TV-NytRadio og Podcast Nyt

DR byder på 12 gudstjenester i julen – og en ny salme af Suzanne Brøgger

Sognepræst Betty Højgaard fra Agri Kirke på Mols har været præst ved kirken i 35 år. I 1986 stod hun for TV-gudstjenesten juleaftensdag på DR1, og i år gør hun det igen.

For julegudstjenesten på DR1 den 24. december bliver atter sendt fra Agri Kirke – med Kaløvig til den ene side og Mols Bjerge til den anden. Gudstjenesten bliver sendt på DR1 klokken 15.00, men ligesom sidste år begynder Søren Ryge en halv time før, når han går en tur i og tegner et portræt af landsbyen Agri på DR1.

Julegudstjenesten er blot ét af mange tilbud med gudstjenester og trosprogrammer, som DR har omkring jul og nytår på radio og TV. Og hvis man er blevet sat i spidsen for julemaden, har brækket arme eller ben, så man ikke kan komme kirke, eller er blevet kåret som chauffør til den anden ende af landet juleaftensdag, behøver man ikke gå glip af julegudstjenesten af den grund.

I alt bliver der sendt 12 gudstjenester på radio og TV omkring jul og nytår, ligesom der for eksempel også kommer to programmer på P1 om tro på Færøerne og Grønland.

Udover Agri Kirke på Mols bliver det i år Vor Frue Kirke i Aarhus, Roskilde Domkirke, Helsingør Domkirke, Søndermarkskirken i Viborg, Lejrskov Kirke i Lunderskov og Sct. Peders Kirke i Randers, der kommer til at spille nogle af de fremtrædende roller i DR’s gudstjeneste-udsendelser, ligesom DR1 traditionen tro sender fra midnatsmessen i Peterskirken i Rom med pave Frans. I år bliver det for første gang med DR’s Katarina Lewkovitch som kommentator.

Nytår fra Roskilde Domkirke

Både 4. søndag i advent – den 23. december, juledag den 25. december og 30. december sender DR K gudstjenester fra Sct. Peders Kirke i Randers, mens den absolut allerførste gudstjeneste – kun seks minutter inde i 2019, bliver sendt fra Roskilde Domkirke nytårsnat.

Her inviterer biskop Peter Fischer-Møller indenfor i kirken, der ud over de mange ugentlige gudstjenester og kirkelige arrangementer også har 200.000 turistbesøg hvert år. Blandt andet fordi der er 21 konger og 19 dronninger begravet på stedet. I nytårsgudstjenesten medvirker blandt andre også Domkirkens drengekor og repræsentanter fra andre kristne kirker og organisationer med bøn.

Julens gudstjenester på P1 bliver i år sendt direkte fra Vor Frue Kirke i Aarhus. Ved gudstjenesten juleaften den 24. december klokken 16.25 prædiker Marianne Frank Larsen. Og 1. og 2. juledag klokken 9.54 på P1 er Anders Thyrring Andersen prædikant.

Ny salme bliver præsenteret

Én af de helt særlige begivenheder på P1 op til jul, bliver når Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain sender to timers direkte radio juleaftensdag fra klokken 10.03 til 12.00.

I programmet er der urpremiere på en ny julesalme med tekst af Suzanne Brøgger og musik af Carsten Johs. Mørch. Det er P1’s julegave til danskerne, som da for første gang bliver præsenteret for den nye salme, som også vil kunne høres og ses på nettet med becifringer og noder, sådan at man selv kan synge den om aftenen, rundt om træet. Salmen bliver indspillet af DR’s musikere og sangere fra ensemblerne.

P1 har også andre trosprogrammer i julen. Programmet ’Audiens på P1’, som bliver sendt juledag og 2. juledag klokken 16.03, handler om troen på Færøerne og Grønland.

Katarina Lewkovitch forsøger i sin rundrejse på Færøerne juledag at tegne et noget mere nuanceret billede af et folk, hvis tro er dyb og stærk, og 2. juledag ser hun på det gamle fænomen ”fjeldgænger” eller ”qivittoq” i Grønland. En ”qivittoq” er et menneske, der af skam, fiasko eller ulykkelig kærlighed vælger at vende samfundet ryggen og gå ud i naturen for at leve isoleret dér til sin død. Man forbinder ofte disse personer med overnaturlige evner, aggression og hævntørst, og fænomenet findes stadig den dag i dag.

Her sender DR julens og nytårets gudstjenester fra
23. december klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste på P1 – fra Lejrskov Kirke ved Lunderskov
23. december klokken 14.00 på DR K: Gudstjeneste fra Sct. Peders Kirke i Randers
24. december klokken 15.00 på DR1: Gudstjeneste – direkte fra Agri Kirke på Mols
24. december klokken 16.25 på P1: Juleaftensgudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus
24. december klokken 23.55 på DR1: Midnatsmessen fra Rom med pave Frans
25. december klokken 9.54 på P1: Julegudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus
25. december klokken 14.00 på DR K: Julegudstjeneste fra Sct. Peders Kirke i Randers
26. december klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste fra Vor Frue Kirke i Aarhus
30. december klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste fra Nørrevangskirken i Viborg
30. december klokken 14.00 på DR K: Gudstjeneste fra Sct. Peders Kirke i Randers
Natten mellem 31. december og 1. januar klokken 00.06 på DR1: Nytårsgudstjeneste fra Roskilde Domkirke
1. januar klokken 9.54 på P1: Nytårsgudstjeneste fra Helsingør Domkirke

I juledagene – og især juledag – viser DR K flere dokumentarer om Jesu liv og død, ligesom flere radioprogrammer også beskæftiger sig med fødselsdagen.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button