Branche-Nyt

DR programformater på vej i andre lande

Udlandet overvejer lige nu flere af DR’s velkendte programmer og programformater – og ’Kender du typen’ er på vej på skærmen i Estland her i foråret.

Gennem firmaet Media Ranch med hovedkvarter i Canada, der sælger TV-formater i hele verden, har DR Salg gjort flere udenlandske TV-selskaber og produktionsselskaber interesserede i nogle af de udsendelser, som danske seere har fulgt flittigt gennem de seneste år, og hvor DR har opfundet dem eller har rettighederne.

Efter programmet ’Kender du typen?’ har eksisteret i Danmark i over 25 år, vil folk i Estland nu snart kunne møde en lokal Anne Glad og Flemming Møldrup, som går på opdagelse i en kendt estisk persons hjem og skal gætte, hvem der bor der.

’Kender du typen?’ er allerede nu blevet sat i produktion af den estiske public service-station ETV, og premiereprogrammet bliver sendt her i foråret 2021. Det er første gang, at et andet land kaster sig over at producere ’Kender du typen?’, der havde premiere på DR1 helt tilbage i 1994.

Salgsansvarlig Freja Johanne Nørgaard Sørensen fra DR Salg kalder konceptet bag ’Kender du typen?’ for enkelt, sympatisk og genialt, og det har altså nu fristet estisk TV.

– Kombinationen af livsstil, quiz og et kig ind i de kendtes hjem har gennem en årrække været en stor, stabil succes i Danmark, og det kan det næsten garanteret også blive uden for landets grænser, siger hun.

Interesse for Fede Forhold

Også et andet DR1-programmer finder formentlig snart vej til udenlandske TV-skærme – nemlig programserien ’Fede forhold’, der for nylig modtog TV-Prisen i kategorien ’Bedste factual entertainment’. Programserien er et sjovt og anderledes eksperiment, hvor parforhold og pars livsstil får et grundigt eftersyn. Det er videnskabeligt bevist, at parforholdets hygge ofte resulterer i øget vægt, og i løbet af eksperimentet får parrene i ’Fede forhold’ hjælp til at bryde de vaner af både sundhedseksperter og parterapeuter.

Ifølge Freja Johanne Nørgaard Sørensen er ’Fede forhold’, der bliver produceret for DR af STV, nu solgt i option til Holland, Finland, Belgien, Frankrig og Italien.

– ’Fede forhold’ er relaterbart og autentisk. Ikke kun på grund af emnet, men også fordi det ikke kun, er et program om vægttab. Man følger parrenes rejse, hvor de forsøger at genfinde gnisten ved at fjerne deres dårlige vaner, og samtidig ser seerne dem vokse som mennesker og som par. Det er inspirerende at følge udviklingen, og eksperimenterne gør det konfronterende, men også sjovt og underholdende. Og så er det relativt nemt at ’oversætte’ til at vise i udlandet, forklarer Freja Johanne Nørgaard Sørensen.

Fiskebanko frister

Blandt de mere specielle programmer, DR sendte i 2020 var ’Fiskebanko’, som blev vist live på DR2 en lørdag aften i juni.

Her havde DR2 særligt fokus på den store appetit på lystfiskeri, der er opstået i coronatiden. Udsendelsens motor var bankospillet, hvor 90 fiskere smed snøren ud over hele Danmark. Seerne havde på forhånd kunnet printe spilleplade på dr.dk, og numrene blev udtrukket, efterhånden som fiskerne fik bid og derved udtrak det nummer, de havde på ryggen.

Både Holland og USA har nu sikret sig en option til ’Fiskebanko’, og begge steder bliver der nu arbejdet videre med at få DR-opfindelsen på skærmen.

Freja Johanne Nørgaard Sørensen kalder ’Fiskebanko’ et unikt og anderledes format, som blandt andet tilbyder en tiltrængt pause fra covid 19-snakken lige nu. Og det er efterspurgt, oplever hun.

– ’Fiskebanko’ er et nyt kreativt og finurligt format, der samtidig er et underholdningsprogram for hele familien. Banko er kendt af de fleste, og samtidig bliver fiskeri mere og mere populært verden over, så det er en fantastisk kombination og samtidig en mulighed for ’at være sammen på afstand’. Den slags programmer er stærkt efterspurgte i denne tid, forklarer hun.

Tidligere er DR-programmer som ’Hammerslag’, ’Nak & Æd’ og ’Gintberg på kanten’ også blevet solgt som format til udlandet og produceret i lokale udgaver i flere lande efter DR’s opskrift.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button