TV-Nyt

DR satser på naturen – Vilde, vidunderlige Danmark

I det hidtil mest ambitiøse tv-naturprojekt herhjemme bringer DR Danmarks natur helt tæt på befolkningen. Optagelserne til den stort anlagte tv-produktion ’Vilde, vidunderlige Danmark’ er i fuld gang, og ambitionen er, at serien skal være på niveau med internationalt førende naturproduktioner, når den står færdig i 2020. Serien er en del af et større tema om natur på DR, der også rummer en helt ny serie ’Giv os naturen tilbage’ med Frank Erichsen kendt fra tv-programmet ‘Bonderøven’ i front.

’Vilde, vidunderlige Danmark’ er titlen på naturserien i fem afsnit, der vises i 2020 på DR1. Serien bliver en del af et større tema om Danmarks natur på tværs af alle DR-platforme, og seerne kan se frem til at opleve dyrerigets store, fascinerende og til tider overraskende dramaer udspille sig lige midt i den særlige danske natur.

Kampen for artens overlevelse
Serien viser både store og små dramaer fra dyreriget i Danmark. Om fødsel og død, parring og sult, at jage eller blive jagtet. Vi er med i det hjerteskærende øjeblik, hvor gøgeungen skubber sine stedsøskende ud af reden for at få al maden for sig selv. Vi kommer under vandet med gråsælerne og i luften med kongeørnen. Vi møder halsbåndmusen, der på vej ud efter natmad pludselig bliver jagtet af en stor hornugle. Og vi følger en flok ællingers første store spring, når de forlader deres trygge rede på en altan og bogstavelig talt hopper ud i livet – eller døden – fra fjerde sals højde.

Når dyrene søger mage, parrer sig, opfostrer unger, går på jagt eller kæmper mod fjender, er det for at sikre, at arten kan leve videre. Og i “Vilde vidunderlige Danmark” oplever vi dyrene kæmpe på nærmeste hold. Dyrene spiller en nøglerolle i serien, men den øvrige natur og Danmarks særlige lokaliteter er også en vigtig del af fortællingen.

Stort samlet naturfokus i DR i 2020
DR’s mål er at skabe en programserie om dansk natur i en kvalitet og originalitet, der rammer bredt og ikke tidligere er blevet formidlet på tv herhjemme. Programserien på DR1 bliver spydspidsen i DR’s tema om dansk natur, som kommer til at leve på tværs af dr.dk, radio- og tv-kanaler. På samme måde som DR de sidste år dykkede ned i danmarkshistorien og senere havde fokus på videnskab. Det er ambitionen at samarbejde med foreninger og institutioner, der formidler den danske natur.

Målet med den kommende store natursatsning er, at danskerne skal udforske, genopdage og blive klogere på vort lands natur og dyreliv:

– Med natursatsningen ønsker DR, at vi alle bliver klogere på, hvordan og hvorfor vores land ser ud, som det gør. Naturen er storslået – også i Danmark. Der er dramaer, skønhed, opståen og forgåen. Men meget af det opdager vi slet ikke, og det er de øjeblikke og de historier om naturen, som DR vil indfange og folde ud. Vi håber også, at naturåret vil inspirere befolkningen til at bruge naturen og komme ud i den, måske med nye øjne. DR har tidligere med stor gennemslagskraft foldet danmarkshistorien ud på samme vis ved at sætte alle sejl til samt sidste år fokuseret på videnskabens og teknologien rolle i vores samfund. Og nu har vi den samme ambition i forhold til den danske natur. Det er en opgave, som netop DR kan og skal løfte”, siger Henriette Marienlund, der er mediedirektør i DR.

Hjørring Kommune vil give os naturen tilbage
Som en del af naturtemaet i 2020 ser DR nærmere på, de udfordringer som truer vores natur og hvad man selv kan gøre for at give naturen bedre overlevelseschancer – blandt andet ved et projekt i Hjørring.

Hjørring Kommune har en mission. Her ønsker man at gøre op med vanetænkningen og genskabe ”den vilde natur” og give plads og grosteder til en mangfoldighed af planter, hvor sommerfugle, bier og andre insekter får optimale levevilkår – og samtidig gøre kommunen til et smukkere sted.

Kommunen vil gerne have helt almindelige familier, erhvervsliv og landbrug til, i fællesskab gennem projektet radikalt at ændre naturens vilkår. Som en del af projektet sætter kommunen parker, grøftekanter, rundkørsler, græsplæner omkring byens institutioner og store landområder i og omkring byen i spil.

DR har fået mulighed for at følge projektets tilblivelse og udvikling gennem halvandet år. De første optagelser begynder allerede i april 2019. Frank Erichsen, bedre kendt fra tv-programmet ‘Bonderøven’, hjælper projektet på vej med idéer til og katalysator på, hvilke initiativer kommunen kan sætte i værk for at give den vilde natur de bedste betingelser. Hjørring Kommune har gennem de seneste år haft et særligt fokus på naturen både som naturkommune og som vært for det årlige folkemøde om naturen, ’Naturmødet’.

– Naturen vedrører os alle – både os der lever nu og de næste generationer, der kommer til. I Hjørring Kommune vil vi gerne gå foran og vise, hvordan en ekstra indsats forhåbentlig kan få mere natur tilbage i sin vilde form. Det er ikke noget, man gør med en snuptag og vi skal være sammen om det – både borgere, virksomheder og kommune. Og så kunne vi jo også risikere at blive bare lidt klogere. Vi håber, at projektet kan inspirere hele landet til at engagere sig i naturen, siger Arne Boelt, der er borgmester i Hjørring.

DR’s redaktør for programmet, Erling Groth, siger:

– Vi er meget glade for at kunne følge initiativet i Hjørring på nærmeste hold. I stedet for at se til har kommunen sat sig for at handle ved at engagere en hel by. Med inspiration fra Frank Erichsen skal borgerne forvandle haver, industrikvarterer, parker og landbrugsområderne i forsøget på at få den vilde natur tilbage. Om det lykkes at få engageret tilstrækkelige ressourcer til at gøre en forskel og om Hjørrings initiativ kan blive et forbillede for resten af Danmark, ser vi meget mere til i 2020, hvor programmerne sendes på DR1, siger han.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button