Er du DVB-T2 klar? Ellers får du sort skærm fra 2. juni 2020
De danskere der modtager tv-signal fra egen tv-antenne skal seneste 2. juni have DVB-T2 kompatibelt udstyr for fortsat at kunne se tv.
En del af Boxers tv-kanaler udsendes allerede som DVB-T2, men det er værd at bemærke, at alle tv-antennesignaler i Danmark omlægges til til DVB-T2 2. juni 2020 – herunder også DR’s kanaler.
Hvis du ikke har et nyere fjernsyn eller en tv-boks, der er klar til DVB-T2 signaler, så mister du altså al adgang til tv fra din tv-antenne.
Ændringerne sker på baggrund af en politisk beslutning, hvor frekvenser over 700 MHz bliver frigjort til mobiltelefoni. Dermed skal kanalerne pakkes ned på færre frekvenser og det kræver så at man skifte til DVB-T2 teknologien.
Hvordan tjekker man om man har DVB-T2?
Overordnet så er det sandsynligt at dit tv eller tv-boks har DVB-T2, men er dit udstyr fra 2012 eller før kan det være uden DVB-T2.
Har du efter en kanalsøgning TV3+, 6’eren, TV 2 Zulu kanalerne på din kanalliste (du behøver ikke at kunne se dem / have abonnement, bare de er med på kanallisten), så kan dit tv eller tv-boks håndtere DVB-T2. Mangler de kanaler, så skal du udskifte dit fjernsyn eller anskaffe en ny tv-boks.
Gå ind på kanalplads 88 på dit fjernsyn. Hvis du kan se teksten “Det virker!” på kanal 88, er der ikke grund til at gøre yderligere.
Hvis du ikke kan se teksten, så kan du ikke modtage det nye tv-signal.
Hvis du slet ikke kan finde kanalplads 88, så foretag en kanalsøgning, og prøv igen.
Hvad gør man hvis ens udstyr ikke er klar til DVB-T2?
Hvis du fortsat ønsker at se tv med antenne på dit gamle tv, skal du have fat på en tv-boks og benytte denne til at se tv via. Husk at tjekke om dit tv kan forbindes med den pågældende tv-boks.
Du kan naturligvis også investere i et nyt tv.
Hvis du kun ønsker at se gratis-tv fra DR og de regionale TV 2-virksomheder og har bredbåndsforbindelse til din mobil/tablet (wifi eller mobilabonnement), kan du få adgang til deres streamingtilbud (herunder deres live-programmer) via en app til din mobil/tablet. Hvis du køber en særlig device (Chromecast, Apple-tv e.l.), som du kobler til dit gamle fjernsyn, kan du via app’en få programmerne vist i stort format på skærmen på dit fjernsyn.
Du kan alternativt vælge at skifte til en anden modtageform såsom kabel, satellit, IP eller internet (streaming). Dette vil dog typisk også indebære omkostninger til abonnement hos en kommerciel udbyder. Igen skal du her være opmærksom på at dit tv kan forbindes til pågældende udbyders boks/signal.
For de tekniske
Der sendes med ca. 20 Mbps i hver af de to free-to-air MUX i dag.
Fra 2. juni 2020 bliver sendt med ca. 33 Mbps i en enkelt MUX. Det betyder, at den samlede kapacitet til udsendelse af free-to-air kanaler falder, men da DR samtidig lukker tre flowkanaler (DR3, DRK og DR Ultra) vil det fortsat være muligt at opretholde den samme billedkvalitet som i dag.