Viden

HDMI 2.0 – Værd at vide

HDMI 2.0 helt kort

hdmi 2.0

HDMI ( High-Definition Multimedia Interface) har for længst overtaget tronen som det foretrukne signalvej mellem eksternt tv-udstyr og din fladskærm, i september blev en ny version af HDMI specifikationerne fastlagt. HDMI 2.0 kaldes den og den nye version er hovedsageligt målrettet de nye behov ved de såkaldte Ultra HD eller 4k signaler.

Den nye version af HDMI standarden blev officielt fremvist på IFA 2013 messen i Berlin af HDMI Forum’et. Dette forum består af over 80 firmaer, der deltager i udviklingen af HDMI standarden. HDMI 2.0 er en forbedret udgave, der er første større opgradering siden version 1.4 der blev frigivet tilbage i 2009.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

HDMI 2.0 er kun relevant for dig der har planer om et Ultra HD TV, ellers så behøver du ikke bekymre dig om det nu og her. Den nye version er nemlig målrettet de nye behov ved de såkaldte Ultra HD eller 4K signaler. Den nuværende HDMI 1.4 version understøtter faktisk allerede Ultra HD opløsning, men denne version havde dog ikke kapacitet til overførsel af Ultra HD opløsning i det antal billeder pr. sekund som benyttes i almindelig tv-produktion og flere andre nyheder i forbindelsen med lanceringen af Ultra HD. 

HDMI 2.0 specifikationer

HDMI 2.0 kan overføre op til 18Gbps mod 10,2 med version 1.4. Af andre ting kan nævnes:

  • Video format op til 2160p/60 8-bit 4:4:4 eller 12 bit 4:2:2
  • Lyd op til 1536 kHz
  • 32 lydkanaler
  • TMDS clock speed 600 MHz (340 version 1.4)
  • To separate videostrømme
  • Op til 4 lydstrømme
  • Support for 21:9 format
  • Dynamisk auto lip sync
  • Support  for ITU RE BT 2020 (udvidet farvespektrum / farvepalette)
  • Udvidelser i forhold CEC

HDMI 2.0 eller hvad hedder det egentlig?

HDMI organisationen tillader egentlig ikke producenterne at skilte med versions nummer, de vil have at de forskellige muligheder udspecificeres, men for hurtigt at skille mulighederne i de forskellige versioner giver det nu alligevel mening at bruge versionsnummer, fremfor at hver gang at skrive HDMI kabel med support for: 4K opløsning ved 60 billeder pr. sekund, 32 lydkanaler,  21:9 billedformat osv. 

Er HDMI 2.0 bagud kompatibel?

Ja der er ikke lavet noget om i selve kablet eller stikket. 

Skal man købe nye kabler med HDMI 2.0?

På almindelige kabelafstande vil de nuværende HDMI kabler fungere fint.

Hvilket udstyr har HDMI 2.0?

Her oktober 2013 er der ikke ret meget udstyr med HDMI 2.0 support. Panasonic annoncerede deres Viera WT600 som værende med HDMI 2.0 support under IFA messen september 2013. Men ellers er vi endnu i meget tidligt i processen for HDMI 2.0. De tests, der skal til for at godkende at et produkt lever op til HDMI 2.0 kravene (Compliance Test Specification (CTS), er endnu ikke på plads, men det ventes at blive tilfældet her i slutningen af 2013, så forvent generelt at nye Ultra HD modeller fra foråret 2014 bliver med HDMI 2.0 i et eller andet omfang. Det er nok mere korrekt at sige understøttelse af 4K indhold på til 60 Hz. 

Kan man software opgradere til HDMI 2.0?

Sony har annonceret at deres X9 4K Ultra HD TV vil kunne software opdateres til HDMI 2.0, men ellers forventer vi ikke det bliver muligt generelt. Samsung kan sikkert gøre det via deres upgrade kit.

I samme kategori

Back to top button