TV-Nyt

Fluer i kødbyen – ny ærlig dokumentarfilm om Shu-Bi-Dua konflikt på DR2

shubidua dr2
Foto: DR

Vi kender deres populære sange fra ’Fed Rock’ over ’Vuffelivov’ og ’Den Røde Tråd’ til ’Sexchikane’ – og vi er på kælenavn med ’Bonden’, Hardinger og de andre bandmedlemmer i Shu-Bi-Dua. Få kender dog sandheden om den konflikt, der i 1980 halverede det populære orkester og efterladte et åbent sår, som aldrig helede. I en ny, ærlig dokumentarfilm fortæller bandets originale medlemmer om dengang, strammerne fyrede slapperne. ’Fluer i Kødbyen’ sendes lørdag den 12. november kl. 20 på DR 2.

Shu-bi-dua er det bedst sælgende orkester i danmarkshistorien, og måske den mest folkekære danske popgruppe nogensinde. Siden debuten i 1973 har Shu-bi-dua solgt over 6 millioner plader og defineret lydsporet til danskernes klassefester, konfirmationer og kobberbryllupper i mere end fem årtier.

Bandet blev dannet, nærmest som en tilfældighed, af seks venner fra whiskybæltet i forbindelse med en satireoptagelse til Danmarks Radio. De første pladers ’undersættelser’ af populære hits som ’Jailhouse Rock’ (’Fed rock’), ’Twist and shout’ (’Stærk tobak’) og ’Killing Me Softly’ (’Kylling med soft ice’) satte scenen for en æra af fest, farver og uhøjtidelig sangskrivning, der førte vennerne fra succes til succes.

Det originale Shu-Bi-Dua fandt sin styrke i et fællesskab med store forskelligheder, masser af humor og en charmerende drengerøvskultur, der tog hele Danmark med storm. Men med årene blev succesen mere forpligtende, og der kom en større alvor i foretagendet. Det skabte en indre uro i Shu-Bi-Dua, hvor slapperne ville holde fast i de tidlige års løsslupne kollektivisme, mens strammerne ville tage musikken i en mere seriøs retning. Fronterne blev trukket op, og konflikterne spidsede til ved overgangen fra 1970’erne til 80’erne.

Nu skulle ballerne strammes
I den åbenhjertige dokumentarfilm ’Fluer i Kødbyen’ tegner centrale medlemmer af Shu-Bi-Dua et billede af det originale orkesters indre styrker og konflikter. Her fortæller blandt andre trommeslager Bosse Hall Christensen om de første sjove – rigtig sjove! – år i bandet, og han taler åbent ud om sit eskalerende alkoholmisbrug, der var en afgørende faktor til, at han sammen med keyboardspiller Jens Tage Nielsen og bassist Kim Daugaard i 1980 blev smidt ud af bandet. Et telefonopkald, og så var de ude af Shu-Bi-Dua.

Det nye orkester havde Michael Hardinger og Michael Bundesen som kerne og blev med førstnævntes ord mere som et firma, der besluttede sig for ”at lave noget musik og tage ud at spille”. Nu skulle ballerne strammes, og der skulle arbejdes med faste mødetider, udgivelsesfrekvenser og pladeturnéer. Det var blevet en alvorlig sag at lave popmusik til folket.

Kim Daugaard blev ret hurtigt taget til nåde og genindtrådte i bandet, men Bosse Hall og Jens Tage var definitivt ude efter en regulær fyringsrunde, der i sin professionelle kølighed stod i skarp kontrast til den joviale løssluppenhed og skæve humor, som de to havde bidraget med i Shu-Bi-Duas første årti. Uden Bosse og Tage kom der ikke flere absurde sange som ’Fluer i Kødbyen’ og ’Nam-Nam’ eller saftige tekstlinjer som ”sikke’n dulle, sikke’n balle, sikke’n numsehul!”. Som guitarist Claus Asmussen siger det i dokumentaren: ”Den sjoveste, der var tilbage, det var mig. Og jeg var ikke så skide sjov.”

Succesen fortsatte nogen tid endnu for Shu-Bi-Dua, men kollektivet, magien og morskaben var væk. Historien om Shu-Bi-Dua og det store uskyldstab rulles ud i dokumentaren ’Fluer i Kødbyen’, der sendes lørdag den 12. november kl. 20 på DR 2.

’Fluer i Kødbyen’ er produceret af DR Historie & Tro og er tilrettelagt af Janus Køster-Rasmussen, som har stået bag adskillige musikdokumentarer – blandt andre sidste års seersucces på DR 2, temalørdagen om Kim Larsen, ’Larsen – folkets sanger’, og dokumentarfilmen ’Cool Cats’ om de amerikanske jazzelegender, Dexter Gordon og Ben Webster, og deres liv i 1960’ernes København. ’Cool Cats’ har vundet flere priser og er vist på filmfestivaler fra Sydkorea til USA.

Fluer i Kødbyen er en del af DR2 Tema aften 12. november fra kl. 20:00

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button