DR3 stiger til vejrs – tv-eksperiment
Den danske astronaut Andreas Mogensen er ikke ene om at gøre sin entré i rummet onsdag den 2. september. DR gør det også – med en vejrballon og et helt særligt kamera med en sender, som der kun findes tre af i verden.
DRs ballon bliver sendt i vejret fra Karup Lufthavn i forbindelse med et stort tv-eksperiment på DR3 og dr.dk på onsdag fra klokken 18.30 og to timer frem. Her vil seerne – uden at skulle sige farvel til familien og uden at skulle leve i isolation i to uger først – kunne tage samme vej op igennem stratosfæren, som Andreas Mogensen tog tidligere den samme dag.
Kameraet sender billeder tilbage til DR, og i DR Byen vil vært Joachim Brandt-Møller sidde klar med et ekspertpanel, der er særligt kloge på rummet, og svare på nogle af de ting, som seerne spørger om, når de ser Jorden ovenfra. Panelet, der blandt andre består af meteorologen Søren Brodersen, Anja C. Andersen, der er forsker i stjernestøv på Niels Bohr Instituttet, civilingeniør René Fléron fra DTU Space og DR-vært Nikolaj Sonne, vil for eksempel kunne svare på, hvor koldt der er i forskellige højder, og hvornår stratosfæren egentlig begynder.
”Når vi slipper ballonen, er den 100 procent i naturens vold. Og selv om jeg har lavet mange live-events på tv, som for eksempel mandefødsel og æggebanko på DR3, har jeg aldrig lavet noget, der er mere ”risky”. Vi aner ikke, hvordan programmet præcist bliver,” siger Lars Ostenfeld, der er redaktør på ’DR3 – Live fra verdensrummet’.
Ballonen og kameraet, som DR sender op, vejer lige knap tre kilo, og opsendelsen er godkendt og bliver fulgt af Trafikstyrelsen og Beredskabsstyrelsen samt radioamatører, som DR har allieret sig med. I realiteten kan tv-programmet allerede stoppe, og ballonen kan briste, når den er en halv kilometer oppe. Men da DR mandag sendte en prøveballon op fra Karup, røg signalet efter 18 kms højde.
Ballon bliver 10 m høj
Lars Ostenfeld håber nu, at DR3 kommer ud i mindst 29 km højde, og han glæder sig til at vise seerne, hvordan Jorden ser ud fra den vinkel. Ifølge ham er der endnu ikke nogen tv-station, der har sendt direkte på samme måde, som DR nu gør.
”Hele kassen vi sender op er bygget fra bunden med kamera, sender og antenne af elektronikteknikeren Bjarne Bachmann. Vejrballonen er omkring tre meter høj, når den starter fra Karup, men ballonen udvider sig undervejs, så den bliver op til 10 meter høj. Til sidst går den i stykker, og så falder det hele ned med faldskærm,” siger Lars Ostenfeld.
DRs opsendelse af ballonen har også gjort andre interesserede. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) får for eksempel nogle trackere, de planlægger at sætte på trækfugle, med i ballonen, for at se, hvordan de virker. Undervejs op igennem atmosfæren falder temperaturen til 50 graders frost, og DR vil også stille små reagensglas med vand foran kameraet og et termometer, så seerne kan følge med i, hvordan forholdene ændrer sig op igennem stratosfæren.
Lære mere om rummet
”DR3 og dr.dk viser ballonfærden lige i solnedgangen, og går det hele godt, vil vi kunne vise nogle helt fantastiske billeder af Jorden ovenfra. Derimod vil det allerværste vejr for os være, hvis det lyner. Så har man ikke lige den store lyst til at stå på en mark i Karup med en ballon, der rager op,” siger Lars Ostenfeld.
Redaktør Anders Thomsen fra DR Medier glæder sig til DR3’s ballonopsendelse – og til DRs massive dækning i øvrigt af opsendelsen af Andreas Mogensen.
”Det med at rejse ud i rummet er for mange nok lidt spændende og mystisk. Opsendelsen af en dansk astronaut er en national, historisk begivenhed og helt enestående mulighed for at lære mere om rummet og rumfart. Ideen med DR3’s forsøg opstod, fordi vi syntes, det kunne være sjovt at give seerne oplevelsen af at stige op fra jorden ud i verdensrummet, eller så langt vi kommer… Samtidig kan programmet forhåbentlig på en sjov måde være med til at give mange et svar på alt det, de ikke ved om rummet,” siger Anders Thomsen.
DR3 sender ’Live fra rummet’ onsdag den 2. september fra klokken 18.30 til 20.30, mens dr.dk fortsætter sendingen derefter, hvis ballonen da fortsat er under opstigning. Seerne vil under udsendelsen kunne stille spørgsmål på #DR3Rummet.