Fladskærme

LG webOS – Smart TV’ets genfødsel? – Læs anmeldelsen

LG webOS Test / AnmeldelseLG købte tilbage i starten af 2013 tablet styresystemet webOS af Hewlett Packard med henblik på at skabe en ny intuitiv og moderne platform for Smart TV. Et år efter, her i starten af 2014, præsenterede LG så resultatet for verdenspressen på CES messen i Las Vegas, og nu kan LG webOS Smart TV så købes i de danske butikker.

DIGITALT.TV har haft lejlighed til at afprøve den nye Smart TV platform, og vi bringer herunder vores indtryk og vurderinger.

Konkret har vi testet webOS på et LG 55LB870V, men stort set alle LG 2014 Smart TV modeller har webOS brugeroverfladen, så derfor har vi valgt at give webOS sin helt egen anmeldelse.

webOS – En kort videointroduktion

Vi har lavet et kort kig på webOS brugeroverfladen.

LG webOS introduktion   Smart TV'ets genfødsel?

LG webOS introduktion Smart TV’ets genfødsel?

webOS – Smart TV som en naturlig integreret del

Mon ikke de fleste kan skrive under på, at Smart TV funktionerne på fladskærme alt for længe har været en oplevelse, der har spændt fra nærmest ubrugelig, og hvis man var heldig, til rimelig tålelig. Sjældent har vi her på DIGITALT.TV i hvert fald været begejstret, eller brugt det specielt meget.

Hastigheden og alle de menuer man ofte skulle igennem har været en stopklods for brugeroplevelsen, og dermed også for at man har gjort brug af tjenesterne i stor stil.

Men nu lysner det for alvor med LG webOS. LG har identificeret tre fokusområder, der skal gøre det nye Smart TV betydeligt nemmere og sjovere at betjene. Nem installation, let at skifte imellem forskellige apps og nem navigering imellem TV-udsendelser, online indhold og apps. Så lad os kigge nærmere på det.

webOS er et klart brud med tidligere tiders Smart TV oplevelse. Applikationerne er rykket ud i startmenuen, som ruller på tværs i bunden af skærmen, og er ikke gemt væk i en Smart TV sektion. Du kan nu veksle hurtigt mellem både fysisk tilsluttede enheder samt onlinetjenester, altså et Smart TV der rummer det hele i samme brugerflade.

Følgende apps var præinstallerede på vores testskærm:

Netflix
Viaplay
YouBio
SF Anytime
YouTube
Skype
Webbrowser

Du kan med 1 klik kan du fra startmenuen åbne Netflix, Viaplay, YouBio med flere og komme i gang med det samme. Ventetiden på at de åbnes er også minimal, hvilket er et stort plus.

Du kan enkelt flytte rundt på elementerne i startmenuen, så du får den rækkefølge, der passer dig bedst. Også eksterne indholdskilder ligger på samme måde direkte i startmenuen og kan navngives individuelt.

Generelt er startmenuen både enkel og overskuelig, og man kan sige at alt indhold ses som apps, man kan starte.

Også de øvrige indstillingsmenuer fungerer godt. Vi bemærkede dog, at betjeningen kan være lidt langsommere lige efter du har tændt skærmen, det virker som der her starter ting op i baggrunden som giver lidt ventetid.

Med webOS kan du multitaske – hop direkte fra Netflix til Live TV og tilbage igen.

webOS gør også op med den gamle måde Smart TV oftest har fungeret på, i forhold til at starte og lukke applikationer. Med webOS kan du gå i gang med at se f.eks. indhold på Netflix, hoppe direkte over på live tv for f.eks. lige at se de seneste nyheder, og så gå tilbage igen til Netflix, præcis der hvor du var.

Det giver en hel anden brugeroplevelse end tidligere. Man får simpelthen lyst til at bruge tv’et mere, fordi det er så nemt og hurtigt. Det skal dog noteres, at man tilsyneladende ofte kun kan have én proces gemt af gangen. Gik vi fra Netflix til Live TV og derefter til YouTube og tilbage til Netflix, så startede Netflix op fra bunden igen.

Med webOS er det også slut med at skulle ud af en Smart TV app for at justere billede eller lydindstillinger, noget der ofte ellers har været tilfældet hidtil.

Lettere at komme i gang

Førstegangsinstallationen er ikke altid det mest spændende, men med webOS har LG gjort det mere tiltalende med en helt ny, enklere og sjovere måde at lave sine individuelle indstillinger på.

Den animerede figur Bean Bird hjælper dig i gang med at finde kanaler, tilslutte til netværk og eksterne enheder med videre.

Er du ikke til den slags, så frygt ej for Bean Bird er kun aktiv i forbindelse med installationsguiden, det er ikke en figur der popper op i tide og utide.

Bruger du en tv boks til dine tv-signaler bliver du også spurgt om dette under installationen, så LG har også tænkt på den del.

Der er også en billedoptimeringsguide som du kan benytte til at justere lys, kontrast, skarphed med mere.

Der er iøvrigt indbygget en hjælpe funktion, hvor du på fladskærmen kan læse mere om hvordan du betjener skærmen, men vi havde faktisk sjældent brug for den.

En “magisk” fjernbetjening

Magic Remote kalder LG den fjernbetjening du styrer betjeningen i webOS med. Den er formet til hånden og til dels baseret på, at du betjener menuer med en pil på skærmen, som du styrer med håndleddet. Det giver en hurtigere betjening, der minder om den på måske kender fra en Nintendo Wii.

På fjernbetjeningen er også et rullehjul som det kendes fra computermus.

Fjernbetjeningen ligger fint i hånden, men bagsiden kunne måske godt have været med en antiskrid belægning, den er lidt glat. Vi kunne også godt have tænkt os en dedikeret TV Guide knap fremfor 3D knappen f.eks.

Bruger du LG Magic Remote vil du måske savne dedikerede numeriske taster, disse kan du dog få adgang til via en skærmmenu, men i forhold til brug med tekst-tv er dette ikke helt optimalt. LG leverede også en mere gammeldags model med nummertaster sammen med den skærm vi har lånt.

Udover at benytte magic fjernbetjeningen med din LG skærm, så kan den også benyttes som universalfjernbetjening med andre produkter, også ikke LG produkter. LG opdaterer løbende databasen over understøttede enheder og samarbejder også med danske tv-udbydere i forhold til dette.

Visse ting er endnu ikke helt så smarte

Selv om LG generelt har gjort det rigtig godt med webOS, så er der stadig ting der ikke er helt optimale. Kanallisteredigering er fortsat en tidskrævende proces. Man kan kun flytte én kanal af gangen, så det kan tage pænt lang tid, at få den rækkefølge man ønsker.

Programguide vises udelukkende som tidslinje, og der vises ikke så meget info af gangen. Det kan derfor kræve en del bladring, for at finde det du søger.

Vores test tv kom med med LG’s Magic Remote der tilbyder stemmesøgning, men endnu søger den kun i forhold til apps, Youtube og på Internettet.Du kan endnu således ikke søge efter indhold i programguiden eller på streamingtjenesterne, men LG oplyser til DIGITALT.TV at der arbejdes med indholdsleverandører omkring levering af oplysninger, så det bliver muligt senere. På sigt vil LG gerne tilbyde at man f.eks. kan søge efter Mads Mikkelsen også finde indhold med ham på tværs af tv og streaming apps,

Under vores testperiode kom der en softwareopdatering, der åbnede for LG App store i Danmark. Her kan du finde yderligere apps som f.eks. Eurosport Player, Viewster med flere.

webOS Konklusion

Med webOS sætter LG en ny standard for brugeroverflader på Smart TV. Vi er meget begejstret både i forhold til hastighed, brugervenlighed og design.

Den største gevinst er efter vores mening, at man kan hoppe lynhurtigt fra det app til live tv og tilbage igen, uden at man så at sige skal starte forfra.

webOS vinder også på, at man har startet helt fra bunden, og det skaber en god helhedsoplevelse. Ofte ser man, at producenter over flere år tilføjer nye Smart TV funktioner, der ikke nødvendigvis er fuldt integreret i den “gamle” brugeroverflade.

Der er små delelementer der kan forbedres, men generelt tror vi at de fleste ejere af et webOS tv vil blive rigtig tilfredse med denne nye Smart TV oplevelse fra LG.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard