TV-Nyt

DR markerer 75-årsdagen for et frit Bornholm

Den 5. april 2021 er det 75 år siden, at Bornholm blev frit. Det markerer DR ved en større livebegivenhed på DR1 direkte fra Bornholm og med en dramadokumentarisk serie, der har premiere 16. maj klokken 20.

DR markerer 75-årsdagen for et frit Bornholm med en direkte livetransmission på DR1 fra havnen i Rønne. Her inviterer vært Johannes Langkilde hele Danmark med til at markere 75-året for Bornholms frihed.

Mens resten af Danmark fejrede befrielsen i 1945, begyndte bomberne at falde over Bornholm. Russerne indtog øen, og en stor gruppe danskere måtte vente et helt år på følelsen af frihed.

Men hvorfor blev Bornholm ikke frit samtidig med resten af Danmark? Hvordan var livet på Bornholm side om side med russerne? Hvordan oplevede resten af Danmark, at landet var blevet amputeret? Og hvad ledte op til dagen, hvor den sidste russer endelig forlod Rønne?

Det er nogle af de emner som liveudsendelsen kommer omkring. Med nye optagelser af H.M. Dronningen, en samtale med statsminister Mette Frederiksen, anekdoter fra øjenvidner, besøg af historikere og rørende musikalske oplevelser med blandt andre Aura Dione, bliver det en historisk aften i både oplysningens, fortællingens og underholdningens tegn.

Nyproduceret dramadokumentarisk miniserie

Den 16. maj sender DR første afsnit af en nyproduceret dramadokumentarisk miniserie i to dele, der handler om tiden på Bornholm op til og efter maj 1945. Rammen for serien er en personlig familiehistorie – blandt andet baseret på P3-værten Pelle Peter Jencels personlige fortællinger, som har overlevet fra generation til generation.

I 1943 finder og afslører Pelles oldefar et mystisk våben, der er faldet ned på Bornholm. Det viser sig at være Hitlers nye teknologiske våben, V1-bomben. Et gengældelsesvåben der er udviklet til at terrorisere og bombe englænderne. Pelle har kun hørt historien i brudstykker. Krigstiden var aldrig noget, man talte om ved familiefesterne, men nu vil han finde ud af, hvad der egentlig skete dengang og hvilken betydning, det har haft for hans familie og vores allesammens historie.

Historien udspringer af beretninger om, hvilken indflydelse hans oldefar Johannes havde på krigen. Men er oldefaren i virkeligheden den krigshelt, som Pelle tror, eller ser verden helt anderledes ud, når fakta rundt om fortællingerne kommer frem i lyset? Selvom Pelle hylder oldefaren, er der stadig meget usagt, og han har aldrig selv dyrket sin families historie – eller Danmarks for den sags skyld. Det vil han lave om på nu, for at finde ud af hvad der egentlig skete dengang, og hvad det har betydet for danmarkshistorien, for hans familie og i sidste ende for ham selv.

5. april klokken 20 på DR1: ’Vi fejrer 75-året for Bornholms frihed – direkte’ (fra Rønne)

16. maj klokken 20 på DR1: 1. afsnit af dramadokumentar i to dele

23. maj klokken 20 på DR1: 2. afsnit af dramadokumentar i to dele

Kilde: DR presse

Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag

I samme kategori

Back to top button