbit/s I alt NU = 157.7 Mbit/s Fremtidig bitrate DR 2 x 36,55 Mbit/s = 73,1 Mbit/s Boxer 3 x 36,55 Mbit/s = 109.6 Mbit/s I alt DVB-T2 2020 = 182.7 Mbit/s Samlet set en godt 15% højere kapacitet. Bevarer man imidlertid to hele muxer til DR, vil DR få en ca 83% højere kapacitet, medens Boxer/Ny gatekeeper vil miste ca 7% af deres nuværende kapacitet.… Read more »

Palleba2000

I 2020?!

Mon ikke der er kommet DVB-T3 og Mpeg-6 til den tid?

reslfj

Nej ! DVB-T2 er meget tæt på den teoretiske maksimale grænse indenfor en 8 MHz kanal. De ret små forbedringer man måske kunne opnå, er ganske enkelt ikke den store indsats værd. Man kan opnå bedre kapacitet ved at anvende flere antenner sender og/eller modtager (MIMO) fx med en vis afstand imellem eller lodret/vandret polariseret. DVB-T2 kan allerede anvende 2 sende-antenner, men nytten heraf har været skuffende. Man har heller ikke nogen stor virkning bl.a. indendørs. HEVC/H.265 videokomprimering er ganske ny og rigtig god. Der er jo andre bl.a. Google VP9, men jeg synes, det meget ligner at H.265 bliver… Read more »

Anders

MPEG-2 blev lanceret i 1999.
MPEG-4 blev lanceret i 2004.
HEVC blev lanceret i 2013.

HEVC er desuden opfundet med både 4K og 8K i tankerne, så der går et stykke tid før du ser en efterfølger.

reslfj

Man kan jo fint sende både MPEG-4 og HEVC kanaler i samme mux. Det er beklageligt at Boxer og DR/TV2 ikke for længe siden ere enedes om at sende mindst én HEVC kodet kanal. Dette ville have sikret, at alle fjernsyn til antenne solgt i Danmark ville have haft HEVC decoder. Den nuværende MPEG-4 standard der kræves af modtagere kan kun behandle 720p, 1080i (eller 1080p25 dvs halv billedhastighed). Så kan man ikke sende 1080p50 selvom mange nyere fjernsyn/modtagere måske godt kan eller kan via HEVC, som fjernsyn i flere år har understøttet. Der er jo ikke noget økonomisk problem… Read more »

Per M

Desuden er der også blevet opdaget synlige forskelle mellem video i 720p, 1080i og 1080p, når HEVC/H.265 sammenlignes med H.264, her leverede HEVC/H.265 en lavere billedkvalitet i de tests som de foretog for et godt stykke tid siden. Så det er jo ikke så godt, da det codec ellers skulle hedde sig at være langt bedre end H.264 Men det viste sig jo også at det rent faktisk ikke er færdigudviklet endnu det codec, det meldte de ud for over et år siden dem der arbejder på at udvikle det, at HEVC/H.265 rent faktisk først forventes færdigudviklet tidligst i 2020.… Read more »

frankm

Standarderne H264/265 sætter kun nogle overordnede regler for formatet. Dvs. der kan være *meget* stor forskel på encoderne (de interne algoritmer).

frankm

Sagt på en anden måde: Standarden sikrer, at modtageren kan afkode filen. Den beskriver ikke selve transformationen af kildematerialet – det må udviklerne af encoderen selv finde ud af.

parabolgutten returns

Det er sgu da rart at vi ikke IGEN skal omstille og smide digitalbokse ud, fordi man vil lægge 5 kanaler ind som ingen ser. Det er totalt miljøsvinderi at vi smider fjernsyn og tv-bokse ud fordi man lige kan snige et par kanaler ind. Hvis folk vil have MANGE stationer, som køb en parabol eller få kabel-tv. Og så lad DR være i det mest tilgængelige format. Ligesom det miljøsvinderi, som finder sted når tusindvis af DAB-radioer må smides ud efter at have været i brug i få år. Pludselig har man fundet ud af at man kan få… Read more »

Per M

Mja min nyere Vu+ boks er godt nok en kabel-tv boks, men der er tale om en 4K boks med en FBC tuner. Så den er da forberedt til UHD signaler via kabel tv. Flasher man den med et andet image som jeg har gjort med en der hedder Black Hole, så får man pludselig support af diverse USB tunere til antenne, kabel og parabol. Og så gav jeg skutte mere end ca. 1500 kr for den lille Linux boks. Så det er nok den vej man skal gå med at man skal købe en Vu+ boks, da de kan… Read more »

Søg
Generic filters
Exact matches only