TV-Nyt

Det vidste du ikke – Kaj og Andrea afvikler alle DRs programmer

DR bag om Continuity
Continuity-producer Tobias Brock Korsgaard afvikler TV-Avisen.
(Foto: Mette Marie Heinfelt)

Når DR dagligt afvikler deres programmer, så sker størstedelen automatisk. Programmerne er lagt ind på afviklingsserveren og figurerer på sendeplanen, så bliver programmet afspillet af sig selv. Det er kun, når der er liveprogrammer og livespeak mellem programmer, at produceren skal styre noget.

For at øge sikkerheden for at DR hele tiden kan blive sendt ud til folk, bliver alle DRs programmer afspillet på to servere på en gang. De to servere hedder Kaj og Andrea og er placeret forskellige steder i huset. Så hvis der kommer vand i kælderen eller brand, går det kun udover den ene server, så DRs programmer kan sendes uændret.

Kaj er hovedserveren. Det er altså herfra DRs programmer normalt bliver afviklet. Men skulle der opstå et problem, kan produceren på et splitsekund skifte over på reserveserveren, Andrea.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Det er sket før, at en af DRs kanaler er gået i sort. En ivrig rengøringsdame er f.eks. engang kommet til at pudse af på kontrolpanelet så én af kanalerne pludselig gik i sort. Når det sker, går en alarm.

Tobias Brock Korsgaard er continuity-producer hos DR. Hans opgave er at afvikle udsendelserne på en af DRs kanaler. På en lille skærm kan han se sendeplanen for hele dagen. Den ligner et komplicere Excel-ark, hvor hvert program har et præcist start- og sluttidspunkt. Sker der ændringer i denne plan, f.eks. såfremt Magasinet Penge bliver lidt kortere end planlagt, så skal han ind og rette i denne.

TV-Continuity er gemt i en skal af beton og glas i hjertet af DR Byen. Den består af et hovedkontrolrum, hvorfra DR K, DR3, DRs døvekanal og DRs børnekanaler bliver afviklet. Som ører på hovedkontrolrummet ligger to mindre studier. De to studier er identiske, og i det ene studie bliver alle DR2’s programmer afviklet, mens DR1 afvikles i det andet.

Susanna Rankenberg øver sig på sin speak til en trailer med 'Den store Bagedyst': "Kære venner - så skal der kage på bordet." (Foto: Mette Marie Heinfelt)
Susanna Rankenberg øver sig på sin speak til en trailer med ‘Den store Bagedyst’: “Kære venner – så skal der kage på bordet.”
(Foto: Mette Marie Heinfelt)

På DR1 og DR2 bliver der live-speaket mellem programmerne i primetime og det er også et element der kan være svært at passe ind med live tv.

I speakerstudiet lægges der ned fra TV-Avisen, da rulleteksterne kører. Fra TV-Avisens studie får Tobias Brock Korsgaard at vide, at de er ved at løbe tør for billeder, som hun kan speake hen over. Derfor cutter han live speakeren, lige da hun er færdig med at tale.

Det betyder, at han pludselig har fem sekunder i overskud i løbet af aftenens program. Derfor lægger han en trailer med et drejende DRlogo, som varer fem sekunder, ind i sendeplanen.DRs afdelinger laver næsten altid deres TV-trailere i en kort og en lang version. Det giver nemlig produceren mulighed for at udskifte trailerne med hinanden, hvis der pludselig skal fyldes tid ud, eller der mangler tid.

”Tre, to, et, værsgo,” siger Tobias Brock Korsgaard.

TV-Avisen løber over skærmen. De næste 80 minutter skal der kun trykkes på mellemrumstasten en enkelt gang, når der skal skiftes signal fra TV-Avisens studie til Aftenshowets studie.

Mens TV-Avisen løber over skærmen, bliver der hentet mad. Men der er hele tiden mindst én, der bliver tilbage. For det er vigtigt, at der altid er nogen, der kan reagere, hvis der er problemer med en kanal. Derfor er TV-Continuity også bemandet 24 timer i døgnet året rundt.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button